MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Annet V.Vorig jaar hebben wij een Japanse esdoorn van ruim 10 jaar in onze tuin geplaatst. Er zat goed veel wortel
  Omheen maar zijn wel ' vergeten' er speciale grond onder te doen.de plek waar deze staat is gewoon prima maar we denken dat we deze vanaf t voorjaar te veel/vaak water hebben gegeven zodat de grond te vast is geworden.
  Nu zag ik paar weken geleden 1 tak dood zijn.. dacht dat kan misschien nog goedkomen, grond rondom omgespit en met rust gelaten. Nu is er weer een tak aan t doodgaan, de specht zat er al op te tikken :( en las ik dat t wellicht nut heeft om er turf grond onder te doen.. hiervoor moeten we evht een kraantje laten komen dus mijn vraag.. zou t nog gaan lukken..? Of is turf beetje omspitten met de grond rondom de stam voldoende..?
  Hopelijk overleefd hij!!!
  Maandag 25 September 2017 om 11:25

2 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Annet. Eén ding mag je NOOIT doen rondom een boomstam: spitten! Je raakt dan de overgebleven wortels en dat kan funest zijn. Bovendien is het beter om aan Acer's niet te veel te doen wanneer ze niet in rust zijn, zo tussen bladval en januari, als de sapstroom weer begint. Voor nu is het beter om even niets te doen. Dus áls je turf op de wortels strooit nooit meer spitten maar gewoon laten liggen als mulchlaag. Dat is ook nog eens goed voor het bodemleven en als onkruidonderdrukker.

  Als de grond te vast is geworden, dan speelt nog een andere factor mee: de plant wordt gevoeliger voor Verticillium (verwelkingsziekte). Die schimmel heeft tot gevolg dat delen van het boompje afsterven. Meestal zie je dan bepaalde vlekken op de stam en een van de eerste symptomen is verdorrende blaadjes aan 1 tak of takdeel.

  Beek en Donk heeft toch voornamelijk zandgrond? Ik ben er een paar jaar op kamers geweest bij een oom en tante van me dus ik ken het dorp en de omgeving goed. Op zich is zandgrond prima als je die met tuinturf en/of naaldencompost verrijkt.


  .
  Maandag 25 September 2017 om 13:43
 • Annet V. Annet V. Bedankt Maandag 25 September 2017 om 14:32