Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

34 reacties

  • Marianne V. Marianne V. ZOMERTIJD!!!!
    Zaterdag 22 September 2018 om 20:05
  • Rudy J. Rudy J. ZOMERTIJD
    Zaterdag 22 September 2018 om 20:20
  • Jeannette v. Jeannette v. Wintertijd; dat is de natuurlijke tijd.
    Zaterdag 22 September 2018 om 21:05
  • Karin R. Karin R. Zomertijd!
    Zaterdag 22 September 2018 om 21:10
  • Marianne V. Marianne V. Die ' natuurlijke ' tijd is ook kunstmatig !! Wij zitten in de tijdzone 0 Gmt, maar volgen al heel lang de midden europese tijd , die een uur verder staat, wat wil zeggen dat we met die zogezegd natuurlijke tijd al op +1 zitten. Waar zit dan nog het natuurlijke ?? Toen ik deze week van mijn werk thuiskwam om 19 u en mijn kuipplanten moest water geven , was het bijna donker toen ik klaar was . Die 'natuurlijke ' tijd is dus niet zo handig als je s avonds van je werk komt. Geef mij dus masr de zomertijd , ook in de winter. Overdag zitten we op het werk, op school.... En 'avonds kan je tenminste nog iets doen met het langere licht
    Zaterdag 22 September 2018 om 21:42
  • Pascal G. Pascal G. Ik deel de mening van Marianne.Momenteel leven we inderdaad ongeveer 2 uur voor op de natuurlijke tijd.
    Winter - of zomertijd, 's morgens is het (in de winter) sowieso donker voor we naar ons werk gaan. 's Avonds nog een beetje zonlicht ( als ze schijnt :-) ) krijgen zorgt voor onze portie vitamine D en kan ook praktische voordelen hebben.In dit opzicht lijkt de zomertijd dus aantrekkelijker.Stel dat we de wintertijd in de zomer zouden hebben dan komt (eind juni ) de zon op om half 5. Daar heb je toch ook niet veel aan?

    Zaterdag 22 September 2018 om 22:59
  • Heidi Heidi Heb even nagedacht over de vraag. Als tuiniers hebben velen van ons vanzelfsprekend de neiging te kiezen voor de zomertijd. Overigens was er, toen het indertijd ingesteld werd, geen sprake van wintertijd maar gewoon tijd, zou je kunnen zeggen. Maar dit terzijde. Echter, aan de vraag kleven wat wat meer haken en ogen. (Vergeef me de bedonderde beeldspraak) Niet iedereen heeft werk van pakweg 9.00 u tot 17.00 u. maar werken bijvoorbeeld vanaf de (na)middag tot in de avond. Voor hen geldt dat de ochtend dan hartje winter nog langer donker is. Maar is wellicht niet het grootste bezwaar. In mijn huidige omgeving fietsen kinderen en jongeren tot minimaal 16 jaar vaak lange afstanden naar de dichtstbijzijnde school. Houd nu al vaak mijn hart vast en denk dat het voor die grote groep geen goed idee zou zijn om voortaan van zomertijd uit te gaan. Ga dan weliswaar uit van de gevaren in het midden van de winter. En dan heb ik het nog niet eens over de fruitkwekers waar ik door omgeven wordt die sowieso al lange dagen maken. En zo zijn er vast nog wel meer categorieën te bedenken die er niet van zullen profiteren als permanent voor zomertijd wordt gekozen. En o ja, mijn eigen voorkeur? Wat mij betreft mag het zo blijven als het is. Realiseer mij nu dat ik bij het beantwoorden van de vraag van Pascal, uitgegaan ben van wat ik zou antwoorden bij een eventueel door ‘Europa’ uitgeschreven referendum. :-)
    Zondag 23 September 2018 om 10:13
  • Rudy J. Rudy J. Zomertijd
    Zondag 23 September 2018 om 10:55
  • Heidi Heidi Was een paar weken geleden in de Intratuin waar een medewerkster grote potten chrysanten in herfstkleuren neerzette op een opvallende plek. Zeg ik tegen haar dat ze die misschien beter nog even kon weghalen omdat het de week erna minimaal 25° zou worden. Kijkt ze mij verbijsterd aan en zegt “gadverdamme, ik ben al dat warme weer zó zat. Ik wil ‘s avonds lekker een kaarsje aan en zo!” Ik begreep haar. ;-))
    Zondag 23 September 2018 om 12:02
  • Marianne V. Marianne V. Goed geprobeerd heidi;-)
    maar ik blijf koppig bij mijn idee:-)
    Ik zou opteren voor de verder blijvende jaarlijkse overschakeling maar aangezien dat niet meer zal kunnen ...
    Enne , die chrysanten zullen ook met de vaste zomertijd blijven bloeien zeker, dat zijn gewoon 'korte daglicht planten' en denk dat het hen om het even zal zijn wanneer die dag begint of eindigt. Anderzijds hoeven die superhete temperaturen van deze zomer vr mij ook niet hoor , ben al blij met 25 °
    En of we nu winter - of zomertijd kiezen de winter komt toch !!( oei da's een ander programma zeker :-) )
    Zondag 23 September 2018 om 12:12
  • Heidi Heidi Haha! Ik had het over de kaarsjes... @Marianne Vandemoortele
    Zondag 23 September 2018 om 12:15
  • Pascal G. Pascal G. De kaarsjes gaan nog kunnen hoor. Bij Chrysanten denk ik aan de periode rond Allerheiligen en zelfs met de zomertijd gaat de zon dan om 18h15 onder. Zeker niet te laat voor een kaarsje dus. :-)
    Zondag 23 September 2018 om 21:02
  • Bianca .. Bianca .. Ik kies ook voor zomertijd. Zo heb je het meeste aan de avonden, nog even de tuin in.
    Woensdag 26 September 2018 om 01:13
  • Jeannette v. Jeannette v. Dit is waarom ik koos voor wintertijd. En ja, lange zomeravonden zijn fijn, maar... https://nos.nl/artikel/2256676...
    Zaterdag 27 Oktober 2018 om 21:18
  • Ellen A. Ellen A. Wintertijd svp. Ik werk niet tot 22:00 uur in de tuin. En lang op een terras zitten hoef ik ook niet. Ik sta voor mijn werk vroeg op (6 uur) en ben om 22:00 al slaperig. In hoog zomer is het dan nog licht. Dat hoeft voor mij niet. Ik hou er wel van dat het donker wordt en je lichtjes aan kunt doen.
    Zaterdag 27 Oktober 2018 om 22:08
  • Heidi Heidi Hoorde deze week iemand zeggen “koeien kunnen geen klok kijken”. Hij bedoelde daarmee dat hij als veehouder het liefst naar één tijd terugging vanwege het melken. In zijn geval de normale tijd die tegenwoordig wintertijd genoemd wordt. Heb daar wel begrip voor. En blijf erbij dat ik die lang donker blijvende ochtenden in de winter een bezwaar vind in geval van kiezen voor zomertijd. Zin in een Benelux-brede burgeroorlog heb ik overigens niet!
    Zaterdag 27 Oktober 2018 om 22:12
  • Pascal G. Pascal G. Ik heb de link bekeken Jeannette, maar zie nog altijd niet het voordeel van de wintertijd niet.
    Zaterdag 27 Oktober 2018 om 22:16
  • Jeannette v. Jeannette v. Nou Pascal, in het artikel over sporters staat bv, ook dat het met zomertijd in hartje winter pas om 10 voor 10 de zon opkomt. Dat zie ik niet zitten en Manlief, die soms om 6 uur de deur uit moet, ook niet. Let wel, het is mijn mening. Iedereen spreekt voor zich.
    Zondag 28 Oktober 2018 om 00:51
  • Ellen A. Ellen A. Hoe dan ook zou 1 tijd fijn zijn. En vergeet niet dat het ook nog 3 kwartier schemert in ochtend en avond.
    Zondag 28 Oktober 2018 om 08:00
  • Marianne V. Marianne V. En toch blijf ik het raar vinden dat iedereen de wintertijd als natuurlijke tijd ziet , terwijl die ook al GMT +1 is. :-)
    Maar gewoon deze bedenking : als we even verder gaan met de vraag op welke manier de GMT is ontstaan en aanvaard zou dat ons te ver leiden zeker ?
    Zondag 28 Oktober 2018 om 08:08
  • Ellen A. Ellen A. @Marianne Vandemoortele ik denk dat met natuurlijke tijd gewoon de tijd wordt bedoeld van voor de invoering van zomertijd. Je moet dat niet letterlijk nemen. Tijd is gewoon een afspraak.
    Zondag 28 Oktober 2018 om 09:42
  • Marianne V. Marianne V. Idd , een afspraak, en niet 'natuurlijk 'dus , en toch beschouwen veel mensen het als de enige echte waarheid :-)
    Zondag 28 Oktober 2018 om 09:51
  • Roos T. Roos T. Ik denk dat natuurvolken zich houden aan wanneer het licht wordt.
    Zondag 28 Oktober 2018 om 10:20
  • Marianne V. Marianne V. Ja roos , maar dan zit heel onze westerse economie serieus in het slop ,of is ze aan een onmogelijke reorganisatie toe vrees ik . Ik wil alleen mensen proberen aan het denken zetten over iets ( de gmt tijd dus of de +1 )wat we al zo lang klakkeloos aanvaarden en daardoor als natuurlijk zijn gaan beschouwen.....
    Zondag 28 Oktober 2018 om 10:29
  • Pascal G. Pascal G. In de oudheid leefden de mensen van zonsopgang tot zonsondergang.Mogelijk was dit de enige echte natuurlijke tijd? Niettegenstaande men al eerder de tijd kon bijhouden werden er pas in de 14de eeuw mechanische uurwerken in kathedralen en kerktorens geplaatst. Toen kon slechts een minderheid van de mensen het uur hierop aflezen.
    Zondag 28 Oktober 2018 om 21:36
  • Heidi Heidi Omdat men niet kon klokkijken, Pascal? Want me dunkt, de kerken zaten toen een stuk voller dan nu...
    Zondag 28 Oktober 2018 om 21:40
  • Pascal G. Pascal G. Men kon inderdaad niet klok lezen, Heidi maar,..... dit was dan toch wel het levensritme welke de mensen eeuwenlang aangehouden hebben. Als je nagaat hoe lang de moderne mens al bestaat kunnen we cru stellen dat we onze klok nog maar pas gebruiken.
    Zondag 28 Oktober 2018 om 21:51
  • Ellen A. Ellen A. Ze maakten ook geen afspraak met de tandarts of namen de trein van 11:18 ;-).
    Zondag 28 Oktober 2018 om 21:57
  • Heidi Heidi Was van plan mij niet meer in deze discussie te mengen. Kan het toch niet laten. Want eerlijk gezegd erger ik me dood aan Juncker en ‘Europa’. Zijn er zoveel prangende zaken die geregeld moeten worden en waar komt met name hij mee aan? Gevolg is dat mensen met rode koppen tegenover elkaar komen te staan omdat de belangen nu eenmaal divers zijn. Had liever gezien dat ze nu eindelijk eens glyfosaat (Round Up) verboden hadden en dierenwelzijn eens grotere prioriteit zouden geven. Om maar iets te noemen. Grrrr....
    Zondag 28 Oktober 2018 om 22:03
  • Roos T. Roos T. Vraag me wel eens af hoe ze vroeger oude gazons vervingen zonder glysofaat? Het vervelende is dat ze het voor alles gebruiken tegenwoordig,Gewoon wieden en schoffelen is gewoon goed.
    Maandag 29 Oktober 2018 om 13:27
  • Roos T. Roos T. Heidi Ik ben het met je eens . Dieren welzijn is ook voor mij een item.Vreselijk wat we doen met dieren en ik denk dat planten ook een zeker bewustzijn hebben maar verwijder ook planten die wij als onkruid zien.Heb wel eens gelezen dat ze een proef deden met iemand die een plant beschadigde en en met een soort monitor konden zien dat de plant heftig reageerde als die persoon weer bij de plant kwam.
    Maandag 29 Oktober 2018 om 19:52
  • Pascal G. Pascal G. Ach Ellen, in die tijd waren ze altijd ruimschoots op tijd in het station want het eerste Europese spoornet was er pas in 1835. :-)

    Roos. Ik heb nog nooit een gazon vervangen "met glysofaat".. Gewoon alles 2 spaden diep omspitten.
    Maandag 29 Oktober 2018 om 22:19
  • Kelly V. Kelly V. Pascal kan ik alle tropische bomen in een pot houden? Wel een grote natuurlijk, of zal dat niet lukken voor alles? Vb citrusboompjes - passievruchten - lychee - kiwi - ...
    Woensdag 31 Oktober 2018 om 12:44
  • Pascal G. Pascal G. Ik ga jou hierover een bericht doorsturen, Kelly.
    Donderdag 1 November 2018 om 20:26