MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Olga L.ik weet niet zeker of dit de juiste plek is, maar ik probeer het. Ik heb een tuin op het noord oosten op rievierklei. Ik heb deze hibiscus ongeveer 20 jaar geleden als een klein boompje gekregen. Heeft het 18 jaar goed gedaan sedert een jaar toenmae korstmossen op de takken en stam. Leek daar eerst weinig last van te hebben. Dit jaar slechte bloei. Hij staat tussen de frambozen en lamium. stam dus niet vaak gezien. it en een slechte plek op te zien op de foto. ik kan maar een foto meesturen. De tweede komt in een separaat bericht
  Dinsdag 19 September 2017 om 10:41

7 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Olga, fijn dat het gelukt is. Als je nog meer foto's hebt kan je een mapje aanmaken waar je die foto's in plaatst. Daarnaast is het handig als je kan vertellen hoe lang de rest van de beplanting er omheen staat. Zijn er nog werkzaamheden verricht de afgelopen twee, drie jaren in de buurt van de Hibiscus.

  Wat Jos zegt klopt grotendeels, maar in dit geval - zoals ik ook schreef bij de plantidentificatie - ligt het probleem waarschijnlijk in de bodem.
  Dinsdag 19 September 2017 om 13:11
 • Olga L. Olga L. waarom heeft de plant het dan eerder zo lang goed gedaan. De tuin is indrdaad behoorlijk nat (door de kleilaag en niet op het zuiden). Kan ik daar nog iets aan doen?? ik kan de planten rond de stam wegnemen? Heeft het zin om de struik alsnog te snoeien. Hij is nu al behoorlijk luchtig. Dinsdag 19 September 2017 om 15:59
 • Jeannette v. Jeannette v. Waarschijnlijk komt dat omdat het de laatste paar jaren veel meer is gaan regenen op sommige plaatsen. Kleigrond is dan niet doorlatend genoeg en dus kan het water te lang bij de wortels blijven staan waardoor die wortels langzaam kunnen gaan rotten. Bij een heester zie je dat niet meteen bovengronds.

  Wat ook meespeelt is dat de vaste planten helemaal tot aan de stam groeien. Ze nemen licht en voeding weg en zorgen ervoor dat het stamgedeelte veel langer nat of vochtig blijft dan goed is voor je Hibiscus. Daardoor kan de schors wegrotten en komen delen van het hout bloot te liggen waardoor bv. allerlei schimmels vrij spel krijgen.
  En dus is de planten weghalen rond de stam een prima plan. Zo krijgt de stam ook kans om op te drogen en wordt niet meteen voeding weggetrokken door de vaste planten

  Snoeien is nu niet nodig voor zover dat te beoordelen valt op een foto. De plant is open genoeg om snel te laten drogen, al laat het mos zien dat er wel veel vocht in en om de plant aanwezig is. Wel is het slim om met je duimnagel een klein stukje schors op een tak bovenin de plant weg te krabben en eens te kijken of het daaronder nog frisgroen en wat vochtig is omdat de groene kleur heel licht is en het hout binnenin door aanvoelt.
  Dinsdag 19 September 2017 om 17:15
 • Olga L. Olga L. bedankt voor he advies, Ga ik doen. Dinsdag 19 September 2017 om 17:29
 • Jeannette v. Jeannette v. De bodem kan je verbeteren door compost, bladaarde en lavameel te gebruiken. Compost, bladaarde en lavameel kan je in de herfst al gaan toepassen. De eerste gift lavameel is 1 á 2 kilo per vierkant meter. Dat strooi je eerst uit over de bodem. Daarna leg je daarover een laag compost van ong. een cm of 5 dik. Zorg dat het niet tegen stammen van heesters en bomen aan komt te liggen! Je mag het een beetje inwerken, maar het hoeft niet. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, waarna een dag regen voorspeld wordt. Regent het niet, dan zal je zelf moeten beregenen.

  Daarna gebruik je jaarlijks zo'n 100 tot 200 gr. lavameel per vierkant meter, liefst ook weer in de herfst en samen met een laag compost; dan kan het meel en de compost in de winter langzaam in de grond opgenomen worden. Dat doet het bodemleven voor je.

  Verder kan je door het groeiseizoen heen ook een paar keer compost/bladaarde toevoegen. Het houdt het onkruid wat tegen maar het voornaamste is: je bouwt zo langzaamaan een goede humuslaag in de bodem op en humus is het goud waard voor je bodem.

  Hopelijk kan je hier mee vooruit. En misschien kan en wil @Kiki Bernt ook nog even meedenken.
  Dinsdag 19 September 2017 om 17:43
 • Roos T. Roos T. Ik zie dat de plant kennelijk weinig gesnoeid is.
  Hibiscus verjong je door elk jaar te snoeien.Zal met deze struik niet meer gaan ben ik bang.
  Ik heb er meerdere staan en heb nog jong hout bij struiken die al 12 jaar staan.
  Woensdag 20 September 2017 om 11:32
 • Kiki B. Kiki B. Aanvulling: op kleigrond die niet goed doorlaatbaar is zou ik, behalve compost en Lavameel (ik gebruik lavakorrels) zeker brekerzand toevoegen. Dat maakt de kleigrond een stuk ruller. Verder zou ik aanraden om, daar waar water echt blijft staan , diepe gaten te maken met een brede grondboor ( dat kan mechanisch ) en deze te vullen met grind, of nog beter met brekerzand. De gaten moeten minimaal 120 cm diep zijn. Afhankelijk van de vochthuishouding van de bestaande grond zou ik een aantal gaten per m2 maken. Geen leuk karwei, maar het helpt enorm. Op zware kleigrond verbeterde ik de grond, waar borders kwamen, met 1 kruiwagen met mengsel compost, evt turf en brekerzand in gelijke delen. De toplaag werd ook jaarlijks hiermee verbeterd. Succes. Donderdag 21 September 2017 om 20:56