MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Jos D.Van mijn voortuin die heel zonnig ligt zou ik graag een prairietuin maken, liefst ook met wat inheemse planten. Heeft iemand hier ervaring mee ? Hoe zit dat met het weghalen van dood materiaal in het voorjaar (wat aangeraden wordt in bepaalde tijdschriften)?
  Donderdag 11 November 2010 om 11:27

3 reacties

 • Ann V. Ann V. De redenering daarachter is de volgende: Planten hebben - natuurlijk - behoefte aan een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen, maar heel veel planten hebben ook genoeg aan een zekere hoeveelheid, en gaan niet beter, weelderiger groeien met méér.
  Als je nu jaar na jaar alle dood materiaal ter plaatse laat, dan gaan daar dus vooral die enkele plantensoorten van profiteren, die wel heel erg gulzig zijn, en die met een grotere hoeveelheid voedingsstoffen wél veel harder gaan groeien.
  Het gaat dan bv om planten als brandnetel, kleefkruid... En die gaan dan al heel snel alle andere planten overwoekeren en overheersen.

  Als je daarentegen wél regelmatig het dode materiaal weghaalt (in de zomer voor een bloemenweide, aan het eind van de winter voor een prairie), dan blijft/wordt de bodem relatief verarmt, en dan krijgen alle planten wel dezelfde kansen, en worden de sterke groeiers niet bevoordeeld.

  Om deze reden wordt trouwens de laatste jaren vanuit de hoek van het ecologisch siertuinieren s
  Zondag 20 Februari 2011 om 12:55
 • Ann V. Ann V. Mijn vorige reactie was te lang... dit stukje moest nog volgen:
  Om deze reden wordt trouwens de laatste jaren vanuit de hoek van het ecologisch siertuinieren steeds meer aangeraden om afgestorven plantenresten niet ter plekke te laten composteren, maar in het voorjaar weg te halen en je compost voor de moestuin te reserveren.
  Zondag 20 Februari 2011 om 12:56
 • Jos D. Jos D. Dag Ann,
  In diezelfde tijdschriften raadt men idd ook aan om 'inerte' materialen zoals kiezel, ed tussen de prairieplanten aan te brengen, die dus geen voeding aanbrengen. Dat is dus min of meer wat u ook zegt.
  Maar betekent dat dan dat je je planten in zo'n prairie- of ecologische siertuin hoegenaamd niet meer mag bemesten, zelfs niet met compost, of bijvoorbeeld met houtsnippers ? Deze twee hebben toch de reputatie 'traag werkende' stoffen te zijn, of zelfs niet meer dan bodemverbeteraars als je compost enkel van plantaardige oorsprong is ?
  Woensdag 23 Februari 2011 om 20:34