MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • WimsomniaHoi,

  Begin deze maand zag ik in een tuin een grote Brugmansia in volle grond staan, zéér groot, 't was bijna een boom. Het was duidelijk dat deze plant in de winter niet binnen gezet wordt. Ik dacht dat deze subtropische planten dan sowieso tot op de wortel kapot gingen.

  Degene die ik gezien heb had zelfs geen bescherming aan de wortels.

  Iemand een idee hoe je dit klaarspeelt?
  Donderdag 21 December 2017 om 21:56

6 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Dag Wim, niet iedereen zet zo'n Brugmansia naar binnen. Er zijn een aantal mensen die durven gokken op een zachte winter. Meestal worden de planten we; beschermd wanneer er vorst voorspeld wordt. Ze leggen dan een flinke laag blad op de wortels en beschermen het hout met een laag blad of met een speciale hoes waarin dan een warmteslang o.i.d. wordt gelegd. Meestal wordt wel gezorgd voor takken die evt. ter vervanging kunnen dienen mocht het toch een keertje fout gaan.

  Het voordeel is dat de planten hun wortels verder kunnen laten groeien dan wanneer ze in pot staan/moeten worden gezet. Ze kunnen dan meer voeding en vocht opnemen en kunnen dat bovendien doen wanneer het hen uitkomt; daardoor krijg je sterkere planten.

  Ga eens kijken op Palmvrienden.net. Daar kom je vast mensen tegen die dit al eens gedaan hebben en je verder advies kunnen geven. :-)
  Vrijdag 22 December 2017 om 12:54
 • Wimsomnia Wimsomnia Bedankt voor de info Jeannette en nog prettige feestdagen!! Vrijdag 22 December 2017 om 14:21
 • Wimsomnia Wimsomnia Nog eens een ouwe thread nieuw leven inblazen.... :-)

  Op deze site las ik:

  De plant moet vorstvrij overwinteren, bij een temperatuur boven 5 graden Celsius.
  Dit kan binnen of buiten bedekt met een jute -of vlieszak en uit de regen en wind.

  Het is dus blijkbaar mogelijk zonder bijverwarming....

  Ergens las ik dat er in sommige tuincentra een soort doeken verkocht worden, speciaal bedoeld
  om planten tegen de vorst te beschermen. Hebben jullie daarover al gehoord?
  Donderdag 27 September 2018 om 08:51
 • Jeannette v. Jeannette v. Je bedoeld waarschijnlijk de thermobeschermingshoes voor planten. De vraag is of die op den duur groot genoeg is. Blijft het risico dat de wortels bevriezen mocht de bodemtemperatuur te lang te laag zijn. In dat geval is er echt meer warmte nodig. Donderdag 27 September 2018 om 14:17
 • Wimsomnia Wimsomnia Jeannette,

  Vanmorgen heb ik deze besteld : https://www.tuinadvies.be/tuin...

  Hopelijk voldoet dat mits inderdaad nog wat bladeren, gemaaid gras en hooi op de wortels....
  Donderdag 27 September 2018 om 15:33
 • Jeannette v. Jeannette v. Met gemaaid gras moet je wel een beetje uitkijken, dat mag niet teveel op een hoop liggen. En bovendien moet dat alles ook droog blijven anders is het isolerend effect weg. Het beste is om een ruime bladkorf te maken en flink wat droog blad te verzamelen.

  Maak de korf groter in omterek dan de wortels voor het geval het lamger vriest want dan trekt de vorst ook naar geïsoleerde plekken. En mocht het nu lang en hard gaan vriezen, leg dan alsog een lichtslang tussen de droge bladeren. Zo maak je de meeste kans. Succus, Wim!
  Donderdag 27 September 2018 om 15:58