MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Danny V.De tijd voor bij-voederen van onze tuinvogels is weer aangebroken. We gaan ze weer bijkomende zaden ter beschikking stellen via de gekende voederhuisjes ed.....

  Mijn vraag is of het de voedingswaarde van de zaden vermindert als deze zaden in de microgolf-oven worden verwarmd ?

  Alvast bedankt voor een antwoord

  Danny Verdeyen
  Zaterdag 17 November 2018 om 09:11

15 reacties

 • Renilde Renilde Ik begrijp niet goed waarom je de zaden id microgolfoven wil verwarmen/opwarmen....?
  Zaterdag 17 November 2018 om 09:21
 • Danny V. Danny V. oeps, nog vergeten mee te geven, de kiemkracht zou vernietigd worden en zo zou ik vermijden dat de gemorste zaden zouden ontkiemen in het voorjaar....
  Zaterdag 17 November 2018 om 09:36
 • Cecile G. Cecile G. Volgens mij worden de zaden omneetbaar of ze pffen zoals bv mais.Als je ontkiemen wilt voorkomen kan je ze beter breken.
  Zaterdag 17 November 2018 om 10:20
 • Marianne V. Marianne V. Ik zou het met een kleine hoeveelheid proberen of ze al dan niet ontploffen ;-).En op zich is het eigenlijk een schitterend idee want hier moet ik elk jaar na de winter hopen gekiemde tarwe uittrekken !!
  Zaterdag 17 November 2018 om 18:41
 • Roos T. Roos T. Lees eens het artikel op lex Naturalis over het blootstellen van zaad in de microgolf oven en niet blootgesteld zaad en de kieming daarna.Foto,s staan erbij.Ik zou het niet doen nu ik dat gezien heb.
  Zondag 18 November 2018 om 15:34
 • Marianne V. Marianne V. Ik vind het artikel niet direct terug, roos , maar het is net de bedoeling dat ze niet meer kiemen achteraf; de vraag is eerder of het met de voedingswaarde voor de vogels nog ok is nadien denk ik, want zoals ik al zei is het op zich een heel goed idee om in het voorjaar geen tarwe te moeten wieden want hier gooien ze er alle tarwekorrels uit en in het voorjaar is het onder de voederplaats een " tarwe-tapijtje" :-)
  Zondag 18 November 2018 om 17:07
 • Cecile G. Cecile G. Op Lex Naturalis zag ik alleen maar een artikel of zaden en de invloed van WiFi en dat was beangstigend. Van de invloed van de magnetron op voedsel ken ik alleen maar onderzoek dmv Kirlian-fotografie en daar kwam uit dat voedsel na een opwarming in de magnetron nauwelijks nog gezonde elemante bevatte. Ik denk dat de invloed op zaad funest zal zijn voor de vogels. En Marianna Vandemoortele, als de vogels de tarwe er uit gooien is het misschien slim om een tarweloos-mengsel te kopen? Of via Vivara een zaadmengsel te kopen waarvan alle zaden gebroken zijn?
  Zondag 18 November 2018 om 20:38
 • Pascal G. Pascal G. Je kan de zaden ook gewoon koken.Het nadeel hiervan is enkel de kortere houdbaarheid maar dit kan je dan weer oplossen door kleine porties in te vriezen.
  Zondag 18 November 2018 om 20:54
 • Cecile G. Cecile G. maar die gekookte zaden zijn wel onnatuurlijk voedsel voor de vogels
  Zondag 18 November 2018 om 20:55
 • Pascal G. Pascal G. Dat is niet de essentie Cecile en trouwens ook niet volledig waar want natuurlijk gekiemde zaden zien er hetzelfde uit. Het belangrijkste is dat je de vogels helpt de winter door te komen.
  Zondag 18 November 2018 om 21:05
 • Cecile G. Cecile G. Tja als een mens een ongekookte aardappel eet kan ie ziek worden, maar hij kan er iig geen voedingsstoffen uit opnemen. een gekookte aardappel is wel eetbaar en gezond voor mensen. Waarom zouden gekookte zaden wel goed voor vogels zijn? Alleen vogels willen voeren als je volgend voorjaar niet wilt wieden? Je kan ook anti worteldoek onder de voerplaats leggen
  Zondag 18 November 2018 om 21:08
 • Pascal G. Pascal G. Gekookte aardappelen zijn goed voor merels en spreeuwen.
  Zondag 18 November 2018 om 21:23
 • Marianne V. Marianne V. Mijn beste Cecile , ik werk nog , heb een tuin met veel onderhoud , veel potplanten om water te geven en als ik het jaar nadien geen tarwe moet wieden is dat voor mij al een beetje een winst ! En denk je echt dat worteldoek zo goed is voor het bodemleven , daar heb ik dan weer mijn twijfels over!
  Enne , ik vind rauwe aardappelen eigenlijk heel lekker en ben er nog nooit ziek van geweest. Het grootste probleem zit in de solanine die ontwikkelt in aardappelen die groen geworden zijn en die zal ik niet opeten :-)
  Zondag 18 November 2018 om 22:24
 • Danny V. Danny V. Bedankt collega)tuiniers, de info was nuttig, voor alle zekerheid ga ik mijn voorraad zaden "onbehandeld" aan de vogels geven en daarna overschakelen op "gebroken zaden"
  grts Danny
  Maandag 19 November 2018 om 09:28
 • Cecile G. Cecile G. Top Danny :)
  Dinsdag 20 November 2018 om 00:11