Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Jeannette v.Al bladerend door mijn mailbox kwam ik dit droevige bericht tegen. Lieve mensen, als iemand van jullie wil spuiten tegen buxusmot neem dan een zo gifvrij middel als mogelijk. Is die mogelijkheid er niet, zorg dan alsjeblieft dat de dode rupsen worden opgeruimd zodat de vogels er niet van eten.

    https://www.hortipoint.nl/tuin...
    Woensdag 26 September 2018 om 16:26

13 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Ik hoop dat je oproep iets uithaalt jeannette, maar eerlijk gezegd vrees ik ervoor. In de zorg voor het behoud van onze tuin springen we onszelf wel eens voorbij. Tot zo'n 15 jaar geleden spoot ik ook mijn fuchsia's met een anti schimmelmiddel, maar ondertussen overleven ze ook perfect zonder!! En als de pireco niet voldoende bleek om mijn buxussen te beschermen gaan ze er met spijt in het hart uit. Wat de buxusmot betreft : er is ondertussen wel aan mijn planten gegeten maar de schade valt nog mee. Ik vind uitwerpselen maar geen spinsels. Het lijkt erop alsof hij toch niet lekker genoeg smaakte om te blijven. Ik moet wel voor alle eerlijkheid zeggen dat ik van één van mijn struikjes een twintigtal rupsen weggeplukt heb. We zien wel, en ik ben voor alle zekerheid al volop lonicera nitida/ pileata asn het bij kweken :-)
    Woensdag 26 September 2018 om 17:46
  • Margo G. Margo G. Wat een akelig bericht. Dat is die ellendige buxus toch allemaal niet waard! Ik wordt echt treurig van dit soort dingen. Goed dat je dit gedeeld hebt. Hopelijk zet het mensen aan het denken.
    Woensdag 26 September 2018 om 20:47
  • Danny V. Danny V. Ik spuit BEWUST niet op mijn buxus om deze reden.
    Dit najaar zwier ik ze eruit, de vogeltjes zijn me méér waard dan die gestileerde plantjes. Dit artikel zou een EREPLAATS moeten krijgen!
    Donderdag 27 September 2018 om 07:51
  • Ellen A. Ellen A. Volgens het artikel “De aangetroffen insecticiden – waaronder zelfs het beruchte DDT – zouden afkomstig kunnen zijn uit mengsels die niet specifiek voor buxusmot zijn bedoeld. Sterker nog, het legale bestrijdingsmiddel dat het meeste tegen de mot wordt gebruikt, is niet eens in de dode mezen aangetroffen.” Lijkt het er op dat mensen illegaal gif hebben gebruikt.
    Donderdag 27 September 2018 om 08:36
  • Chris V. Chris V. Hier is ook al beslist dat de buxus weg gaat. Genoeg alternatieven. Was er toch al niet zo gelukkig mee toen we vorig jaar het huis kochten, dus iedereen gelukkig ...
    Donderdag 27 September 2018 om 09:47
  • Marianne V. Marianne V.

    Gewoon een kleine rechtzetting, Danny, ook pireco is niet spuiten hoor. Het zou ervoor moeten zorgen dat de buxus zo slecht smaakt dat de rupsen er niet meer willen van eten. Ik hou nog steeds enige scepsis ertegenover. Vandaar dat ik tegelijk ook met een alternatief nl lonicera bezig ben. En voor de rest wordt er hier ook niet gespoten. Tenzij zeepsop omdat ik de bladluizen in het voorjaar anders geen meester kan !! :-)
    Donderdag 27 September 2018 om 09:55
  • Marianne V. Marianne V. Ik hoop alleen dat niet iedereen ter vervanging de gedoodverfde ilex crenata gaat planten want anders zitten we zó weer met een andere monocultuur....
    Donderdag 27 September 2018 om 09:57
  • Chris V. Chris V. Hier geen haagplanten meer. Insectvriendelijke planten (misschien lavendel of heidesoorten met gespreide bloei. Dan is er een lange periode dat er wat te beleven valt in de voortuin ook.
    Donderdag 27 September 2018 om 10:17
  • Jeannette v. Jeannette v. Rupsen plukken en pletten is ook een heel goede methode om ze weg te krijgen, Marianne, en zeker gifvrij :-) Ik hoop voor je dat Pireco goed werkt.

    Je hebt zeker een punt wat betreft het evt. massaal aanplanten van Ilex crenata. Elke monocultuur is er een teveel, juist omdat het gewas dan kwetsbaar wordt. Maar vertel dat maar eens aan de tuinarchitecten etc...
    Donderdag 27 September 2018 om 13:58
  • Jeannette v. Jeannette v. @Ellen Amstelveen, illegaal gif wordt zeker nog gebruikt door particulieren. Kunnen ze het niet in de winkel kopen, dan halen ze het wel bij een boer of bestellen het in landen waar bepaalde middelen nog wel te koop zijn. Sommigen zullen vast ook hun eigen mengsel brouwen. Alles wat wij kunnen bedenken wordt ook gedaan en erger. En lang niet iedereen houdt van vogeltjes, jammer genoeg.

    Wij hebben bjjna alle buxus uit de tuin weggehaald inmiddels. Spuiten doe ik nergens tegen dus weg ermee. M'n lief heeft het er druk mee, want er stond nogal wat. Voorlopig komt er niets voor in de plaats. Net als Chris gaat mijn voorkeur uit naar vaste planten die gunstig zijn voor insecten...behalve de buxusrups dan ;-))
    Donderdag 27 September 2018 om 14:10
  • Roos T. Roos T. Je kunt ook vallen hangen met lokstof.Wij hebben er 2 hier..Ook bij mijn dochter hangen ze naast ons ,Daar werd 2 jaar geleden de rups gezien.ik heb maar 3 motten gevangen na 3 weken.Helaas ook onschuldige vlinders en bijen .waarschijnlijk van de 6 korven die hier staan van mijn kleinzoon.
    Donderdag 27 September 2018 om 19:04
  • Chris V. Chris V. Hier in onze buurt zie je in de voortuintjes veel van die "haagjes" van lavendel. In de achtertuin heb ik die ook en ik heb vorige week pas de bloemhoofdjes weggesnoeid omdat de herfstastertjes nu volop open komen. Zo blijft er nog altijd wat te snoepen voor het "klein vliegend wild".
    Donderdag 27 September 2018 om 21:51
  • Ellen A. Ellen A. Als mijn buxus niet gezond blijft ga ik op zoek naar een inheemse vervanger. Heb alvast op internet gezocht naar mogelijkheden maar hoef nog niet te kiezen. Ik hoop dat deze sterker zijn.
    Vrijdag 28 September 2018 om 07:23