MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

4 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Oef, nee die ziet er idd. niet goed uit met al die dode takken. Op wat voor grond tuinier je, Els? En check voor je antwoord geeft a.u.b. even hoe diep de bovenste wortels onder de aarde zitten. Zijn er plekken op de stam die er raar uitzien? Maak daar dan ook een foto van. Daarnaast graag foto's van de voet van de stam, liefst rondom. Zijn er vlekken op de bladeren te zien?

  Ik zag op de vorige foto dat er al delen zijn de schors verliezen. Die zijn dus al een tijdje geleden afgestorven. Die kan je sowieso wegsnoeien want ze kunnen een basis voor schimmels zijn . Zorg wel dat je niet in gezond hout knipt.
  Vrijdag 20 April 2018 om 15:37
 • Els N. Els N. De wortels zitten circa 15
  Cm diep. De grond is zand met een dikke bovenlaag van goede bemeste tuinaarde. Hiervoor stond de boom 3 jaar terug op zandgrond met tuinaarde. Verplaatst omdat hij het toen ook niet goed deed.
  Vrijdag 20 April 2018 om 18:31
 • Jeannette v. Jeannette v. Wel. de wortels mogen maximaal een halve cm. onder de grond zitten dus de plant staat veel te diep. De bovenste wortels willen zuurstof kunnen opnemen en dat kan nu niet. De plant gaat dan kwakkelen.

  Daarnaast is planten in bemeste tuinaarde niet zo'n goed idee; de mest die erin zit kan te scherp zijn voor de plant. Voor Cornus is planten in een rijk mengsel van meer dan jaar oude compost, gewone tuinaarde en liefst ook bladaarde of Vivimus het beste. Omdat de grond zuur tot neutraal moet zijn kan je ook wat tuinturf toevoegen.

  Bemesten doe je op de aarde nadat de plant goed is aangeslagen waarna de mest lichtjes met een drietand o.i.d. in de grond wordt gewerkt, waarbij je altijd voorzichtig moet zijn dat je de wortels niet beschadigd.

  Als het mogelijk is zou ik de grond voorzichtig van de wortels afhalen en er een ruime boomspiegel omheen maken die je afbakent zodat het zand niet kan terugspoelen. Daarna kan je een laagje goed grond (zoals boven beschreven) van anderhalve cm op strooien. De wortels zullen nu ze kunnen ademhalen nieuwe haarwortels laten groeien in die nieuwe laag grond. Zo ga je steeds door totdat de wortels op de juiste hoogte zitten. Bij 15 cm diepte kan dat wel even duren.

  Opnieuw verplanten kan ook, maar levert wel extra stress op.
  Vrijdag 20 April 2018 om 20:27
 • Els N. Els N. Dank je wel voor de info. Ben al begonnen met de wortels vrijmaken voor zover dit lukt. Heb nu ook de kale takken gesnoeid. En ook wat turf toegevoegd. Kleine stappen en nu maar afwachten of het langzaam beter wordt. Voor nu ben ik al erg blij met je reactie en tips. Zaterdag 21 April 2018 om 18:08

1 tuinier vindt dit leuk

 • Wilma G. Wilma G. Zondag 22 April 2018 om 18:58