MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

9 reacties

 • Adrie D. Adrie D. Ik heb vorig najaar een exemplaar van zo'n 15 jaar oud verzet en weet nog niet goed hoe het gaat aflopen : hij/zij heeft het dit jaar niet zo goed gedaan maar komt dat door de extreme droogte of het feit dat hij nu op minder zonnige plek staat of door het verzetten ? Heel veel heb je dus helaas nog niet aan mijn antwoord :-) sorry Maandag 22 Oktober 2018 om 19:14
 • Jean D. Jean D. Geen probleem Adrie,

  Deze zomer is geen referentie. Veel te warm en veel te lang te droog, tot op de dag van vandaag.
  Hibiscus is geen inheemse plant, en dus allicht niet echt geschikt om zonder risico te verplanten. Weet jij nog dat uw hibiscus een stevige kluit had?
  Maandag 22 Oktober 2018 om 21:41
 • Jeannette v. Jeannette v. Daar heb ik ervaring mee. Wat wil je weten? Maandag 22 Oktober 2018 om 22:32
 • Jean D. Jean D. Dag Jeanette,

  Jij komt als uit de hemel geroepen.

  Ik zit met een zevental volwassen Hibiscussen.
  Daardoor staan ze nu te kort opeen, en komt het nogal rommelig over.

  Ik zou er dus een aantal willen uitdoen en verplaatsen naar een andere plek in de tuin.

  Kan jij mij hierin raad geven om dit zo succesvol mogelijk uit te voeren?
  Dinsdag 23 Oktober 2018 om 18:36
 • Jeannette v. Jeannette v. Dag Jean,

  Je begint in het voorjaar, begin april, met het graven van de nieuwe plantgaten. Als het lukt graaf je ze allemaal op dezelfde dag dat je de Hibiscussen verplant, anders 1 voor 1. Ik ga even uit van 1 gat per dag. Als het evt. gaat regenen stop je en dek je het gat af. Werken op natte grond is slecht voor de bodemstructuur.

  Maak het plantgat twee keer zo breed en diep als de kluit van de Hibiscus. De bovenlaag van ong. 25 cm leg je apart en daar meng je compost door. Maak de bodem daarna goed los en meng er dan wat compost en een handje beendermeel door. Doe er dan wat van de met compost gemengde bovrngrond in zodat de wortels van de plant niet met de beendermeel in aanraking komen.

  Daarna ga je de Hibiscus uit de grond halen. Zorg dat je er een flinke kluit aan hebt zitten ėn dat die intact blijft tijdens verplaatsen naar het plantgat. Een grote doek kan daarbij helpen. Kan je aan gaslappen komen, dan is dat ideaal. Zie ook:
  https://www.tuincentrumalco.nl...

  Dan meet je met de spade hoe diep de plant komt te staan. Je vult de grond evt. aan met de met compost aangevulde grond en omdat losgemaakte grond nog nazakt laat je de grond in het midden iets boven de gewenste hoogte van de kluit komen. Je grond heeft dan een bultje. Anders staat de plant straks te diep. Te diep planten is een van de redenen dat heesters en bomen afsterven na jaren kwakkelen.
  Nu zet je de plant in het plantgat en kijkt of die op de juiste hoogte staat.

  Staat de plant goed, dan haal je de doek weg en maak je het gat deels dicht. Daarna trap je de grond voorzichtig aan. Vul nog verdef aan met grond en geef daarna flink wat water. Het eerste jaar - en soms ook het tweede -zal je water moeten blijven geven omdat de plant weer moet wortelen. Geef nooit iedere dag water, maar voel eerst of het nodig is, ook dieper in de grond.

  Na het cerplanten snoei je struiken voor ong. 2/3 terug. Zorg voor scherp en ontsmet gereedschap.


  PS Zijn het erg oude heesters, dan is het verstandig om de eerst voor de helft rond te steken en dat een half jaar later te herhalen. Zo worden nieuwe haarwortrls gevormd en maakt de plant meer kans om te overleven na het verplanten in het jaar daarop. Ook dat wordt in de link beschreven
  Dinsdag 23 Oktober 2018 om 20:52
 • Jean D. Jean D. Dag Jeanette,

  Hartelijk dank voor de meer dan professinele uitleg.
  Ik heb maar een bijkomende vraag: in de periode van april zijn de Hibicussen al in voorbereding voor het aankomende seizoen. Moet ik dit als een voordeel of nadeel beschouwen?

  Nogmaals dank

  Jean
  Dinsdag 23 Oktober 2018 om 21:51
 • Jeannette v. Jeannette v. Dat is een voordeel. Zeker als we weer een winter krijgen zoals afgelopen jaar, met temperaturen van minstens 10 en daarbij ook een gure wind die de gevoelstemperatuur onder de -20 bracht. Daar houden de vlezige wortels niet van. Afhankelijk van de (verwachte) temperatuur kan je ook half maart starten, maar Hibiscus bloedt niet en loopt meestal pas in mei uit.

  Na het verplanten kan de Hibiscus meteen beginnen met wortelen en doordat het groeiseizoen begint verloopt dat proces sneller. Zo werd en wordt het op de kwekerij gedaan.
  Woensdag 24 Oktober 2018 om 14:20
 • Jean D. Jean D. Thanks voor de verhelderende uitleg.

  Groetjes
  Woensdag 24 Oktober 2018 om 17:58
 • Jeannette v. Jeannette v. Met alle plezier, Jean. Succes met verplanten en groeten. Woensdag 24 Oktober 2018 om 18:10

1 tuinier vindt dit leuk

 • Ellen A. Ellen A. Woensdag 24 Oktober 2018 om 19:23