MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Frank en Saskia D.Herfst, afgevallen blad.. Kan ik dat in de tuin gooien zodat het ( naar mijn idee) lekker kan verteren en voeding geven of is het juist niet goed?
  Donderdag 5 Oktober 2017 om 21:37

5 reacties

 • Riet B. Riet B. Het hangt er vanaf welk soort blad het is, eik, beuk, catalpa ......? Donderdag 5 Oktober 2017 om 23:16
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Fd eB (Frank en Saskia, dacht ik gezien te hebben bij andere fora ;-) ), welkom op dit gezellige tuinforum!! :-)

  Over het algemeen kan je dat prima doen. Je moet alleen uitkijken met bladeren met een waslaagje zoals bv. hulst, Magnolia grandiflora e.d.. Dat verteerd langzamer. Ook blad met veel looizuur (o.a. eik, beuk en plataan) verteerd een stuk langzamer.

  Evt. kan je bladeren ook in een ijzeren, open mand (bladkorf) doen en rustig laten verteren; bladcompost/bladaarde is heel goed voor je tuin. Voor de rest doen de regenwormen en ander bodemleven het werk wel voor je. Laat die bladeren dan ook gerust liggen.

  Dit zijn interessante artikelen om te lezen: https://www.mijntuin.org/artic...

  En: https://www.trouw.nl/home/een-...
  Vrijdag 6 Oktober 2017 om 12:24
 • Francis V. Francis V. Je veronderstelling is correct: Afgevallen blad is een prima voedingsstof voor je planten. Alleen...gedurende 1 wintertje zijn ze zelden verteerd. En dan moet je ze in de lente alsnog opruimen. Indien je een bladzuiger hebt (zo'n bladblazer die omgekeerd werkt) dan verkrijg een beter resultaat. Het blad wordt dan verpulverd en dat strooi je terug tussen en over de planten. Die resten kan je volgend jaar laten liggen. De vertering werkt veel sneller. En het werkt ook beter voor de waterhuishouding in de grond: onder een bladerenlaag blijft het vaak te vochtig, wat een gevaar kan betekenen bij strenge vorstperiodes. Vrijdag 6 Oktober 2017 om 16:04
 • Frank en Saskia D. Frank en Saskia D. @Riet. Dat zou ik moeten uitzoeken..
  @Jeannette. Dank je wel, leerzaam.
  @Francis. In de lente weer opruimen?
  Niet gewoon laten liggen?
  Zaterdag 7 Oktober 2017 om 14:37
 • Francis V. Francis V. Q:Francis. In de lente weer opruimen?
  A: kleine resten mag je laten liggen. Het blijft voedsel voor de planten. Dikkere lagen best verwijderen.
  Zaterdag 7 Oktober 2017 om 14:45