MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

9 reacties

 • Frank L. Frank L. Het is herfst. Ook naaldbomen verliezen hun naalden in de herfst naalden ouder dan 3/4 jaar vergelen eerst voor ze afvallen. Dit is een normaal verschijnsel. Dinsdag 24 Oktober 2017 om 21:45
 • Jeannette v. Jeannette v. Dat zou zomaar een hele normale oorzaak kunnen hebben. Dennennaalden van deze Pinus (het is dus geen Picea) blijven zo'n twee tot vier jaar aan de boom zitten en vallen daarna uit. Naarmate de den ouder wordt zullen de takken kaler worden, net als de stam, wanneer de boom groter wordt. Kijk maar naar de Pinussen die in het bos staan. Daar zie je hetzelfde gebeuren.

  Evt. redenen voor vergeling kunnen zijn: luizen, rode spint, rupsen etc., "natte voeten", schimmelziektes, te diep planten, verstoring in de bodem, werkzaamheden in de buurt van de den enz.

  Als eerste is het nu belangrijk dat je de naalden nakijkt op insecten of rare vlekken.
  Dinsdag 24 Oktober 2017 om 22:02
 • Ria P. Ria P. Jeannette, bedankt voor je reactie. "Verstoringen in de bodem" zet me aan het denken; er ligt een oude lege septic tank in de voortuin....Ik zie geen beestjes en de naalden hebben geen rare vlekken (behalve dat de punt bruin is).
  groet,
  Ria
  Woensdag 25 Oktober 2017 om 15:16
 • Jeannette v. Jeannette v. Precies Frank, dat schreef ik ook in mijn eerste reactie. Woensdag 25 Oktober 2017 om 15:33
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Ria, dan ga ik uit van een normale 'bladval', zoals boven beschreven. Eventueel zou een beperkte lichtinval ook een reden kunnen zijn, maar dat lijkt me niet aan de orde. Kijk nog even de wortels na.

  Een septic tank ligt normaal gesproken vrij diep; coniferen wortelen niet zo diep dus ik verwacht niet dat het iets met de septic tank te maken heeft of het moet om een ijzeren exemplaar gaan.
  Woensdag 25 Oktober 2017 om 15:37
 • Ria P. Ria P. De andere planten doen het goed, dus optie septic tank valt misschien af...Ik zal een dezer dagen naar de wortels kijken. Wat kan er aan de hand zijn, wortelrot? Het heeft wel heel erg veel geregend in september/oktober en de grond bestaat voornamelijk uit klei. Heb speciaal voor de aanplant van de den vorig jaar kleigrondverbeteraar in het gegraven gat gestort. Woensdag 25 Oktober 2017 om 17:09
 • Jeannette v. Jeannette v. Eventueel zou dat een mogelijkheid zijn maar voor hetzelfde geld is er helemaal niets aan de hand. Ik heb gewerkt bij een boomkweker wiens land bestond uit lemige klei; daar werd ieder jaar flink wat compost doorgewerkt en de Pinussen die we hadden staan deden het uitstekend.

  NB Zoals al een paar maal vermeld is, kan het vergelen ook een natuurlijk proces zijn.
  Donderdag 26 Oktober 2017 om 11:52
 • Roos T. Roos T. De pinus bomen hier laten ook elk jaar heel veel naalden vallen op het gras ,We moeten soms ze eerst wegblazen of harken om te kunnen maaien.Ik zou me geen zorgen maken. Donderdag 26 Oktober 2017 om 12:36
 • Ria P. Ria P. daar laat ik het dan bij. Jeannette en Roos heel hartelijk bedankt voor het meedenken! Donderdag 26 Oktober 2017 om 13:03