Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • AnHallo iedereen,
    Graag jullie hulp...
    Onze Osmanthus Burkwoodii gaat één voor één kapot. Het begint eerder onschuldig met een (roest)bruine tak maar zet zich dan verder naar de volledige plant tot er niets meer overblijft. De plantjes zijn vrij jong (+- 50cm) en werden geplant in april van dit jaar.
    Grond werd opgewaardeerd nav grondanalyse en ook het plantgat is volgens ons perfect voorbereid.
    Iemand een idee of ervaring....
    Dank jullie!
    Zondag 3 September 2017 om 10:23

11 reacties

  • An An Nog even een aanvulling. De planten staan op diverse plaatsten in de tuin, noordkant, zuidkant, halfschaduw, zon, tussen Carex grassen, tussen Sesleria,...overal hetzelfde probleem!
    Zondag 3 September 2017 om 10:31
  • Kiki B. Kiki B. Roos, het betreft een Osmanthus burkwoodii en niet een een Ilex crenata:-). An, misschien kan je iets meer informatie geven over de vochthuishouding en de oorspronkelijke grondsoort (dus niet de aangevulde grond) ? De plant kan te nat staan of te droog staan, in beider geval is het een kwestie van al dan niet een goede drainage. Twe droog kunnen ze moeilijk hebben, te nat kan wortelrot veroorzaken, dus een schamel evenwicht. Het kan echter ook een schimmelaantasting zijn. Het laatste lijkt mij het meest logische. Met name dit jaar doen zich extreem veel schimmelaantastingen voor, helaas. Op zich zijn het makkelijke en sterke planten.
    Maandag 4 September 2017 om 00:31
  • An An De grond is hier droog (Kempen) en we wonen daarbij ook op de top van een heuvel. Men heeft bij de aanleg van de tuin werkelijk tonnen compost aangevoerd om de grond te verbeteren. Ook "bentoniet" werd toegevoegd om het vocht te houden...De grond is afgedekt met "Strovan pellets".
    Het gaat de laatste dagen nu ogenschijnlijk zeer snel en dit na een zwaar onweer vorige week?
    Ik merk wel dat bij de eerste vaststelling van een bruine tak, we deze hebben weggeknipt. Vandaag staat precies dit plantje er nog vrolijk bij. Kan ik best de aangetaste takjes zo snel mogelijk verwijderen? Bij sommige is het sowieso al te laat!
    U spreekt ook over helaas...is er niets meer aan te doen? Het gaat al snel over 40 a 50 planten...
    Maandag 4 September 2017 om 21:28
  • Kiki B. Kiki B. Hoi An, ik heb een twintigtal jaren onder dezelfde grondsoort/groeiomstandigheden de Osmanthus in de tuin gehad. Nooit een probleem. Met "helaas" bedoelde ik aan te geven dat er op dit moment extreem veel schimmelaantastingen zijn. Ik zie o.a. hele hagen van Portugese laurierkers in nabije tuinen geheel afsterven hierdoor. Het is zeker verstandig om direct alle aantastingen van schimmels te verwijderen/af te knippen. De strovan pellets zou ik zelf direct rondom de struiken verwijderen, houd de grond zo kaal mogelijk zodat je ook makkelijk het aangetaste blad direct kan weg harken. Haal er een expert bij die kan vaststellen welke schimmel de aantasting veroorzaakt en hoe je deze het beste kan behandelen. Ik kan je de Boomdokter van deze site aanbevelen, je kan hem een PB sturen. @Wouter Crucke
    Maandag 4 September 2017 om 23:25
  • Jeannette v. Jeannette v. Dag An, het klinkt alsof er een schimmelaantasting heeft plaatsgevonden. Wat is er precies allemaal aan grondbewerking gedaan en hoelang daarna heb je de planten geplant of laten planten?

    Die bodembedekking zal er zeker géén goed aan doen. Jonge planten hebben nog niet zo veel wortels, die moeten eerst een goed wortelgestel ontwikkelen. En als je dan ook meteen een flinke laag afdekmateriaal gebruikt (zeker stro, in welke vorm dan ook want dat gaat verteren in de bodem en neemt zo een flink deel van de zuurstof weg) krijgen de wortels te weinig lucht. De plant verzwakt en wordt vatbaar voor allerlei schimmels en plagen.

    Wat stond er voorheen in die tuindelen en hoe was de toestand van de bodem voor het grondonderzoek?
    Dinsdag 5 September 2017 om 12:43
  • Jeannette v. Jeannette v. Heb je misschien ook nog foto's van de roestbruine vlekken op het blad?
    Dinsdag 5 September 2017 om 12:44
  • Roos T. Roos T. Ze zijn toch niet dieper geplant dan de wortelkluit?
    Dinsdag 5 September 2017 om 16:48
  • Roos T. Roos T. Ik heb ooit problemen gehad met struiken die iets te diep geplant waren,ik neem aan dat dit hier niet gebeurd is?
    Dinsdag 5 September 2017 om 16:55
  • Kiki B. Kiki B. @JeannettevanLeijden, als je inzoomt op de foto kan je de vlekken zien.
    Dinsdag 5 September 2017 om 22:54
  • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Kiki, als ik inzoom op de foto wordt alles heel wazig. Ik werk met een laptop.
    Woensdag 6 September 2017 om 09:23
  • Kiki B. Kiki B. Ah okay
    Woensdag 6 September 2017 om 15:27

1 tuinier vindt dit leuk

  • Kiki B. Kiki B. Maandag 4 September 2017 om 01:45