MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • annaOké...komende maand ga ik mijn moestuin starten, maar hoe bewerk ik de grond voor? Het is dikke leemgrond, waar nog nooit iets in gestaan heeft behalve stenen, bramen en brandnetels. Omspitten?Ik heb ook een motoculteur in de schuur staan..zou dat een optie zijn? Zondag 11 Maart 2018 om 10:07

4 reacties

 • Kaatje v. Kaatje v. Midden Frankrijk zie ik staan. Moestuin starten. Eerder al eens een moestuin gehad??? Je zegt niets over de grootte van je voorgenomen moestuin. Dikke leemgrond lijkt me niet de meest gemakkelijke. Kijk eens goed bij je buren wat die zoal in hun tuintjes verbouwen. Je eerste tuintje??? Begin dan klein en bouw ervaring op. Een paar vierkante meter kan genoeg zijn. Kruidentuin b.v.. Meer?? In 'kale' grond waar nooit iets verbouwd is, raadt men veelal aardappelen aan, maar ja is dat ook zo in La France...
  Voor je begint, spit eerst even deze site door: http://wroeten.nl/moestuin/moe...
  Zondag 11 Maart 2018 om 12:17
 • anna anna Nooit ècht een moestuin gehad ( behoudens als kind de overgebleven aardbeienplantjes en sla van vader..;-) ) Nu heb ik zo'n 100 vierkante meter ter beschikking, maar ik ben inderdaad van plan klein te beginnen. Ligging is goed, de grond is rijk aan voedingsstoffen blijkbaar,want al onze planten doen het geweldig.
  Bij de buren wordt echt alles verbouwd, dus wat grond betreft moet het geen probleem zijn om te kunnen oogsten op termijn. Dank je voor de link naar de site. Ik ga daar eens "spitten" !
  Zondag 11 Maart 2018 om 12:54
 • Jeannette v. Jeannette v. In ieder geval loont het om flink wat goed verteerde compost door de grond te werken. Leemgrond is prima grond maar 's zomers kan het heel hard worden en 's winters wordt het een glijbaan. Compost helpt om de structuur te verbeteren en de grond dus ook beter doorlaatbaar te maken voor water.

  Als de grond nooit bewerkt is geweest kan het een tijdje duren voordat er een goed laag bewerkbare grond ontstaat maar echt, het is zeer de moeit waard. En ook goed verteerde paardenmest is heel goed. De mest moet dan wel minstens een jaar oud zijn.

  De boomkweker waar ik werkte liet ieder jaar flink wat kuubs aan compost aanrukken om de leemgrond van de kwekerij te verbeteren. Ook werden stukken die dat jaar niet werden gebruikt, ingezaaid met een groenbemester die dan in het najaar ondergewerkt werden. Het verschil met de paden tussen de bomen was zeer goed merkbaar, zeker als het regende!
  Zondag 11 Maart 2018 om 15:40
 • Kiki B. Kiki B. Aanvullend zou ik zeker aanraden om bij dikke leemgrond ( wat op zich prachtige grond is) ook extra brekerzand toe te voegen. De verhouding zou dan kunnen zijn per m2 : 1 kruiwagen deels compost, deels brekerzand en evt deels turf of cocopeat. Het is een oud recept. Daardoor heen meng je evt wat extra culterra, maar op deze grond lijkt mij dat niet nodig. Woensdag 14 Maart 2018 om 22:39

1 tuinier vindt dit leuk

 • Kiki B. Kiki B. Woensdag 14 Maart 2018 om 22:39