Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Franca v.Door omstandigheden kan ik deze zomer niet in de tuin werken. Mijn vraag is kan ik de roos Bonica 82 nu hij bijna uitgebloeid is, bottels laten maken en en dus de rozen gewoon laten zitten. Hoef ik dan ook niet meer te mesten? Hetzelfde wil ik graag weten van de klimroos New Dawn. Veel dank alvast voor het antwoord.
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 16:47

18 reacties

  • Ann V. Ann V. Zowel Bonica als New Dawn zijn gevuldbloemige rozen. De kans op bottels is dus wel bijzonder klein. (Bij gevuldbloemige rassen zijn de meeldraden/stampers omgevormd tot bloemblaadjes).
    Het wegsnoeien van uitgebloeide bloemen kan wel helpen om nieuwe (bloei)scheuten te maken.
    Zelf haal ik in mijn New Dawn (en andere klim- en liaanrozen) nooit de uitgebloeide bloemen weg.
    Hou er wel rekening mee, dat doorbloeiende rozen eigenlijk de hele zomer door wat extra voeding kunnen gebruiken, dus bemesten is toch wel aan te raden.
    (Overigens: bottelvormende rozen hebben voor het vormen van bottels/zaden energie nodig, dus ook bottelrozen vinden wat extra mest niet verkeerd!)
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 17:01
  • Franca v. Franca v. Zo doe ik het ook altijd Ann, maar ik kan door omstandigheden deze zomer niet in de tuin werken, vandaar deze vraag. Ik zie bij de Bonica 82 al her en de bottels komen.
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 17:05
  • Ann V. Ann V. In mijn bonica staan inderdaad ook een paar bottels zag ik net... Ik heb een hele grote tuin met veel rozen, dus behalve voorjaarssnoei snoei ik mijn rozen zelf eigenlijk niet. Die bottels, ach daar zijn in de winter sommige vogels blij mee. Maar mest... Het zou toch fijn zijn als je iemand kan vinden die in de loop van de zomer een handje mest bij je rozen kan gooien... (Ik zelf gebruik de meststoffen van de Bierkreek. Dat is een kwekerij van biologische rozen, en die maken zelf rozenmest dat aangepast is aan seizoen en grondsoort.)
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 17:31
  • Franca v. Franca v. Dat vroeg ik me dus af, of ik de rozen wanneer ik ze nu dus niet meer snoei, toch nog mest moest geven. Ik begrijp dat jij dat wel al het kan aanbeveelt.
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 17:35
  • Ann V. Ann V. Inderdaad Franca...
    Maar ik moet je eerlijk zeggen, dat ik het ook wel eens oversla... Nu heb ik wel hoofdzakelijk rozen staan, die arme grond verdragen. Mijn ramblers bemest ik eigenlijk nooit. De struikrozen daarentegen wel, en toch liefst twee keer per jaar.
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 17:49
  • Franca v. Franca v. Bedankt Ann, ik kan wel wat mestkorrels strooien, dat moet me wel lukken., inharken zit er niet in. Sproei daarna wel want regen valt er voorlopig ben ik bang niet. Ik heb mest van De Wilde,rozenkweker is een prima mest, ik tuinier op kleigrond, bevalt goed, maar weet ook niet beter.
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 17:58
  • Roos T. Roos T. Ik mest na de eerste bloei altijd een handje mix 2 bij de rozen.Ik hark ze nooit in.Wel hopen dat er wat regen valt of anders even gieten .
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 19:00
  • Franca v. Franca v. Dat doe ik ook altijd Roos, maar zo je kon lezen kan ik deze zomer helaas niet in de tuin werken. Vandaar de vraag of ik de uitgebloeide rozen, die ik er nu niet kan uitknippen toch moest mesten. Op advies van Ann ga ik dit dus doen.
    Zaterdag 30 Juni 2018 om 19:06
  • Franca v. Franca v. Dat water geven gaat lukken Roos.
    Zondag 1 Juli 2018 om 10:23
  • Roos T. Roos T. Succes Franca het is ongewoon droog.Ik ben ook steeds aan het sproeien.

    Zondag 1 Juli 2018 om 13:18
  • Franca v. Franca v. Jij ook Roos, je hebt een heel war grotere tuin dan ik. Ben nu wel blij dat hij niet zo groot is.
    Zondag 1 Juli 2018 om 13:22
  • Roos T. Roos T. Mesten heeft alleen nog zijn denk ik als je herbloei krijgt.Je hebt toch al zeker een keer gemest?Ik heb wel honderd rozen en mest een keer per seizoen met organische korrels Mix 2.Zit alles in voor de roos ook magnesium.In najaar heuvel ik ze aan mijn eigen compost waarmee ik ze hoop wat te beschermen tegen een strenge winter.
    Zondag 1 Juli 2018 om 18:36
  • Franca v. Franca v. Ja Roos, ik heb ze al 1 keer bemest met rozenmest van De Wilde waar 4% magnesium in zit. Ik laat het hier dan bij, geef dan alleen water. In het najaar ga ik er van uit dat ik ze wel kan aanheuvelen, dat is nog ver weg.
    Zondag 1 Juli 2018 om 18:43
  • Roos T. Roos T. We kunnen nog even genieten.
    Maandag 2 Juli 2018 om 15:23
  • Roos T. Roos T. Zo is het her Franca geen paniek .Volgend voorjaar kan je weer snoeien,Ik doe het als ik tijd en zin heb wat inkorten maar is geen must .
    Maandag 23 Juli 2018 om 16:49
  • Franca v. Franca v. Nee hoor Roos, ik had de tuin zoveel mogelijk losgelaten wat onderhoud betreft. Ik had wel de tuinman gebeld om de klimop te knippen en nog het een en ander. Hij is maandag geweest en had de hele dag de tijd, dus als ik nog andere klusjes had kon dat ook. Hij heeft de hele voor en achtertuin gedaan, het is zo opgeknapt, alles was zo ontzettend gegroeid niet normaal. Nu kan ik het denk ik wel bijhouden, niet de klimop en andere grote klussen, maar wel ligt werk laag bij de grond. De Bonica heeft allemaal bottels, weer eens iets anders, de New Down bloeit nog een beetje, maar ze leven gelukkig nog. Water geven was geen probleem.
    Maandag 23 Juli 2018 om 17:01
  • Roos T. Roos T. Hoop dat je snel weer wat kan doen en geniet van wat je wel kan .Van de bloemen ,bijen en alles wat mooi is.
    Maandag 23 Juli 2018 om 17:28
  • Franca v. Franca v. Dat doe ik zeker Roos.
    Maandag 23 Juli 2018 om 17:30