MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Hans H.Dit zou een Leibeuk moeten zijn. Aannemende dat dat klopt zou ik graag willen weten wanneer ik die lange scheuten boven het bamboe frame moet snoeien? Tevens de vraag, moet je die terugsnoeien tot op het bamboe frame voor het mooiste resultaat?

  Alvast bedankt voor jullie hulp, groeten Hans
  Maandag 4 Juni 2018 om 12:03

4 reacties

 • Kaatje v. Kaatje v. @Hans, De leibeuk dient minimaal één maal per jaar te worden gesnoeid, vóór de langste dag van het jaar. Als het tijd is om te snoeien, snoeit u de uitgelopen takken terug tot 5 á 10 centimeter boven het raamwerk. Wordt dit niet gedaan, dan zal de vorm van de leiboom vervagen.
  Zie: http://www.tuincentrumbosson.n...
  Maandag 4 Juni 2018 om 12:30
 • Jeannette v. Jeannette v. Gezien het puntige blad lijkt het me eerder een leivorm van Carpinus betulus, een haagbeuk. De lange scheuten boven het frame kan je nu al wel terugknippen maar je kan ook nog een maandje wachten. Juli is een mooie maand om leivormen te knippen.

  Alle op het frame groeiende takken en scheuten knip je terug tot op een paar bladknoppen vanaf de takken geteld. Verder bind je nog de takken aan op leggers die nog niet goed gevuld zijn. Dat doe je met bindbuis - vaak kan je dit op rolletjes kopen bij de boomkweker die je de bomen leverde. Daar kan je ook altijd terecht voor (snoei)advies.
  Verder haal je ook alle kleine takjes onder de leivorm op de stam weg. Doe dit liefst als die bladeren nog in de knop zijn, dan kan je ze zo wegwrijven en groeien ze niet uit tot takjes..

  Zo te zien zijn jouw bomen in waaiervorm geleid dus scheren met een heggenschaar kan ook. Gebruik liever geen kettingzaag want die geeft bij Carpinus rafelige blaadjes. De takken op de onderste legger kan je beter met een snoeischaar knippen.

  Denk ook hier aan scherp gereedschap en goed ontsmetten. En werk vooral veilig. Veel succes!
  Maandag 4 Juni 2018 om 12:55
 • Hans H. Hans H. Kaatje vdB, dank u wel voor uw reactie.
  Jeannette van Leiden, dank u wel voor uw uitvoerige reactie.
  De informatie is helder en te overzien hahaha, handig!
  Maandag 4 Juni 2018 om 13:55
 • Jeannette v. Jeannette v. Fijn Hans :-) Hoop dat het een mooie haag op pootjes wordt :-) Maandag 4 Juni 2018 om 16:04