MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Brecht D.Hallo,
  Ik heb ongeveer een 3-tal jaren taxus aangeplant. Deze plantjes waren met blote wortel aangeplant. Ik heb de plantgleuf mooi gespit,wat compost ingewerkt en aangeplant.
  De planten groeien en er worden nieuwe naalden gevormd, maar sommige plantjes zien er nog altijd erg mager uit, vooral heel erg kaal aan de onderkant. Bijna alle planten overleven het tot op heden. De slechtste planten hebben een bruinere schijn. Er zitten ook planten tussen die het heel goed stellen. De planten staan tussen 2 boordstenen met ongeveer 30cm tussen, in een klein beetje stabilisé. Weet iemand wat hier het probleem kan zijn?
  Alvast bedankt!
  Woensdag 11 Oktober 2017 om 21:41

18 reacties

 • Roos T. Roos T. Ik vind het een mager plekje 30 cm grond,Ze overleven alleen met weinig gelegeheid tot groei met hun wortels.Heb je ze wel gemest? Woensdag 11 Oktober 2017 om 21:53
 • Brecht D. Brecht D. Ik heb ze al enkele malen met organische meststoffen voor taxus bemest... denk je dat die 30cm de boosdoener zou kunnen zijn? Ik heb ze nog nooit bovenaf gesnoeid omdat de haag nog niet op hoogte is. Kan het daar iets mee te maken hebben? Zou de grond eventueel te nat kunnen zijn, of zouden ze dan al lang allemaal afgestorven zijn? Ik heb de overige aantallen achteraan geplaatst, deze zijn zeer mager geweest maar zien er nu redelijk goed uit. Kunnen ze eventueel te dicht op elkaar geplant zijn dat ze elkaar verstikken? Woensdag 11 Oktober 2017 om 22:06
 • Roos T. Roos T. Ja je moet bij jonge planten wel wat afstand houden om ook in de breedte te kunnen groeien,maar ik vind de ruimte waarin ze staan wat smal,waar kunnen de wortels heen in een strook van 30cm. Donderdag 12 Oktober 2017 om 09:11
 • Roos T. Roos T. Te nat is zeker slecht taxus je krijgt dan snel wortelrot. Donderdag 12 Oktober 2017 om 14:57
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Brecht, wat jammer dat je planten niet goed groeien. Staan de planten daadwerkelijk in stabilisé ? Dan vermoed ik dat dat het probleem is. de wortels kunnen daar niet in groeien. Bij gevolg staan de planten stil en gaan beetje bij beetje achteruit.

  Taxus met blote wortel is normaal gesproken alleen mogelijk bij kleine maten, bv. 20-30 cm, en dat gaat hooguit tot de maat 30-40 (cm). Daarboven moet taxus met een kluit verkocht worden. Ik heb een aantal vragen:

  1. De bruine schijn, hebben ze die het hele jaar door? Zo ja, plaats even een foto van de planten en 1 van de standplaats. Via je profielpagina kan je een album aanmaken waar je de foto's in plaatst.
  Is dat niet het geval dan hebben jullie mogelijk al koudere temperaturen. Als Taxus het koud heeft, krijgt ze soms ook een bruine schijn. Dat kunnen ze ook krijgen als ze in winterrust gaan. En idd. worden ze ook bruin als ze te lang met de voeten in het water staan. Taxus heeft daar een gloeiende hekel aan.
  2. Wat is de grondsoort in je tuin?
  3. Hoe ver staan de planten uit elkaar?
  4. Hoe heb je de planten geplant? Zijn eerst de boordstenen geplaatst en moesten de planten daar maar tussen passen? Of is eerst de taxus geplant en daarna de boordstenen geplaatst? In het laatste geval kan je daarbij wortels hebben beschadigd, wat ook een bruine schijn kan opleveren.
  Donderdag 12 Oktober 2017 om 16:19
 • Brecht D. Brecht D. Bedankt voor de reacties!

  Hierbij enkele antwoorden/toelichtingen:

  Ik heb foto's geplaatst in het album taxus.
  Die bruine schijn is eigenlijk vooral omdat je de takken ziet, en geen groene naalden. het is dus onderaan de haag waar de naalden ontbreken. Hier en daar is wel eens een bruin takje te zien maar dit is zelden.
  Wat betreft te lang in het water: ik denk dat dit niet het geval is, want er ligt drainage op 2 meter v d taxusplanten. Ik heb ze deze zomer toen het hier echt enkele weken een hittegolf was water gegeven en je zag ze gelijk beter worden.
  De grondsoort is zand/leem achtig, opgehoogde grond. (ik heb mijn ganse tuin omgespit met een graafmachine om alles luchtig te maken +/- 5 jaar geleden en overal drainage aangebracht. De grond was toen indertijd erg verdicht, waarschijnlijk door bouwwerken.
  De afstand tussen de boordstenen is 35 cm. Er zit enkel stabilisé op het begin/eindpunt van de boordsteen.
  De taxusplanten zijn blote wortel aangeplant geweest is april 2015, dat waren planten van 30/50cm.
  De plantafstand is 5 planten per meter, elke 25 cm dus.
  Eerst werden de boordstenen geplaatst, daarna de planten, dus de wortels zijn zeker nooit beschadigd.
  Veel planten hebben nu een hoogte van 1m20/1m30, de kleine slechtere planten hebben een hoogte van 60cm. Dus eigenlijk groeien de planten wel of komen er nieuwe naalden aan, maar sommige planten blijven erg achter.
  Ik heb van de 40 planten er hoogstens een stuk of 5/6 moeten vervangen.
  De planten zijn wel al geschoren in de breedte, ik heb een breedte van ongeveer 25 cm. In de hoogte zijn ze nog nooit geschoren. Kan het hiermee te maken hebben?

  Ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen!

  alvast bedankt!
  Donderdag 12 Oktober 2017 om 19:47
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Brecht, heel fijn dat je die duidelijke foto's kon maken/plaatsen. Zo wordt een hoop duidelijk.

  Eigenlijk valt het best wel mee. De planten zien er goed uit, alleen op 1 plek lijken ze wat achter te blijven.
  Het dode hout kan je sowieso wegknippen. Op den duur zullen op de kale plekken ook nieuwe scheuten groeien. Taxus is de enige conifeer die weer goed uitloopt op de stam.

  Rest de vraag waarom die vier of vijf planten het minder goed doen. Staan ze misschien te diep geplant? Kijk eens voorzichtig waar de eerste wortels beginnen vanuit de stam.

  Of is er een verstoring in de bodem op die plek? Misschien natter of droger dan de andere plekken of te weinig organische stof in de bodem; de graafmachine, ik neem aan dat het om een mini-graver gaat? Een grotere graafmachine kan ervoor zorgen dat sommige plekken meer verdicht zijn geraakt dan voorheen. (Dit omdat ook het gras niet echt goed schijnt te groeien)

  Zijn alle wortels netjes uitgespreid tijdens de aanplant? (Die blote wortelplanten hebben vaak al wat stevige wortels die de vreemdste kanten op kunnen groeien).

  Geef je voeding? Wat geef je dan? En hoeveel water kregen de planten bij en na de aanplant ongeveer?

  Als laatste: wat stond er voordat dit jouw tuin werd?
  Vrijdag 13 Oktober 2017 om 13:40
 • Brecht D. Brecht D. Hallo Jeannette,
  sorry voor de late antwoorden, was ff druk dit weekend!
  Ik ga de diepte van de planten deze week eens bekijken. Ik denk niet dat er verstoring is van de bodem, ik stond er nogal op om alles zo egaal mogelijk te doorspitten en compost in de plantgaten te mengen.

  De grond is op die plaats zeker niet verdicht, er is nooit meer over de grond gereden met de graafmachine, nadat ik deze doorspit heb. Het was een minigraver op rupsen, 2,5ton.

  Het gras groeit eigenlijk wel redelijk goed, ik heb het enkel wel wat te lang laten groeien, en nu beslist om het wat korter af te rijden. Het was een beetje nat en had redelijk wat problemen gehad om het te maaien, ondanks dat ik het mes opnieuw geslepen had. Het gras werd hier en daar als het ware uitgetrokken...
  Waarschijnlijk is door het te lang te maaien, het onderste gras een beetje verstikt, vandaar de bruine plekken mss?

  De wortels zijn netjes uitgespreid en erg voorzichtig behandeld tijdens het aanplanten.

  Ik geef de planten organische meststof voor taxus. De planten hebben wel veel water gehad na het aanplanten omdat het na het planten een erg droge periode was.

  Er was gewoon gras voor de aanplant van de taxus en het heeft ook een tijdje braak geleden met wat bergjes aarde erop.

  Het is echt de onderkant van de planten die dun staat en erg weinig naalden bevat.
  Zou het eventueel helpen door ze bovenaan te toppen? Zodat ze onderaan meer kunnen "uitgroeien"?
  De takken die bruin zijn, zijn aan de stam naaldloos, naarmate je meer naar de top van de tak kijkt, staan er wel naalden op...

  Alvast bedankt!
  Maandag 16 Oktober 2017 om 21:40
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Brecht, toppen kan zeker helpen!! Het zorgt er voor dat niet alle groei naar de top gaat maar zich verspreidt in de plant. Sowieso is het altijd beter om na aanplant de planten alvast voor een deel terug te snoeien of dat meteen in het volgende voorjaar te doen in het geval van groenblijvende hagen. Taxus kan je in april al snoeien als de temperaturen dat toelaten.

  Wat betreft het gras is het idd. beter om het in het groeiseizoen vanaf mei wat korter te maaien, op zo'n 1,5 cm; in de lente en naar de winter toe laat je het wat langer groeien, zo'n 3 cm. Wordt het heet in de zomer, dan laat je het weer ietsje langer, zo'n 2,5 cm.

  Ook belangrijk: goed water geven na de aanplant en het eerste jaar daarna. Dat eerste jaar na aanplant besteden planten aan het vestigen van een goed wortelsysteem. De planten hebben dan wel wortels, maar vooral de kleinste worteltjes doen het werk in die tijd. En die fijne worteltjes zijn ook het meest kwetsbaar voor droogte....

  De rest van de voorbereiding, aanplant en nazorg lijkt me prima. Ik wacht verder nog even af wat het onderzoek en van de wortels oplevert. Maar ik vermoed dat dat ook best OK zal zijn.

  Dinsdag 17 Oktober 2017 om 12:44
 • Brecht D. Brecht D. Hoi Jeannette,
  Mag ik het toppen nu nog doen? Enkel deze toppen die op hoogte zijn of alle taxussen,ook deze die nog in hoogte moeten groeien?
  Ik heb ze na de aanplant enkel geschoren in de breedte..

  Bedankt!
  Brecht
  Dinsdag 17 Oktober 2017 om 17:23
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Brecht, nee, dat zou ik nu niet meer doen. Een algemene regel om te onthouden is dat je groenblijvende planten snoeit tussen ong. half april en half september. Dit om te voorkomen dat er nog nieuwe groei ontstaat. Die nieuwe groei heeft dan te weinig tijd om af te harden. Ik zou alleen die toppen knippen van de te lage planten en het een jaartje aankijken.

  Komen ze dan nog niet bij, dan raad ik je aan om de planten die niet goed groeien te vervangen voor planten op dezelfde hoogte als de rest is. Koop dan zeker planten met kluit! het zou helemaal mooi zijn als je ze zelf kan uitzoeken in de zomer bij een kweker en kan laten labelen. Je kan ze dan meestal op afroep ophalen als de tijd jou schikt.
  Dinsdag 17 Oktober 2017 om 17:57
 • Roos T. Roos T. Jeannette,Vind jij 30cm breed niet wat smal voor een taxushaag die toch de hoogte in zal moeten vermoed ik?Als ik zie hoe diep en breed de wortels van mijn taxus hagen zijn na jaren lijkt me 30 cm wat krap voor de toekomst.
  Dinsdag 17 Oktober 2017 om 19:31
 • Brecht D. Brecht D. Hallo,
  Ik wil de taxus ongeveer 1m20 hoog laten komen. De boordstenen zijn 20cm hoog, kan de taxus hier dan niet onder wortelen? Of zie ik dat te positief? :)
  Nog een opmerking, de takken die onderaan kaal zijn hebben wel naalden bovenaan..? En bovenaan de plant vormen zich ook nieuwe naalden. Wat moet ik hieruit besluiten?
  Bedankt!
  Brecht
  Dinsdag 17 Oktober 2017 om 22:45
 • Jeannette v. Jeannette v. Roos, als er vaak genoeg gesnoeid wordt is dat geen enkel probleem. Eén keer per jaar snoeien is dan te weinig, dat zal je minstens twee, zo niet drie keer per jaar moeten doen totdat de haag op hoogte is. De wortelbreedte past zich wel aan. Bovendien groeien ze ook onder die stenen gewoon door. Hoe breder je een haag laat worden, des te breder ook het wortelsysteem zal zijn.

  Brecht, dat er aan de uiteinden naalden groeien wil zeggen dat de takken in ieder geval niet dood zijn. Blijkbaar willen deze planten liever eerst de breedte in. Knip die in het voorjaar maar eens wat terug - ong. de helft, als je liever geen top verwijderd.
  Woensdag 18 Oktober 2017 om 13:21
 • Roos T. Roos T. Jeannette Bedankt voor je reactie ,
  Ja planten passen zich dus kennlijk goed aan .Wij snoeien onze hagen ook maar een keer per seisoen ,mede omdat we hier veel snoeiwerk hebben van hagen ,buxus ,beuk en taxus.
  Woensdag 18 Oktober 2017 om 20:29
 • Roos T. Roos T. seizoen moest er staan. Woensdag 18 Oktober 2017 om 21:44
 • Brecht D. Brecht D. Hallo Jeannette,
  Ik heb het verkeerd verwoord. Ik bedoel eigenlijk dat een plant onderaan takken bevat zonder naalden. Diezelfde plant bezit aan de bovenkant wel takken waar nieuwe naalden te voorschijn komen. Zou je die kale takken volledig wegknippen tot aan de stam?
  Wat is de reden waarom de haag minstens 2 of 3 keer per jaar gesnoeid moet worden? Omdat deze zich tss de boordstenen bevindt?
  Als je de taxus in hoogte topt, duurt het dan niet veel langer eer deze in de hoogte groeit?
  bedankt!
  Brecht
  Woensdag 18 Oktober 2017 om 22:33
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Brecht, oké. Ja, dan in ieder geval de takken zonder naalden terugknippen.

  Als je een smalle haag wil, dan zal je in het begin vaker moeten snoeien om te zorgen dat je haag stevig wordt.. Is de haag eenmaal op hoogte, dan volstaat meestal 1á 2 keer snoeien in het seizoen.

  Als je topt duurt dat wat langer om de hoogte in te komen, ja. Maar je dwingt de plant dan om weer op de stam nieuwe uitlopers te creëren. Zo groeit de haag in ieder geval vast aan de onderkant goed dicht. Op welke hoogte is de haag nu?

  Overigens is het ook zo dat wanneer de haag van een kant minder licht krijgt de planten ook opener zullen blijven.  Donderdag 19 Oktober 2017 om 13:09