MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • John v.Ik wil graag dit voorjaar mijn tuin opnieuw beplanten. Wij willen graag een wilde tuin met vaste bloemen en planten en ieder seizoen iets in de bloei zien staan. Heeft iemand ideeën hiervoor qua beplanting?
  Zaterdag 24 Maart 2018 om 18:36

4 reacties

 • Margo G. Margo G. Hallo John,
  Om een goed advies te kunnen geven, hebben we echt meer informatie nodig zoals: hoeveel zon komt er op je tuin. In een tuin op het zuiden kies je bijvoorbeeld andere planten dan voor een tuin op het noorden die nauwelijks zon krijgt. Daarnaast is de grondsoort belangrijk. Zit je bijvoorbeeld op kleigrond of op zandgrond? Zandgrond is veel droger dan klei. Planten die veel vocht nodig hebben, zullen het minder goed doen op zandgrond. Zelf heb ik een tuin op zandgrond, dus als je op zand zit, heb ik wel wat adviezen voor je.
  Ook zie ik op de foto dat er een boom in je voortuin staat. Onder bomen is het vaak problematisch tuinieren omdat het er relatief droog is. De regen komt moeilijk door het bladerdek bovendien gebruiken de bomen zelf veel water. Op de foto is ook niet te zien of het gaat om een klein boompje of een boom met een flinke kroon die veel regen tegenhoudt. Verder is de vraag hoeveel tijd je in je tuin wilt steken. Sommige planten vereisen nu eenmaal meer onderhoud dan andere en als je op droge grond zit, dan kan water geven in de zomer ook een issue zijn.
  Zondag 25 Maart 2018 om 13:09
 • John v. John v. Hallo Margo, bedankt voor de reactie. Mij tuin is op het noorden. De boom die je ziet gaat weg. De grond is kleigrond. Ik wil er niet te veel tijd in steken. De rechterkant van mijn tuin (die op de foto) krijgt vanaf ongeveer 13.00 uur zon tot ongeveer 20.00 uur. De linkerkant (wat een spiegelbeeld is van de rechterkant krijgt maar ongeveer de helft van de zon, door de schaduw van de huizen in de straat. Groetjes John Zondag 25 Maart 2018 om 13:21
 • Margo G. Margo G. Hallo John,
  Ik tuinier zelf op zandgrond, dus ik spreek niet uit persoonlijke ervaring maar als ik een tuin op wat vochtigere grond had, zou ik zelf de volgende planten zeker zetten:

  Op de wat zonnigere plaatsen:
  Geranium Rozanne (onmisbaar, bloeit het hele seizoen!)
  Geranium Johnson’s blue
  Geranium Psilostemon
  Geranium Riversleaianum ‘Russell Pritchard’ (bloeit ook heel lang)
  Geranium magnificum (de mooiste!)
  Geranium Biokovo of Karmina (laag bodembedekkend)
  Lythrum virgatum ‘Dropmore purple’ of Lythrum Salicaria 'Robin"
  Lobelia Siphilitica (staat soms bij de vijverplanten, maar doet het ook goed in de volle grond)
  Helenium ‘Rubinzwerg’
  Rudbeckia Fulgida ‘Goldsturm’ (doet het ook in de halfschaduw)
  Coreopsis Verticillata ‘Zagreb’
  Als hoog accent is een vlinderstruik leuk, die oogt heel natuurlijk en trekt vlinders aan. Je moet hem wel elk voorjaar tot 30 cm boven de grond afknippen. Vlinderstruiken houden hun loof heel lang zodat je tot ver in de winter niet tegen kale takken aan hoeft te kijken. Deze moet wel middagzon krijgen.
  Echnicea Magnus vind ik zelf ook een heel mooie plant met een natuurlijke uitstraling, maar je moet er rekening mee houden dat die niet langer dan drie of vier jaar meegaat (de plant is kortlevend, wel kun je soms zaailingen vinden die je weer kunt uitplanten).

  Voor de minder zonnige plaatsen:
  Veronicastrum Virginicum ‘Pink glow’
  Hemerocallis ‘Pink Damask’ of ‘Sammy Russell’
  Hemerocallis ‘Citrina’, citroengeel, bloeit wat vroeger
  Brunnera macrophylla 'Jack Frost' (met mooi zilvergrijs blad dat het hele seizoen sierwaarde heeft)
  Alchemilla Mollis (wel een beetje een woekeraar, maar heel sterk en er komt geen onkruid door)

  Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Dit zijn echter hele sterke vaste planten waar je weinig omkijken naar hebt. Ze hoeven niet opgegebonden te worden en kunnen lange tijd op dezelfde plaats blijven staan. Ik zou er minimaal drie van elke soort planten zodat je behoorlijke groepjes hebt. Als het dan bloeit, toont het ook! Groepjes herhalen geeft ook een goed effect. In een voortuin heb je niet zoveel verschillende soorten planten nodig. Teveel wordt al gauw rommelig. Ik zag laatst in een tuinprogramma dat zo’n 7 soorten eigenlijk al genoeg is.

  Als je het geheel opmengt met wat siergras en misschien een paadje van boomschors, oogt het heel natuurlijk. Ik heb zo direct geen ideeen voor het siergras. Zelf heb ik Stipa tenuissima ‘Polytails’ gezet dat er heel mooi en natuurlijk uitziet, maar dat is een gras voor drogere grond en ik weet niet hoe het zich gedraagt op kleigrond. Bovendien zaait het zich rijkelijk uit en dat is misschien ook niet fijn. Een goed tuincentrum zal je zeker van advies kunnen dienen. Van Stipa tenuissima heb ik een foto in mijn fotoalbum hier op tuin.org staan, mocht je het eens willen zien (zie album ‘Mijn Tuin’).

  De geraniums en de alchemilla bloeien vroeg zomer, de rest wat later.
  Geranium Johnson’s Blue en Psilostemon groeien met wilde ranken wat een natuurlijk effect geeft. Aan het einde van de bloei kun je de plant het beste tot de grond terugknippen, er groeit binnen no-time een keurige pol loof terug die er tot de vorst goed uitziet. Voor nazomerbloei zou je asters kunnen overwegen maar ik durf niet te zeggen of die het kleigrond goed doen. Ze hebben feitelijk wat drogere grond nodig.

  Het zijn zomaar wat suggesties, maar misschien kun je er iets mee.
  Zondag 25 Maart 2018 om 21:00
 • John v. John v. Heel hartelijk dank, hier kan ik mee vooruit. Groetjes John Zondag 25 Maart 2018 om 22:55