MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Scouting Emmeloord   Californische cipres 'Ellwoodii' (Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii')

 • Scouting Emmeloord E.Waarom wordt deze conifeer 'dwergcipres' genoemd? En op google vind je foto's van exemplaren die veel groter zijn dan 1,5 meter die hier bij de eigenschappen staat. Mijn oma heeft ik geloof deze conifeer in haar tuin staan, mooi solitair. De conifeer is zeker 6 meter hoog en 3 meter breed. Donderdag 15 Februari 2018 om 16:21

2 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Dwergcipres is een letterlijke vertaling van het Latijnse woord Chamaecyparis maar de NL-naam is ook schijncipres. Dit is mogelijk een verklaring: ..."In 1853 ontdekte plantenzoekers voor de fa Lawson in Orford, Oregon, in de nabijheid van de kust een opgaande conifeer. Ze stuurden zaden naar Charles Lawson die ze in 1854 ontving. Dat was de schrijver van Pinetum Brittanicum. Daar werden ze verder gekweekt op Lawson & Son nursery in Edinburgh in Schotland. Engelse botanist Charles Lawson, 1794-1873 was sinds 1821 hoofd van Peter Lawson en zoon kwekerijen in Edinburgh, gesticht door zijn vader Peter Lawson.
  Eerst werd deze conifeer Cupressus lawsonia Murray gedoopt, de botanist Andrew Murray heeft het beschreven. Later kwam het in een eigen geslacht en wel Chamaecyparis lawsonia, Parlatore.
  Chamai is een Griekse naam voor klein, met cyparis, de cipres, werd dit Chamaecyparis, de dwergcipres of schijncipres, Duitse Lawsons Scheinzypresse of Falsche Zypresse, Engelse false cypress Franse faux cypres.
  Californische cipres, Engelse swamp cypress of water-cedar, ginger pine, Lawson's cypress, Oregon white cedar of Port Oxford cedar, ontdekt bij Port Orford in Oregon . Duitse Lawsons Scheinzypresse.
  Chamaecyparis werd vroeger vermeld onder de naam cipres, Cupressus.
  Haagcipres, schijncipres, dwergcipres."

  Bron: Volkoomen
  Donderdag 15 Februari 2018 om 16:55
 • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Woow, bedankt ! Donderdag 15 Februari 2018 om 21:56