Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Miranda H.Ik heb een prachtige giga dennenboom voor in de tuin bij de straat. De takken hangen nu op de grond. Ooit werd mij gezegd dat ik deze boom moest "inkorten" Maar de vorige bewoners hebben dat volgens mij ooit gedaan omdat de top gesplitst is in twee stammen, en dat wilde ik niet. Ik houd de boom graag op z'n langst krachtig en goed. Het kan hier enorm stormen. Moet ik de takken die nu echt op de grond slepen afzagen of juist niet? De takken groeien maar door en hij bloeit overvloedig. Wat is wijsheid? De eerste foto is een hele oude, maar daar zie je duidelijk hoe groot hij is. De tweede foto vandaag genomen.
    Woensdag 17 Oktober 2018 om 10:50

5 reacties

  • Jeannette v. Jeannette v. In principe is dat niet nodig. Voordat er mensen op aarde waren werd zo'n conifeer ook niet gesnoeid behalve dan door wind of dieren. Dit is gewoon de vorm van de boom en je hoeft er alleen wat aan te doen als takken ziek of beschadigd zijn. Evt. mag je na de langste dag wat van de buitenzijde van de takken afhalen maar het joeft niet als je dat niet wil.
    Woensdag 17 Oktober 2018 om 13:57
  • Miranda H. Miranda H. Dankjewel Jeanette! Die boom is enorm en mag gewoonweg niet omwaaien omdat hij bij de weg staat. daarom vroeg ik me af hoe je zo'n boom op z'n langst in zijn grootste kracht kunt behouden. Inderdaad ben ik geneigd om niet in te grijpen. Als dat de beste optie is....
    Woensdag 17 Oktober 2018 om 14:22
  • Jeannette v. Jeannette v. Wind is op zichzelf minder een probleem. Dat kan anders zijn als er veel sneeuw op de takken vastvriest en het dan gaat stormen. Maar hoe meer takken aan de onderzijde van de stam zitten des te meer windbestendig de spar is. Wat je wel moet doen is de boom een keer per jaar laten controleren door een VTA-inspecteur. Die controleert de boomveiligheid. Dan heb je wat dat betreft aan je plicht voldaan. Hij of zij kan je ook vertellen of je iets moet (laten) doen aan de spar.
    Woensdag 17 Oktober 2018 om 15:08
  • Miranda H. Miranda H. Aaah Een VTA inspecteur... Bedankt! Ik moet nu gaan uitzoeken hoe dat hier in Frankrijk geregeld is, want ik neem aan dat dit voor Nederland geldt. Hartstikke bedankt voor de info! ik ben toch weer een stapje verder!!!
    Woensdag 17 Oktober 2018 om 16:08
  • Jeannette v. Jeannette v. Ja, inderdaad is dat voor Nederlandse situaties :-)
    Woensdag 17 Oktober 2018 om 16:19