MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Fret D.

 • Fret D.ik heb een flink aantal dwergberken (Betula nana) onder het onkruid uit gehaald hierbij zijn redelijk wat takken gebroken en ze hebben amper wortel gemaakt dat wil zeggen dat je de vorm van het kweekpotje nog goed kunt herkennen ze hebben nu allemaal ongeveer drie takken die een meter lang zijn en zo goed als vlak op de grond liggen weet iemand of ik ze rigoureus mag terug snoeien om ze meer vertakkingen te laten maken en in de hoop dat ze iets verticaler dan nu groeien alvast bedankt fret
  Dinsdag 27 Maart 2018 om 16:14

6 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hallo Fred, wanneer heb je de berken geplant? Het zijn in principe erg langzame groeiers en het kan dus even duren voor ze echt goed doorwortelen. Zijn de groeiomstandigheden wel oké? De grond moet vochtig zijn maar het water moet ook goed weg kunnen bij de wortels. En de plek mag niet te schaduwrijk zijn.

  Verder is het zo dat deze planten voornamelijk bodembedekkend - en dus vlak op de grond - groeien en pas op latere leeftijd iets hoger worden. Het is het beste om ze de komende jaren hun eigen gang te laten gaan.

  Snoeien is af te raden, helemaal in deze periode. Berken behoren tot een groep bomen die bij snoei in het voorjaar flink kunnen bloeden en jonge planten kunnen dan makkelijk de geest geven. Wil je toch snoeien, dan kan dat net na de bladval of in de zomer als de sapstroom afneemt.
  Dinsdag 27 Maart 2018 om 17:32
 • Fret D. Fret D. hoi Jeannette bedankt voor je reactie wat ik er van begreep hebben ze er drie of vier jaar gestaan het was een niet zo onderhoudsvrije onderhoudsvrije tuin de takken lagen onder een pakket gras en wat al niet meer ze staan niet op de ideale grond (zand met laagje 5cm zwarte grond) nu nieuwe gaten vermengt met bladcompost (misschien niet ideaal maar was wat er voor handen was) en komt nog een laag compost als mulch over als alle planten weer terug staan ik begrijp dat het langzame groeiers zij maar zou het kunnen dat als ik ze in het najaar snoei ze met meer vertakkingen terug groeien het zijn nu lange sprieten die alleen aan het uiteinde (laatste 10-15 cm blad gaan maken) en zou ze graag wat compacter hebben oja en dan nog zon ja staan naast een open veld op het zuiden Dinsdag 27 Maart 2018 om 18:06
 • Jeannette v. Jeannette v. Oei, na drie of vier jaar zouden ze dan toch al goede wortels moeten hebben. Maar wat je zegt, de grond/plek was zeker niet ideaal. Zand is vaak erg droog, zeker op zonnige plekken. En ook die hete middagzon hebben ze niet zo graag maar dat is minder belangrijk. Nu je ze hebt herplant is het wel belangrijk om ze dit jaar genoeg water te geven. Waren de wortels niet teveel in de rondte gegroeid?

  Die bladcompost is een heel goed idee! En met een mulchlaag zullen ze ook blij zijn. Terugsnoeien zou ik dan liever in de nazomer doen, zodat ze de wonden nog kunnen sluiten - zeg eind augustus. Misschien is het ook beter om dat in eerste instantie bij een plant te doen om te kijken hoe die plant reageert.
  Dinsdag 27 Maart 2018 om 18:25
 • Fret D. Fret D. tja krijgen nu tweede kans ja de wortels waren te veel in de rondte gegroeid maar hebben nu weer alle ruimte want na dat ik de wortel kluiten van alle kweekgras wortels had ontdaan was het meer lucht dan wortels (niet schrikken heb ik al heel vaak bij heel veel planten gedaan alle onkruid uit de kluit en dan snel de grond in en goed aanwateren) veel last van de zon hebben ze trouwens niet gehad omdat ze onder een dik pak gras en onkruid zaten dit wordt nu misschien wel een probleem omdat ze nu helemaal kaal staan en bedankt voor te tip om ze regelmatig water te geven daar zie ik nu al tegen op Dinsdag 27 Maart 2018 om 18:36
 • Jeannette v. Jeannette v. Nee, daar schrik ik helemaal niet van, dat zou ik zelf ook gedaan hebben en kan absoluut geen kwaad. het voornaamste is dat de wortels nu niet meer rond groeien - ik hoop tenminste dat je ze ook een beetje uitgespreid hebt.;-)

  Zolang de grond vochtig genoeg blijft zal de zon waarschijnlijk weinig problemen geven en anders kan je altijd nog iets van lagere struiken zo neerzetten dat de zon tussen 11 en 3 uur niet rechtstreeks op de planten valt.

  Als het veel regent hoef je natuurlijk niet extra water te geven, alleen als het droog wordt. Misschien is het een idee om er een regenton bij te zetten, dan hoef je niet zo ver te slepen met water. En je weet waarschijnlijk ook wel dat het beter is om in 1 keer veel water te geven dan iedere dag. Bovendien zal de bladcompost en de mulch ook helpen om de grond vochtig te houden, hé.

  In ieder geval, succes met je berkjes!
  Dinsdag 27 Maart 2018 om 19:01
 • Fret D. Fret D. bedankt en van dat water geven dat komt goed moest gewoon even klagen Dinsdag 27 Maart 2018 om 19:06