MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • SophiaHoi,
  Ik ben nieuw in tuinieren. En hebben een kleine tuin op het zuid westen die tot nu toe vol lag met grint tegels en een enorme haag.
  Dat is er nu uit. Wat een licht. We beginnen bijna met een schone lei. Nu ben ik aan het kijken naar planten die ik mooi vind. Alles nog in de onderzoeks fase.
  Wat is jullie lievelings plant in de tuin? Van welke wordt je telkens weer blij? En zou je ons aanraden?
  Alvast dank!
  Zondag 21 Oktober 2018 om 13:33

8 reacties

 • Inge L. Inge L. Hoi Sophia, mijn favorite vaste plan is de lavendel: super makkelijk, ruikt heerlijk en trekt bijen en vlinders aan. Verder wordt ik heel blij van viooltjes: heel veel kleur in najaar, winter en voorjaar en ze zijn bijna niet kapot te krijgen. Succes met je tuin! Zondag 21 Oktober 2018 om 13:59
 • Margo G. Margo G. Hallo Sophia, ik heb een aantal van mijn favoriete tuinplanten bij elkaar op mijn blog gezet. Van deze planten word ik echt blij! Ze zijn mooi, vragen weinig onderhoud en hangen niet bij het eerste straaltje zon slap. Zie https://tuinierenopzand.blogsp... Zondag 21 Oktober 2018 om 14:10
 • Jean D. Jean D. Beste Inge,

  Er zijn inderdaad mogelijkheden zat. Een tip wil ik u wel meegeven: kijk eerst eens rond in je eigen buurt wat goed gedijt.
  In functie daarvan heb je al een eerste selectie.

  Ik zou beginnen met het verbeteren van de bodemstructuur. Als ik lees dat je bodem vol ligt met kiezel en plavuizen,
  Zal dit nodig zijn. Je hebt het voordeel dat je van nul begint. Ik zou dus niets overhaasten. Je kunt de truk uithalen die op deze site al dikwijls is aangehaald: leg alles vol karton, type geribbeld, leg hierover de houtsnippers, bladeren van jullie haag en hierover een laagje grondverbeteraar. Laat de natuur dan zijn werk doen, en wacht tot in het voorjaar.
  Je gaat zien dat je dan voldoende compost hebt voor een mooie start.
  Gedurende de winter heb je keuze genoeg om alles op plan te zetten, verharding, tuinhuis, borders .......
  Bij het inkleuren van een border is het beter om bijvoorbeeld zeven stuks van vijf soorten te zetten dan drie stuks van tien soorten.
  Alvast veel succes.
  Zondag 21 Oktober 2018 om 14:20
 • Sophia Sophia Dank voor de tips! Lavendel wou ik langs het paadje zetten als een slingerweggetje. Erg favoriet. En de japanse rode acer staat zo mooi een paar huizen verderop dat ik m ook wil. :) nu ook het seizoen! Verder in de buurt een hoop praktische tuinen en veel tegels.
  De bodem tip komt ook als geroepen. Dat was ik idd aan het uitzoeken. Dacht een hele nieuwe laag te moeten aanschaffen.
  Zondag 21 Oktober 2018 om 19:18
 • Sophia Sophia Jean Dekeyser,
  Is iedere haag goed hiervoor? We wouden deze week het snoeiafval wegbrengen. Maar met jou bodemverbeter idee kan ik het beter verhakselen en laten liggen. Kan dat?
  Waar koop je dat karton eigenlijk? Of zijn alle dozen van de supermarkt ook oke :)?
  Zondag 21 Oktober 2018 om 19:36
 • Jean D. Jean D. Ik weet niet welke haag je hebt. Ik denk dat er veel kan, maar zou het niet aanraden als het een taxushaag is.
  Het karton hoef je niet te kopen. Schuim de grote warenhuizen af in de wijde omtrek. Je zult er wel vinden. Het moet wel geribbelde zijn, daar deze zorgt voor een noodzakelijke luchtcirculatie.
  Veel zoekgenot.
  Zondag 21 Oktober 2018 om 20:37
 • Sophia Sophia top! Thnx. De haag was denk ik laurier. Zondag 21 Oktober 2018 om 21:05
 • Eline V. Eline V. Een boom planten, hoe klein ook, is mijn tip. Hoogteverschillen brengen je tuin tot leven en de vogels zijn er ook blij mee. Denk bv aan een fruitboom, een meidoorn of een catalpa. Maandag 22 Oktober 2018 om 09:54