MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Vincent V.Ik wil mijn huidige terras vervangen, door bovenop het huidige terras een nieuw terras te plaatsen op basis van (keramische) terrastegels 60x60. De reden om het huidige terras niet weg te halen is omdat het nu redelijk vlak ligt (al 15 jaar) en het gelijkmatig zakt. Het bestaat nu uit twee delen: een vlonder die ik zal weghalen, want die is verrot. Maar daaronder liggen betonnen tegels format 30x30.

  Het terras is ca. 600 x 400cm.

  Het nieuwe terras wil ik op dezelfde hoogte als mijn parketvloer van mijn woonkamer leggen, zodat als ik de schuifpui open doe, het als het ware doorloopt in de tuin. Ik denk aan een kunststof/houten framewerk gecombineerd met de tegeldragers, zodat het een mooi en vast geheel wordt.

  Een belangrijk aspect is dat ik het terras graag zwevend wil maken. Dus zonder kantopsluiting. Uiteraard moet voorkomen worden dat als iemand op het randje gaat staan, de tegel niet breekt of gaat kiepen. De tegeldrager moet als het ware de tegel vastklemmen.

  Ik woon in veengebied. Dus de grond zakt ca. 1 cm per jaar. Maar ik vind het niet erg de tegels eens per jaar/twee jaar van de dragers te lichten en de dragers iets uit te draaien zodat het terras weer op hoogte is gesteld. Omdat mijn ervaring is dat het huidige terras gelijkmatig zakt, verwacht ik niet dat gedurende het jaar het terras ongelijk ligt.

  Graag wil ik weten of mijn idee haalbaar is.
  Zaterdag 19 Januari 2019 om 15:49

4 reacties

 • Hendrik L. Hendrik L. ik ben zeker niet voor om een tegelvloer op de oude tegels te leggen , dit is problemen vragen op termijn , opvriezen , scheef zakken , ik begrijp dat je werk wil besparen , maar op termijn bespaar je U een pak koppijn en spijt dat die tegels er voor zorgen dat uw nieuw terras , zo slecht uit ziet , doe het in een keer goed . Zondag 20 Januari 2019 om 23:49
 • Kaatje v. Kaatje v. Vincent, veel kennis over planten e.d. hier. Over jouw vraag over tegels wellicht wat minder. Begrijp dat afwatering op de juiste manier en (strenge) winters vaak het probleem is. Loskomen van de tegels door ongelijk opvriezen dus. Stel je vraag ook eens (gebruik 'reageer') op een forum dat specifiek hier over gaat zoals deze: https://florum.nl/keramische-t... Maandag 21 Januari 2019 om 08:27
 • Pascal G. Pascal G. Ik vraag me af of de tegels van zo een zwevend terras 100 procent vast liggen als je er over stapt? Tegels zijn bijna nooit volledig vlak. Zeker de grotere niet.Ook zie ik dat jouw ondergrond niet volledig effen is. Hierdoor ga je de dragers niet alleen in hoogte maar ook verticaal pas moeten afregelen.
  Het voordeel van dit systeem is inderdaad dat je (aan het schuifraam) vermoedelijk veel hoger kan werken dan bij een terras gelegd in bijv. stabilisatie. Een vast terras zal een langere levensduur hebben dan een zwevend terras waaronder een houten frame zit.
  Eender wat je beslist, hou er altijd rekening mee dat het naar beneden lopend regenwater van het schuifraam gemakkelijk moet kunnen weglopen. Als het zich een weg naar binnen baant heb je wat anders voor. De vlonder vindt ik nu zelfs al hoog liggen.
  Woensdag 23 Januari 2019 om 21:26
 • T. A. T. A. Esthetisch gezien is een doorlopende vloer binnen en buiten heel aantrekkelijk, maar het is uiterst onverstandig in verband met afwatering met stortbuien. Een verschil tussen binnen en bUiten van 5 centimeter is echt noodzakelijk . En denk dan ook aan het afschot., dat is dat het terras schuin afwatert aan de tuinzijde. Verder ligt een terra altijd een heel klein beetje bol, zodat er zich geen plassen kunnen vormen. Wil je het toch vlak maken dan is een (overdekte) goot tussen de pui en het terras noodzakelijk. Die dient dan op het riool te zijn aangesloten. In alle gevallen het oude terras verwijderen.
  Zondag 3 Februari 2019 om 14:34