MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Ta V.Mijn Musa Basjoo, bananenplant, heeft buiten overwinterd. Door de vorst zijn alle bladeren verdord, de stam lijkt nog goed. Moet ik de stam nu volledig afzagen tot aan de grond, of enkel de dode bladeren afknippen. En wanneer moet dit gebeuren, wacht ik tot na de vorstmaanden? De plant staat in een kuip op een verhoogde en beschutte plaats.
  Zaterdag 9 Februari 2019 om 12:31

17 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Een Musa Basjoo pak je het best in eind oktober - begin november omdat er dan de meeste herfstbladeren zijn.

  https://www.mijntuin.org/garde...

  Het zou een groot succes zijn indien de stengel nog goed is. We hebben deze winter toch dagen gehad met min 5 en dat overleeft ook de stengel niet (misschien in het centrum van Gent nog net wel?). Voel eens aan de stengel, hij mag niet slap of papperig aanvoelen.De bladeren mag je sowieso altijd wegknippen net voordat je hem inpakt.

  Een niet ingepakte plant kan matige winters overleven. Doch, doordat meestal de stengels verloren gaan bekom je nooit een grote plant. Bij strenge winters kunnen ook de wortels verloren gaan indien de plant niet ingepakt is.
  Zaterdag 9 Februari 2019 om 15:03
 • Ta V. Ta V. Dag Pascal, bedankt voor je snelle en nuttige informatie. De stengel voelt goed stevig aan (zal toch iets te maken hebben met het microklimaat centrum Gent. Bon, ik ga alle bladeren dan best nu wegknippen, tot tegen de stengel? En dan de stengel alsnog inpakken. Kan dat eventueel met noppenfolie? Merci! Zaterdag 9 Februari 2019 om 15:59
 • Pascal G. Pascal G. Ik zou hem niet inpakken met noppenfolie (plastiek laat geen lucht door). Je kan er een vorstvlies rond doen. Ze verkopen dit in tuincentra. Heb je dit niet, leg er dan enkel op de dagen met vorst een dekentje over. Zaterdag 9 Februari 2019 om 17:06
 • Marianne V. Marianne V. Gelijkaardig probleem hier : op het einde van vorige zomer een relatief jonge plant gekocht en meteen in een grote pot gezet om in de onverwarmde serre te overwinteren. Heeft gedurende de koudste dagen ook nog onder bolletjesplastiek als extra bescherming gezeten maar ziet er best triest (lees : bevroren) uit
  Hoop dat ze het haalt :-(
  Zaterdag 9 Februari 2019 om 18:07
 • Pascal G. Pascal G. Ja, en bij jullie werd het waarschijnlijk nog iets kouder dan -5 ? Eigenlijk kan je een Musa Basjoo laten uitgroeien tot een prachtige reus in volle grond. Het enige nadeel hierbij is dat je er 2 keer per jaar wat tijd moet insteken. Voor een echte plantenliefhebster zoals Marianne zal dat geen probleem zijn :-)
  - Snij eind oktober - begin november alle bladeren van de Musa B.. (te hoge planten mag je zelfs een stuk afzagen)
  - Wikkel verdeeld rond de stengel een verwarmingskabel (deze verbruiken slecht 35 a 40 Watt) en leg deze goed vast.
  - Plaats 3 a 4 staken rond de plant. (op 20cm afstand van de stengel(s)).
  - Plaats een draad rond de plant en vul op met bladeren (Beter meerdere lage draden op elkaar te plaatsen dan 1 hoge).
  - Regelmatig goed aandrukken en zorg ervoor dat de stekker buiten de omheining blijft :-)
  - Uw bescherming moet minstens 30 cm hoger zijn dan de plant.
  - Eens opgevuld wikkel je 1 of 2 lagen vorstvlies rond de draad.
  - Enkel de bovenkant dek je toe met plastiek folie of noppenfolie.
  - Bij dagen met vorst sluit je de verwarmingskabel aan.

  Eind april verwijder ik de bescherming. Is er dan toch nog eens een graadje nachtvorst dan wikkel ik de stengels in met een vorstvlies.
  Zaterdag 9 Februari 2019 om 21:59
 • Pascal G. Pascal G. https://avevewinkels.be/Produc... Zaterdag 9 Februari 2019 om 22:16
 • Ta V. Ta V. Hoe haal je de bladeren er af? Scheuren waarschijnlijk beter niet? Moet je ze knippen vlak tot bij de stengel of dieper tot aan de wortelkluit? En nog een vraagje: bij ons is het niet de bedoeling dat de plant te hoog wordt, vermits ik ze dan niet meer op de ideale plaats kan zetten. Nu staat de plant goed beschut en kunnen we er vanop het terras volop van genieten, Zou ik ze in de tuin planten, dan zien we ze niet meer staan, bovendien heb ik aan de zonnekant nog maar weinig plaats. Als ik het goed begrijp kan je dan een stuk van de stam afzagen? Zondag 10 Februari 2019 om 11:09
 • Pascal G. Pascal G. De bladeren knip je gewoon af tot aan de stengel met een snoeischaar. Je kan de stengel inkorten met een zaag.Je zal merken dat dit zeer makkelijk gaat. Doe dit liefst in het najaar.(aan een stengel welke amper een meter is moet je natuurlijk niet inkorten)
  Je zal merken dat een Musa Basjoo makkelijk zijscheuten aanmaakt. In volle grond kan je het te veel aan zijscheuten met een spade inperken. In een pot zal je na verloop van tijd de plant ieder jaar uit de pot moeten halen, de overtollige scheuten verwijderen en nieuwe potgrond geven.
  Zondag 10 Februari 2019 om 12:02
 • Ta V. Ta V. Ok, bedankt voor de info, Pascal! Zondag 10 Februari 2019 om 12:49
 • Pascal G. Pascal G. Graag gedaan Zondag 10 Februari 2019 om 13:46
 • Luc B. Luc B. Musa Basjoo is een zeer sterke plant die tegen redelijk veel vorst kan. Wortels zullen bijna nooit bevriezen. Bladeren zullen daarentegen altijd verloren gaan. De stam is zowat het moeilijkste, indien men de stam kan laten overleven is de mogelijkheid om na enkele jaren bananen te krijgen (tussen de 3 à 5 jaar), jonge stammen kan men het best goed beschut wegzetten tegen regen of wind (indien ze in pot staan) of zelfs een beetje beschermen met vliesdoek. Eens de plant wat groter wordt is dit eigenlijk nooit meer nodig (de laatste 8 jaar toch al niet meer), dan zullen de grootste stammen het steeds overleven. Bij mij staat hij wel in volle grond (wat een groot voordeel is voor deze plant) maar dus de laatste 8 jaar nooit meer beschermd. Hij staat volledig in een trekgat (dus met zeer veel wind) en heb sommige jaren tot 9 bloemen gehad. Dus in volle grond kan deze plant echt uitgroeien tot een bos.
  Maandag 11 Februari 2019 om 07:51
 • Fleur F. Fleur F. Goede avond.

  Weet dat dit al een oud bericht is maar vroeg me af wanneer ik onze musa basjoo mag uitpakken ..... of moet ik wachten tot begin maart ...?

  Hoor het graag.

  Groetjes Fleur.
  Zaterdag 20 Februari 2021 om 19:21
 • Pascal G. Pascal G. Het zekerste is nog een paar weken wachten en dan eens naar de lange termijn weersvoorspellingen te kijken. Lichte nachtvorst kunnen ze aan hoor. Tegenwoordig wacht ik ook niet meer tot eind april. Zaterdag 20 Februari 2021 om 20:27
 • Luc B. Luc B. Zeer benieuwd Fleur of de stammen het overleefd hebben. Ik veronderstel dat ze ingepakt zijn met stro? Zelf zou ik dan ook nog even wachten maar als ze half maart van geen strenge vorst meer spreken zou ik ze ook uitpakken. Zelf pak ik ze niet meer in, dus alle stammen verloren deze keer. Is de tweede keer dat ik dit voorheb sinds 2008, wil dus zeggen dat zulke winters niet veel voorkomen. Eigenaardig is wel dat de Musa Sikkimensis zijn stammen nog niet helemaal verloren zijn, ook al is deze iets minder winterhard. Kan nog komen natuurlijk.
  Maandag 22 Februari 2021 om 07:42
 • Marianne V. Marianne V. Ik had de mijne ingepakt in een hekwerk met bladeren errond en daarrond bolletjes plastiek, geen verwarmkabel .
  Had net daarvóór nog één scheut in veiligheid gebracht in de niet verwarmde serre.
  We zien wel of het gelukt is...
  Maandag 22 Februari 2021 om 07:45
 • Fleur F. Fleur F. Ze zijn mooi ingepakt in stro, gaas en plastic.
  Denk dat ik het plastic er wel alleen afhaal ...
  Maandag 22 Februari 2021 om 08:56
 • Luc B. Luc B. Inderdaad Fleur, zeker de plastiek aan de zijkanten verwijderen anders zal alles rot worden. Bovenkant zou ik wel de plastiek laten zodat zoveel mogelijk binnenin droog blijft. Normaal kan alles voldoende verluchten wanneer de zijkanten vrij zijn. Maandag 22 Februari 2021 om 12:23