MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Eco   Spruitkool (Brassica oleracea var. gemmifera)

 • Eco t. Dit is het tweede seizoen dat ik winterspruiten kweek. Vorig jaar bedekte ik de spruitjes vanaf het planten tot het oogsten met insectengaas. Dit was om de rupsen van de koolwitjes te weren. Met succes trouwens.
  Dit jaar zou ik echter het insectengaas nu al willen verwijderen omdat we al vanaf de zomer een relatief vochtig seizoen hebben gehad (en de koolwitjes vliegen toch al een tijdje niet meer). Ik vrees namelijk dat er schimmel zou kunnen ontstaan in de ruimte onder het gaas.
  Maar zo krijg ik misschien een ander probleem. Mijn vraag is of de onbeschermde spruiten gevaar lopen om opgepeuzeld te worden door vogels? Of zijn vogels niet geinteresseerd in die groenten?
  Vrijdag 19 November 2010 om 19:02

4 reacties

 • Eco t. Eco t. Henk Lemaire zei: "Hoi Jan, Weet helemaal niet of vogels spruiten eten,heb er geen ervaring mee. IK heb zo mijn principe,leven en laten leven,ook de Koolwitjes moeten ergens hun eitjes kwijt en als dat een spruit-plant is dan heb ik pech.maar ik begrijp het wel,je wilt zelf ook spruiten kunnen eten."
  (Henk, ik heb je even geciteerd want het is anders moelijk volgen)

  Ja, inderdaad. Leven en laten leven doe ik ook. De spruiten zijn weliswaar voor ons alleen maar de broccoli laat ik aan de koolwitjes zodra de hoofdknop geoogst is. En ik zaai veel Oostindische Kers voor hen. Ze kunnen niet klagen. ;-)
  Zondag 21 November 2010 om 21:41
 • Rita L. Rita L. Ik bedek spruitjes nooit en had vorig jaar meer dan 8 kilo van 6 planten. Dit jaar hebben de rupsen lelijk huisgehouden in mei, juni en heb ik nu dus minder dikke spruitjes maar alles is toch goedgekomen. De spruitjes staan bij mij gelukkig gedeeltelijk boven en niet allemaal in het water van mijn overstroomde moestuin... Maandag 22 November 2010 om 18:16
 • Eco t. Eco t. Bedankt voor de tip, Rita. Misschien dat ik volgend jaar nog minder lang afdek, of zelfs helemaal het gaas achterwege laat. Ik zal er een winter over nadenken. :-) Maandag 22 November 2010 om 19:00
 • Rita L. Rita L. Ik was zelf van plan volgende zomer te investeren in een groot net dat over alle koolsoorten gespannen kon worden. De voorbije zomer heb ik toch ondervonden dat minder beschermde planten heel erg in hun groei achterop geraken door de rupsen van koolwitjes. En omdat koolwitjes ook andere waardplanten hebben (o.a. Oost-Indische kers, die ik massaal in mijn moestuin plant)berokken ik hen alvast geen nadeel. Dinsdag 23 November 2010 om 18:58