MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Liesbeth v.

 • Liesbeth v.Liesbeth van der Velden:
  Sinds een paar jaar zijn in mijn kleine stadstuin langzaam maar zeker alle heesters en bomen aan het afsterven. Te beginnen met een 40-jaar oude ligusterhaag, toen een Drentse krentenboom, daarna de hybiscus, de klimhortensia, een struikhortensia etc. Als er sprake is van gif in de grond, is voor ons een bodemonderzoek misschien nog wel te doen maar sanering is te duur. Zelf tuinier ik zoveel mogelijk biologisch; er komt al meer dan 30 jaar geen kunstmest aan te pas. Kan dit misschien te maken hebben met de stand van het grondwater? Er zijn hier veel gebouwen bijgebouwd die op een en dezelfde 50-jaar oude riolering zijn aangesloten. Heeft iemand suggesties of ideeën voor mij? De situatie is erg frustrerend!
  Zondag 14 Januari 2018 om 10:43

9 reacties

 • Roos T. Roos T. Kan er misschien sprake zijn van een te natte bodem.Zit je als je graaft al snel op nat?Na 40 jaar lijkt me dat geen gif als je zelf niets gebruikt hebt.Graaf een kuil en kijk op welk niveau je water vindt? Zondag 14 Januari 2018 om 13:45
 • Twan d. Twan d. Heb je al geïnformeerd bij de gemeente? Stond er vroeger een textielfabriek, hoe hoog is de grondwaterstand?
  Groetjes, Twan
  Zondag 14 Januari 2018 om 13:46
 • Liesbeth v. Liesbeth v. Er stond vroeger een steenfabriek. Ik zal de grondwaterstand eens peilen. Hebben jullie enig idee wat ik aan een eventueel te hoge waterstand kan doen of is dat de verantwoording van de gemeente? Zondag 14 Januari 2018 om 15:17
 • Roos T. Roos T. Zou eerst eens kijken of je snel op water stuit als je een kuil graaft?
  Zondag 14 Januari 2018 om 16:42
 • Twan d. Twan d. Ik heb geen idee helaas.... Zondag 14 Januari 2018 om 16:47
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Liesbeth, jeetje, wat vervelend dat er zoveel planten afsterven. Stonden die heesters/bomen er al lang? Ik vraag me af of het misschien om honingzwam kan gaan. Zie je wel eens paddenstoelenbundels of überhaupt veel paddenstoelen in je tuin? En heb je de planten die afsterven al eens onderzocht op schimmels?

  Is er in de afgelopen drie/vier jaar in je tuin gewerkt met (zware) machines, wordt er veel gespit rondom de bomen en heesters of heb je veel veranderd de laatste paar jaar?

  Geef alsjeblieft ook aan wat de grondsoort in je tuin is, wat de zuurgraad van de grond is en wat en hoeveel je aan voeding geeft. Gebruik je ook een mulchlaag en/of compost? een bodemonderzoek is sowieso aan te raden omdat je dan overzicht krijgt van hoe de voedingstoestand in de bodem er bij staat plus dat je een gericht voedingsadvies krijgt. het kan heel verhelderend werken.

  Zijn er nog planten die stervende zijn, maak dan eens wat foto's van de bladeren en de stam(men), ook dichtbij de grond. Misschien dat we dan wat duidelijkheid krijgen. De foto's kan je in een album zetten bij je eigen profielpagina.

  Maandag 15 Januari 2018 om 12:17
 • Roos T. Roos T. Ik denk dat je voor foto,s nog even zal moeten wachten tot alles weer uitloopt.Kuiltje graven kan je nu al doen want juist in deze tijd is de tuin natter dan in de zomer en ook in de winter mogen ze niet te lang nat staan. Maandag 15 Januari 2018 om 13:17
 • Jeannette v. Jeannette v. Nee hoor, Roos. Foto's kan Liesbeth nu prima maken van de takken en het evt. nog gevallen blad. Geen enkel probleem. Buiten dat, in Tilburg is het voornamelijk zandgrond en die wordt meestal minder nat al zijn er nog wel delen met hoogveen in de ondergrond. Dat kuiltje graven is dus geen slecht idee.

  Liesbeth, hoe staat het met de planten in de tuin van de buren? Hebben zij ook last van veel wegvallende beplanting? dat is ook handig om eens te informeren.
  Maandag 15 Januari 2018 om 13:40
 • Roos T. Roos T. Ja goed idee Jeannette omdat te vragen,want dan hebben de buren dan ook last van stervende planten ,Ik tuinier overigens ook op zandgrond maar had ook een plek die altijd nat bleef.We hebben daar gespit en op veel dieper niveau gaten gemaakt met grondboor en daar grof zand in gegooid want daar zat toch wel verdichting niet in de bovenlaag maar wel veel dieper. Maandag 15 Januari 2018 om 14:16