Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Wieke B.Er staat al jaren een mispelboom in onze tuin, die altijd mooie groene bladeren had en veel dikke mispels droeg. Sind enkele jaren heeft de boom gelige bladeren met groene nerven en draagt hij weinig kleine mispeltjes. In januari geef ik hem kalk en in het voorjaar mestkorrels en compost. Wat heeft de boom nodig om weer gezond te worden?
    Donderdag 13 September 2018 om 13:01

8 reacties

  • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Wieke, mag ik vragen waarom je ieder jaar kalk geeft ? Meestal is dat niet ieder jaar nodig, tenzij een bodemonderzoek dat heeft aangetoond. Een teveel aan kalk kan zorgen voor voedingstekorten van o.a. ijzer, magnesium en kalium. En gezien de bruine bladranden wijst alles op een kaliumgebrek. Het is raadzaam om in ieder geval te stoppen met de jaarlijkse kalkgift. Wat is de grondsoort in je tuin?
    Donderdag 13 September 2018 om 14:37
  • Wieke B. Wieke B. Omdat de border best nat is gedurende herfst en winter, meende ik dat er kalk gestrooid moest worden. Maar ga dit nu niet meer doen..De grondsoort is klei.
    Zondag 16 September 2018 om 12:03
  • Jeannette v. Jeannette v. Klei is bij uitstek een gronsoort die van nature al kalkrijk is. Maar op een kleibodem is de structuur vaak erg vast of er moet jaarlijjks flink wat compost en in de grond zijn gewerkt. Door die vaste structuur blijft er 's winters vaak wwater op staan. Het water kan niet snel genoeg jn de bodem zakken.

    Ook is het beter om de grond inde natte perioden zo weinig mogelijk te belopen. Anders wordt die nog vaster. Een jaarlijkse flinke hoeveelheid compost en het jnwerken van lavagruis zou al eengoed begin zijn om de bodem wat luchtiger te maken. Dan krijgen de planten de kans om goed te wortelen, het water loopt beter weg, en de mineralen in de bodem worden beter opgenomen.

    Dit artikel van Velt geeft heel goede info. Zij hebben het vooral over groenten, maar voor alle planten heeft het zin om de bewerkingen te doen waar zij het over hebben. https://www.velt.nu/vraag-antw...
    Zondag 16 September 2018 om 13:58
  • Wieke B. Wieke B. Dankjewel voor de uitgebreide info. in het voorjaar kalium strooien en composteren Om de mispel weer gezond te houden.
    Dinsdag 18 September 2018 om 09:06
  • Jeannette v. Jeannette v. In plaats van kalium kan je ook lavameel strooien. Dat heeft tegelijkertijd de eigenschap dar de kleibodem beter bewerkbaar wordt. Vitasilica is zo'n product.
    Dinsdag 18 September 2018 om 17:27
  • Wieke B. Wieke B. Dat ga ik doen. In het voorjaar toch?
    Maandag 24 September 2018 om 17:53
  • Jeannette v. Jeannette v. Een deel kan je nu alvast strooien, het andere deel in de winter. Juist omdat lavameel langzaam in het bodemleven wordt opgenomen is het slim om dat nu al een deel te doen. Alleen niet strooien als het regent.
    Maandag 24 September 2018 om 21:12
  • Wieke B. Wieke B. Hartelijk dank.
    Zondag 30 September 2018 om 20:50