MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pascal

 • PascalHet is eigenlijk een vraag voor de tuin van mijn moeder. Ze word wat ouder en wil wat minder werk aan de tuin besteden. Veel hebben we al gedaan maar er is nog 1 strook van grofweg 15 meter lang en 1 meter breed. Nu is deze strook het focuspunt vanuit het huis. Nu wil zij daar Hortensia's (soort moeten we nog even uitzoeken) plaatsen wat natuurlijk in de zomer een prachtig beeld geeft maar in de winter ziet het er saai en dood uit. Waar je dus wel een klein half jaar tegenaan kijkt.

  Wat kun je bij de hortensia's plaatsen zodat er in de winter ook wat kleur te zien is?

  Wij zitten te denken aan:
  - Siergrassen tussen/voor de planten
  - Struiken ertussen die in de winter groen blijven (evt bloeien). Dus 2 a 3 hortensia's en dan 1 andere struik.
  - Een kleinere struik ervoor zetten (zat te denken aan nandina domestica firepower, zomers groen en in de winter knal rood)
  - Eventuele bodembedekker (zelf niet zo weg van)

  Bvd Pascal
  Vrijdag 16 Maart 2018 om 17:01

5 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Als op dat plekje de grond altijd goed vochtig blijft en de planten niet in de hete middagzon staan zijn hortensia's wel haalbaar. Maar tegen een muur aan is het vaak ook erg droog. Bovendien worden hortensia's toch gemiddeld zo'n 1.20 meter breed, al duurt dat wel een aantal jaar. Alles wat je ervoor plant zal dan na een tijdje ook in de weg staan.

  Is het een zonnig en droog plekje dan zijn lavendelstruiken misschien een goede oplossing. Evt. gecombineerd met iets anders kan dat best. Als je daar verschillende kleuren, hoogtes en bloeitijden combineert heb je jaarrond een bladhoudend geheel dat in de zomer- en vroegen herfstmaanden mooi bloeit. Evt, combineer je dat nog met siergrassen of planten die iets eerder bloem geven. Ook met (klim)rozen is dat een mooie combi.

  Op een van de lavendelfoto's zie je een voorbeeld van hoe mooi dat kan zijn. De gele planten die je ziet zijn Santolina's: http://tuintuin.nl/fotos/5881/...

  Niettemin blijft het belangrijk te weten welke grondsoort het daar is en of daar zon komt en wanneer die daar dan komt. Zuurgraad zou handig zijn.


  Vrijdag 16 Maart 2018 om 19:28
 • Roos T. Roos T. Als aanvulling op het goede advies van Jeanette zou je eens kunnen kijken naar de kleine hortensia Darts little dot.Een mooie fijne soort die ik erg mooi vind en niet groot wordt .Ik heb er hier meerdere staan en vind ze prachtig van kleur. Vrijdag 16 Maart 2018 om 20:20
 • Kiki B. Kiki B. Een prachtige combinatie met Hortensia's is een rand van Hedera arborescens. In goede snoeivorm. Eventueel nog afgewisseld met Viburnum tinus. Zaterdag 17 Maart 2018 om 00:57
 • Pascal Pascal Ik ben vandaag eens langs geweest bij mijn ouders en mijn schatting van 15 meter was wat te kort het is dus 25 meter. (Op het platte land is het allemaal wat groter dan bij mij in de bebouwde kom :-) ). Lavendel is wel een leuke optie maar wil je dat in de winter mooi hebben moet je 2x per jaar snoeien en 25 meter is dan wel heel veel werk erbij.

  Het bed is dan +/- 1 meter breed maar de hortensia's mogen wel over de rand heen groeien. Er komt een strook van een meter gras voor en waarschijnlijk iets van grind er achter zodat er prima om heen te lopen is.

  We willen wat achterin de border de hortensia's zetten. Met daarvoor een soort siergras, evt Blauw schapengras wat vrij fijn is en mooi afsteekt tegen de grotere bladen en bloemen van de hortensia, en precies tussen de hortensia's in een kleiner blijvende wintergroene struik/plant.

  https://prnt.sc/isutzb
  Zondag 18 Maart 2018 om 16:15
 • Jeannette v. Jeannette v. Blauw schapengras (Festuca glauca) vind ik persoonlijk geen goede keuze omdat die droge grond nodig heeft terwijl de hortensia's juist een vochtige grond willen. Dat gaat niet samen. Dan zou Carex 'Blue Zinger' of een andere Carex cultivar beter passen.

  Voor de groenblijvende struik zou je kunnen denken aan Sarcococca hookeriana var. humilis of Abelia 'Edward Goucher' maar Nandina 'Firepower' vind ik ook een mooie keuze. Binnen Hydrangea serrata zijn evt. ook cultivars te vinden die niet zo groot en breed worden. Pluimhortensia's zouden ook een mooie keuze zijn omdat de bloempluimen vaak tot laat in het jaar een mooie kleur behouden. Bovendien kan je die ieder jaar terugsnoeien indien gewenst, zonder dat je bloei verliest.
  Maandag 19 Maart 2018 om 17:22