MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Tsjally H.Vogels in de tuin
  Ik doe erg mijn best om vogeltjes naar de tuin te lokken en heb allerlei soorten voer opgehangen, o.a. een pot vogelpindakaas.
  Nu is het me al twee keer gebeurd dat de hele pot uit de houder is gehaald, een keer zelfs een glazen pot. Ik denk dat de kraaien of eksters dit doen, maar heb het nog nooit gezien. Ik ben ook bang dat ze veel kleinere vogeltjes verjagen uit de tuin.
  Heeft iemand tips om te voorkomen dat kraaien en eksters alle voer opeten en andere vogels verjagen?
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 10:09

11 reacties

 • Frank B. Frank B. Hoi Tsjally, kraaien (meestal kouwen) zijn hele slimme vogels als het gaat om voedsel te vergaren en het zal moeilijk zijn om iets te verzinnen waar ze niet bijkunnen. De kleinere vogels zitten hun echter meestal niet in de weg en laten ze daarom met rust. Vinken, mezen en mussen zijn uit op kleinere zaden en insecten, waar de kouwen meestal uit zijn op grotere porties. Nu met de vorstperiode is het voedselaanbod natuurlijk beperkter en kan er dus wel enige concurrentie plaatsvinden. Vergeet vooral ook niet om water aan te bieden zodra de sloten dichtgevroren zijn. Succes
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 10:26
 • Marianne V. Marianne V. Hier beperk ik het tot vetbollen in allerlei soorten en samenstelling(ook zelfgemaakte met gedroogde insecten erin) en noten in een netje( de klassiekers dus) en met uitzondering van enkele merels die de restjes van de grond opruimen, komen alleen mezen en roodborstjes eten. De kouwen , hoewel het er hier van krioelt ( als ze 's avonds in de notelaar van de buren verzamelen,waan ik me soms Tippi Hedren in The Birds) maar die raken niet aan het aangeboden voedsel. Mss is het idd de pindaboter . Ben je er zeker dat het geen ratten zijn die met de pot gaan lopen ?Die zijn minstens even vindingrijk als het erop aankomt om aan eten te geraken.
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 12:45
 • Jeannette v. Jeannette v. Wij gebruiken daarvoor een grondvoederkooi. Daar kunnen de grotere vogels niet door (sommige kunnen eronderdoor met alleen de snavel maar dan moeten ze erg veel moeite doen :-) ) en zo zijn er ook voederkooien te koop voor pindakaaspotten etc.. Werkt uitstekend mits op de juiste plek gebruikt.

  Voor de grotere vogels hebben we ook een aparte voerplaats verder naar achteren in de tuin en dat scheelt ook een stuk.
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 16:14
 • Joyce L. Joyce L. Tsjally, je vermoeden is juist hoor, hier deden de grotere vogels dat ook. Wij hebben dat opgelost door Ook ieder een houten wigje tussen de pot en houder te plaatsen. zodoende blijft de pot beter vast zitten. Verder gooi ik iedere dag wat brood naar buiten, dat pakken de grotere vogels eerder, hoeven ze geen moeite voor te doen. Ook geef ik iedere dag een handje havermout, de kleinere vogels vinden dat heerlijk
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 16:16
 • Ingrid B. Ingrid B. Hier heb ik ook een potje pindakaas en netjes met zaden vetbolletjes en pinda’s opgehangen, maar hoewel ik veel vogels zie en hoor, komen ze er niet op af. Het kan concurrentie van de buren zijn. Of het hangt te dicht bij het huis.
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 16:58
 • Jeannette v. Jeannette v. Te dicht bij huis kan het niet echt zijn. Bij ons staat de voederplek maar een meter van het huis af en die wordt druk bezocht. Ik heb een schaal met water tegen de gevel staan omdat dat water minder snel bevriest en daar komen de meesjes etc. zelfs in badderen. Nee, zo bang zijn ze niet aangelegd.
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 17:38
 • Wilma Z. Wilma Z. In mijn tuin hetzelfde. De kouwen en eksters halen de glazen pot gewoon uit de houder. Heb het nu vastgezet en dan nog roven de grote vogels het in no time leeg. Wel jammer voor de kleine vogels.
  Vrijdag 23 Februari 2018 om 21:18
 • Guy G. Guy G. Ikzelf heb enkele pindahouders hangen aan m'n tuinhuis en daarbij plaats ik een bord met meelwormen.Ook staan er 2 aluminiumen figuren,een mannetje en een vrouwtje, en deze houden de kauwen en eksters weg van het eten.Dus wat een festijn voor de mezen, vinken, tortels, mussen en merels en af en toe een roodborst.
  Zaterdag 24 Februari 2018 om 20:01
 • Ellen A. Ellen A. Mijn pot zit in een houten houder met dak. Daar heb ik nu kippengaas omheen gedaan om te zorgen dat kauwen er niet bij kunnen. De meesjes kunnen er wel van eten en doen dat nu veel. Kauwen zijn slimme behendige vogels.
  Zondag 25 Februari 2018 om 08:31
 • Chris L. Chris L. Om mij onduidelijke reden wagen grote vogels (nouja, op enkele fatsige houtduiven na) zich niet in mijn tuin. Ik zie wel regelmatig eksters, vlaamse gaaien en roeken op de schuurtjes achter mijn huis zitten, maar hier komen ze eigenlijk nooit. Dat heeft denk ik te maken door de manier waarop ik voedsel aanbied. Om mijn voedersilo zit een kooitje en vetbollen hang ik zo op dat kraaien ze niet zomaar los kunnen maken (ik hang ze bijvoorbeeld aan een koperdraad van c. 20 cm). De pindasilo en het grondvoer vinden ze blijkbaar niet heel interessant. Wat betreft de pindapot die uit je houder gehaald wordt, zou ik inderdaad iets creeren zodat de pindapot klemt. Ik heb er zelf een stukje hout voor dat je omhoog kunt duwen zodat de pot vast zit. Tot nu toe nog geen problemen mee gehad:)
  Maandag 26 Februari 2018 om 12:11
 • Kiki B. Kiki B. Ik heb hetzelfde gedaan als Ellen Amstelveen. dat werkt prima!
  Donderdag 1 Maart 2018 om 21:20

5 tuiniers vinden dit leuk

 • Frank B. Frank B. Vrijdag 23 Februari 2018 om 10:26
 • Ellen A. Ellen A. Zondag 25 Februari 2018 om 08:33
 • Kiki B. Kiki B. Zondag 25 Februari 2018 om 22:58
 • Jeannette v. Jeannette v. Donderdag 1 Maart 2018 om 13:38
 • Ria S. Ria S. Vrijdag 11 Januari 2019 om 19:44