MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stijn S.

 • Stijn S.Hallo
  Ik heb een prunus haag staan. Die begint hier en daar dood te gaan. De blaadjes krullen lichtjes en gaan uiteinfelijk dood. Wat zou dit zijn en wat kan ik hier aandoen. Alvast bedankt
  Stijn
  Dinsdag 19 December 2017 om 09:05

7 reacties

 • Roos T. Roos T. Ben je zeker dat dit een prunus is?Ijkt meer een Elaeagnus ebbingei op de foto.
  Dinsdag 19 December 2017 om 10:44
 • Stijn S. Stijn S. Ja een prunus lusictana Dinsdag 19 December 2017 om 11:21
 • Jeannette v. Jeannette v. Dag Stijn. Als dit daadwerkelijk de kleur van de bladeren is, dan vrees ik dat ik geen goed nieuws voor je heb. De haag is besmet met loodglansziekte (Chondrostereum purpureum), een schimmel die in het hout zit. Aangetaste takken moeten worden weggeknipt of teruggeknipt. Dit mag alleen in de zomermaanden gebeuren, dan is de loodglansschimmel niet actief.

  Zijn er al vruchtlichamen (zie foto: http://www.alamy.com/stock-pho...) op het hout te zien of te zien geweest, dan is dat deel reddeloos verloren en moet het zo snel mogelijk verwijderd worden. Liefst verbrand je de takken want zolang het aangetaste hout aanwezig blijft vormt het een bedreiging voor een flink aantal (fruit)bomen en heesters.

  Is dit niet het geval dan zal je de planten stuk voor stuk moeten snoeien (in de zomer!) en kijken tot waar zich zwarte plekken in het hout bevinden zoals je hier ziet: https://www.apsnet.org/publica...
  Vind je gezond hout, knip dan nog eens zo'n 10 tot 15 cm verder terug in het gezonde hout.
  Kijk de hele haag ook goed na op zwammen. Het is heel belangrijk dat alle aantastingen worden verwijderd, ook voor bomen/heester in de omgeving.

  Dinsdag 19 December 2017 om 11:41
 • Jeannette v. Jeannette v. Waarschijnlijk heb je de haag 's winters of in het vroege voorjaar gesnoeid. Normaal gesproken kan dat bij bomen en heesters die bladverliezend zijn maar met Prunussen is dat een ander verhaal, helaas. Dat zijn bomen die je best zoveel mogelijk ongesnoeid laat omdat veel snoei naast deze loodglansziekte ook nog vervelende andere ziekten kan veroorzaken zoals gomziekte.

  Het is aan te raden dat je jezelf goed op de hoogte stelt van de verzorging als je haagmateriaal aanschaft. Zoek eerst uit welk materiaal geschikt is voor wat je probeert te bereiken, dat voorkomt teleurstellingen en zeker ook kosten. Heb je verder nog vragen dan hoor ik dat graag en zal proberen je ze goed mogelijk te helpen.
  Dinsdag 19 December 2017 om 11:51
 • Stijn S. Stijn S. Beste
  Bedankt voor het antwoord. Jammer genoeg werd dit gesnoeid voor dat wij er kwamen wonen. Kunnen we iets preventief doen voor andere planten. Dus nu de planten afzagen is te riskant?
  Dinsdag 19 December 2017 om 12:21
 • Jeannette v. Jeannette v. Ja, eerlijk gezegd wel. Juist met dit soort weer loop je nog meer kans op verdere infectie als nog niet alle planten zijn aangetast. Om hoeveel planten in de haag gaat het precies? Zijn er nog groene bladeren te zien?

  Prunus lusitanica is een groenblijvende plant dus dan is er sowieso in de verkeerde periode gesnoeid. Dat is nl. een bladhoudende plant en die snoei je alleen tussen mei en eind augustus met een uitloop naar half tot eind september afhankelijk van de weersomstandigheden.
  Dinsdag 19 December 2017 om 13:23
 • Stijn S. Stijn S. Het is een lange haag van 35m. Ja er zijn maar hier en daar struiken die de ziekte vertinen de rest is nog zeer donkergroen
  Dinsdag 19 December 2017 om 15:26