MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Isolde d.Afgelopen herfst hebben we een rode beukenhaag geplaatst. Een bepaald deel gaat moeizaam. De bladeren zijn aan het verkleuren. Is droogte de oorzaak of is het een gemis van voedingsstoffen?
  Zondag 17 Juni 2018 om 13:21

5 reacties

 • Margo G. Margo G. Een beuk heeft in principe niet veel nodig, ik denk dat je dus eerst eens moet kijken naar de waterhuishouding. Een beukenhaag die goed gesetteld is, verdraagt best veel droogte maar zeker het eerste jaar. Is dat nog niet het geval. Kan het zijn dat deel van de haag wordt afgeschermd van de regen door overhangende takken van bomen of grotere struiken? In dat geval zou je er de eerste jaren een druppelslang bij kunnen leggen. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn, dat is moeilijk te beoordelen van afstand. Zondag 17 Juni 2018 om 13:28
 • Isolde d. Isolde d. Dank je wel Margo voor je snelle antwoord!
  De heg staat open en bloot, maar misschien soms erg veel in de wind.
  Die druppelslang vind ik een goed idee, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord.
  Ik denk dat ik opzoek ga naar een druppelslang met redelijk wat meters.
  Zondag 17 Juni 2018 om 14:30
 • Addy v. Addy v. Wortelvraat door muizen? Tenzij ze in een beschermend net is geplant. Bij is de halve haag zo ter zieke gegaan. Zondag 17 Juni 2018 om 14:41
 • Isolde d. Isolde d. O jee! Wat vervelend! Maar nee hier is geen sprake van wortelvreet, ik denk dat het toch de droogte is geweest... Donderdag 21 Juni 2018 om 12:48
 • Jeannette v. Jeannette v. Aan voedingsstoffen ligt dit niet. Het lijkt zeer sterk op bladverbranding. Nu weet ik niet hoeveel water je gegeven hebt, maar heesters die met blote wortels zijn geplant hebben sowieso in het eerste jaar extra water nodig bij droogte, precies zoals Margo ook zegt.

  Een druppelslang lijkt me echter een minder goed idee of je moet regelmatig gaan controleren of de grond niet te verzadigd raakt maar vooral ook of de grond niet te droog blijft. Normaal gesproken moet de grond toch zeker tot op zo'n 40 cm diepte goed vochtig zijn. Let wel, vochtig en dus niet (zeik)nat want dan rotten de (haar)wortels weg die je planten zo hard nodig hebben. Als je merkt dat op bepaalde plekken het water langer blijft staan moet je daar onderzoek doen - als het blad gevallen is - of er geen storende laag in de grond zit. Het water moet ook weer vlot bij de wortels weg zijn.

  In droge periodes is het zaak om zeker twee keer per week een uur of drie te sproeien zodat er voldoende vocht de grond in geraakt. Evt. kan je na het eerste jaar een dunne mulchlaag van houtschors op de wortels leggen maar die laag mag beslist de stammen niet raken. Een mulchlaag zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Het is alleen dit jaar nog niet zo'n goed idee omdat de wortels ook voldoende zuurstof moeten kunnen opnemen.

  Door harde wind moeten de planten extra verdampen dus ook in winderige tijden moet je extra sproeien als er geen regen valt.

  EDIT Na het plaatsen van Het bericht zag ik dat er wat planten en onkruid in de buurt staat. Het is verstandig om die zoveel mogelijk bij de wortels weg te halen, omdat ze vocht en voeding wegnemen van de haag, Het beste laat je voorlopig aan ieder kant van de haag zo'n 20 á 30 cm vrij van onkruid en beplanting.
  Donderdag 21 Juni 2018 om 14:22