MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Michael M.Deze rhododendron staat in halfschaduw met turf en mulchlaag. Krijg om 2 maanden extra meststof. Cultivar: gomerer water.

  Ik krijg sinds enkele maanden deze verkleuring. Moet ik nog meer mest toevoegen of wat kan ik doen?
  Zondag 28 Januari 2018 om 18:42

5 reacties

 • Matthias D. Matthias D. Rhododendron Zondag 28 Januari 2018 om 20:30
 • Roos T. Roos T. Het kan zijn dat je grond en te hoge PH heeft.Rhodro houdt van zure grond.Kan ook witte vlieg zijn maar dan had je dat wel gezien neem ik aan.
  Maandag 29 Januari 2018 om 10:50
 • Jeannette v. Jeannette v. Hey Michiel, je Rhododendron heeft last van een behoorlijk ijzertekort. Ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben: de bodem kan teveel kalk bevatten, de bodem kan te vast van structuur zijn. Ook kan het zijn dat de bodem te nat of te koud is. Hoe dan ook, de opname van ijzer is verstoord geraakt. Dat kan je vooralsnog op korte termijn oplossen door een ijzerchelaat te gebruiken maar je zal ook de bodem moeten aanpassen zodat de plant ijzer weer uit de bodem kan opnemen. Weet je ook wat de grondsoort in je tuin is?

  Is je grond bv. te kalkrijk (dat kan je laten onderzoeken met een bodemtest) dan kan je in het voorjaar ammoniumsulfaatsalpeter strooien om de bodem rond de Rhododendron wat zuurder te maken. Dat doe je bij bewolkt weer, of nog beter, als het regent. Blijft het droog weer, dan zal je zelf moeten beregenen.

  Is de bodem te vast van structuur - ook dat komt vaak voor bij kalkrijke bodems - dan is het slim om de structuur te verbeteren met het inwerken van flink wat goed verteerde compost. Het beste kan je dan de struik met kluit uitgraven )dat kan nog tot eind maart) en daarna de compost inwerken en weer inplanten want Rhodo's hebben heel oppervlakkige wortels die makkelijk beschadigd raken.

  Een te koude of hete bodem kan je deels voorkomen door het hele jaar door een mulchlaag van (blad)compost te leggen. Zorg ervoor dat de stam van de plant niet geraakt wordt, dat kan de stam doen rotten.

  Overigens is het meestal niet nodig om Rhododendrons veel mest te geven. Een teveel aan een bepaald voedingselement kan ook ijzergebrek veroorzaken. Tweemaal per jaar een mestgift is meer dan voldoende.
  Maandag 29 Januari 2018 om 22:36
 • Michael M. Michael M. Bedankt voor de reacties! Ik heb een bodemtest laten doen van de grond enkele meters verder en dat was zo goed als neutraal. Ik heb in het najaar de buxushaag die dichtbij de rhodo staat wel heel goed bekalkt. We wonen aan de kust op de grens van de polders dus het is stevige grond in ieder geval! Ik zal starten met ijzer toevoegen en bekijk wat het resultaat is! thanks!! Dinsdag 30 Januari 2018 om 09:46
 • Jeannette v. Jeannette v. Wat goed dat je een bodemtest hebt laten doen, Michiel! En nog even voor de zekerheid: geen ijzeren voorwerpen aan de grond toevoegen hé. Dat heeft alleen een averechtse werking. ;-) Overigens, de bekalking van de buxus zou wel eens met dat ijzertekort van doen kunnen hebben. Dus misschien bij de volgende kalkbeurt maar wat verder van de Rhodo vandaan blijven. Dinsdag 30 Januari 2018 om 10:49