MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Bieke V.Mijn seringenstruiken zitten onder de meeldauw. Wat opzoekwerk leerde me dat dit wel eens door de droogte zou kunnen zijn.
  Vier jaar geleden, ook in september, hadden dezelfde struiken ook dit probleem, maar toen na een natte augustusmaand. Het voorjaar daarop hebben ze echter terug mooi gebloeid.
  Wat de oorzaak ook is, ik vraag me af wat ik nu best doe. De aangetaste blaadjes er af halen is niet mogelijk, want dan moet ik alle bladeren verwijderen. Best alle afgevallen bladeren binnenkort weggooien met het restafval, niet in de composthoop? Iemand nog een goeie tip? Dank.
  Zaterdag 22 September 2018 om 12:08

2 reacties

 • Margo G. Margo G. Ik zou er niks bijzonders mee doen. Meeldauw is inderdaad vaak het gevolg van droogte. Ik gooi door meeldauw aangetaste planten gewoon op de composthoop. Zaterdag 22 September 2018 om 20:39
 • Jeannette v. Jeannette v. Meeldauw is een schimmel die in de lucht wordt verplaatst en als de omstandigheden goed zijn planten aantasten. Goede omstandigheden zijn droogte en lagere temperaturen met hoge luchtvochtiheid. Over het algemeen overleeft de plant het wel, maar het ziet er minder fraai uit. Je kan een aantal dingen doen: de plantenwortels een paar keer per jaar van lavameel voorzien, de plant wordt sterker en is beter bestand tegen schimmels. Kan ook op de bladeren worden verstoven als schimmels zichtbaar zijn. Geef afgevallen bladeren mee met het restafval.

  Verder kan je brandnetelgier op de kluit gieten. Niet te vaak, want het bevat ook stikstof dat weer voor nieuwe groei zorgt. Je kan het zelf maken van verse brandnetels.
  Zaterdag 22 September 2018 om 20:53