MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Yvonne K.Wat een mooie site! Ik ben nieuw hier, dus misschien is dit niet de juiste plaats om een vraag te stellen. Weet iemand wat er met deze plant aan de hand is? Is dit roest? De klimroos en enkele andere planten hebben er ook last van. Dus ik wil graag weten wat ik hier tegen kan doen.

  Alvast dank.
  Yvonne
  Zondag 8 April 2018 om 14:20

5 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Allereerst van harte welkom, Yvonne! Leuk dat je ons komt vergezellen :-) Je bent hier zeker op de juiste plek om vragen te stellen.

  Als ik het blad op de foto zo bekijk lijkt het erop alsof deze plant last heeft van bladschimmels. Bladschimmels komen vaak voor als planten het niet naar de zin hebben op hun standplaats, maar ook als het blad veel en lang nat is geweest. een combinatie daarvan kan de kwaal/kwalen verergeren. Roest is het zeker niet.

  Verder valt me ook op dat het blad er nogal geel uitziet. Het zou kunnen dat de plant niet in de juiste grond of positie staat. Camelia's willen graag een vochtige, neutrale tot zure grond die flink wat organisch materiaal bevat (Liefst bladcompost) en die goed waterdoorlatend is. Ze houden niet van kalkrijke grond.

  De standplaats is liefst niet in de volle zon of op een plek waar 's winters de ochtendzon staat - al zullen er zeker uitzonderingen bekend zijn als de grond voldoende vocht bevat.

  Zou je allereerst eens willen checken hoever de bovenste wortels onder de grond zitten? Dat mag maar een paar millimeter zijn bij Camellia's. Als je ook nog wat meer foto zou kunnen maken van bladeren met bladvlekken dan zou dat wel handig zijn.

  Die foto's kan je in een mapje plaatsen op je eigen profielpagina onder het kopje "foto's". Vanaf daar wijst het zich vanzelf. Als je daar ook foto's van de andere beschadigde planten zou kunnen zetten kunnen we zien waar die planten last van hebben. Misschien hebben ze last gehad van de vorst? Maar zonder te zien waar het om gaat is het lastig om er iets over te zeggen.

  Zondag 8 April 2018 om 15:45
 • Yvonne K. Yvonne K. Dag Jeanette, Dank voor je zet snelle reactie. Ik zal nog wat foto's maken. Maar ik denk dat het inderdaad ook met de standplaats te maken heeft. Te zonnig en zandgrond.
  Alvast dank!
  Zondag 8 April 2018 om 16:07
 • Yvonne K. Yvonne K. Oh, en geen wortel te bekennen. Dus te diep geplant, ben ik bang. Zondag 8 April 2018 om 16:09
 • Yvonne K. Yvonne K. Ik heb twee foto's toegevoegd. Zondag 8 April 2018 om 16:16
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Yvonne, ik heb de foto's gezien. Een vraag: was het de bedoeling dat op de tweede foto voor het grootste deel een Skimmia te zien is?

  In ieder geval, de zandgrond is op zich geen probleem maar die is vaak wel erg droog. Dat is makkelijk op te lossen door flink veel compost en wat tuinturf goed met de bestaande grond te mengen en daarna een mulchlaag van compost op de wortels te leggen.

  Heb je misschien een andere plek voor de plant (evt. ook voor de Skimmia want die wil dezelfde behandeling qua grond, maar kan iets meer zon hebben als de camelia). Een plekje waar alleen de late middag- en avondzon komt? Je kan de planten nu nog verplanten nu de nachten nog koel zijn.

  Bij dat verplanten zorg je dat de wortels uiteindelijk na het nazakken van de grond maar net onder de aarde zitten. Dat doe je door de plant op een klein heuveltje te planten. Ik vermoed dat de bladvlekken met het te diep staan te maken hebben ( je ziet geen wortels, dan staat de plant zeker te diep); het lijkt niet op een schimmelaantasting. Als het goed is valt dat blad na een poosje vanzelf af en komt er nieuw, gaaf blad voor in de plaats.

  Het is wel aan te raden om de plant ook een beetje te snoeien na het verplanten. Zo verklein je de bladmassa en dat maakt de kans op aanslaan van de wortels groter. En natuurlijk is het belangrijk om daarna het hele seizoen te zorgen voor voldoende vocht bij de wortels, zeker in de zomer.
  Dit waren alvast wat tips, maar laat me even weten of je gaat verplanten, dan krijg je een uitgebreidere beschrijving van hoe te werk te gaan.
  Zondag 8 April 2018 om 16:58