MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Anita V.Hallo allemaal,

  Ik ben net lid geworden. Ik heb nu een algemene vraag. Wij zijn geen echte tuinniersters maar willen wel graag leuke gevulde bakken. Wij hebben tweee behoorlijke bakken gemetseld in de tuin en deze willen we gevuld hebben. We hebben al van alles geprobeert maar elke keeer wordt het weeer een chaos. Omdat ze nu opnieuw gevuld moeten worden en wij graag weeer de vogeltjes in de tuin willen hebben, willen wij ragen of jullie tips hebben. Eeen bak heeft de volle middagzon vanaf 12.00 uur, de andere eind van de mmiddag pas zon tot ongeveer 17.00 uur. Achter deze laatse genoemde bak staat een regenpijp die we graag weggewerkt willen hebben,hier is voornamelijk schaduw.
  Ik hoop wat tips te krijgen.

  Anita
  Zondag 18 Maart 2018 om 17:15

4 reacties

 • de J. de J. Hoi Anita,Als je er vaste planten in wilt, zou ik in de bak die in de schaduw ligt eens denken aan hosta's. Daarvan zijn er allerlei kleuren en groottes van blad, of varens. Ook hiervan zijn er vele soorten. Ze kunnen vaak ook wel tegen de droogte die zo'n bak met zich mee brengt. Plant er voorjaarsbolletjes tussen voor vroege kleur. Ze meeste klimplanten willen graag met hun hoofd in de zon. Bij mij doet kamperfoelie het redelijk op schaduwplekken. Bij de andere bak zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan sedums, penstemons, aubrieta, salvia's, lage vlinderstruiken, een azalea voor in het voorjaar, dille enz. Allemaal planten die redelijk goed tegen droogte kunnen. Succes Maandag 19 Maart 2018 om 08:59
 • Anita V. Anita V. Dank je wel voor je reactie. Ik ga het zeker uitzoeken. Woensdag 21 Maart 2018 om 13:26
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Anita, hoe groot en diep zijn de bakken? Staan ze in open verbinding met de grond?
  In ieder geval, het is belangrijk dat je niet van alles maar 1 exemplaar neerzet. Dat vergroot nl. de kans op chaos. Vaste planten plant je in groepjes van een ongelijk aantal of van bv. 3 verschillende geslachten een grote groep met als blikvanger een solitair of een groep heesters en hier en daar een siergras. Zelfs kleine bomen zouden kunnen naarmate de grootte van de bak.

  Verder is het belangrijk dat je kijkt of de planten allemaal dezelfde grondsoort willen en of de waterbehoefte enigzins hetzelfde is. Zuurminnende planten houden niet van kalkrijke grond.

  Het allerbelangrijkste: de ondergrond moet goed zijn. En daarmee bedoel ik de grond die in de bak komt/zit. Een voorwaarde is dat het water goed weg moet kunnen en dat de grond vruchtbaar genoeg blijft bv. d.m.v. compost etc. zodat de planten lekker kunnen groeien.
  Woensdag 21 Maart 2018 om 16:26
 • Kiki B. Kiki B. Aanvullend: onderin de bakken een flinke laag kleikorrels leggen, zodat het water goed weg kan. Zondag 25 Maart 2018 om 22:58