Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

19 reacties

  • Margo G. Margo G. Schokkend is dit. Je vraagt je af wanneer de politiek er eens iets aan gaat doen. Zag laatst in ee documentaire op Netflix dat er in China al streken zijn waar ze fruitbomen met de hand moeten bestuiven. Hoop dat dat niet ook ons voorland is.
    Maandag 11 Februari 2019 om 22:45
  • Rosette B. Rosette B. Waarom moet de politiek hier iets aan doen? Wijzelf zijn de oorzaak. Beginnen bij onszelf zou ik zeggen.
    Dinsdag 12 Februari 2019 om 12:31
  • Margo G. Margo G. Dat is natuurlijk waar daarom tuinier ik ook ecologisch en eet ik biologische groenten maar dat is blijkbaar niet genoeg :-) Er is heel veel meer nodig om het tij te keren.
    Dinsdag 12 Februari 2019 om 12:48
  • Margo G. Margo G. Bijenplanten in je tuin is een goed begin! Op deze lijst staan er meer dan 250, zie http://tuinierenopzand.blogspo...
    Dinsdag 12 Februari 2019 om 12:53
  • Roos T. Roos T. Belangrijk is dat er veel inkers blijven,Mijn kleinzoon heeft hier veel kasten staan om deze reden.bestuivers zijn nodig.
    Dinsdag 12 Februari 2019 om 21:07
  • Margo G. Margo G. Wat mooi om te horen dat deze hobby ook door jonge mensen nog wordt opgepakt! De imkers die ik ken hebben allemaal grijs haar :-)
    Dinsdag 12 Februari 2019 om 21:42
  • Sonja H. Sonja H. Wanhoop niet, de populatie insecten is de grootste van alle dieren en mensen bij elkaar ! Het tij zal keren... mensen zullen inzien, dat insecten nodig zijn voor een leefbare wereld voor bevruchting en voedsel voor vogels.
    Woensdag 13 Februari 2019 om 00:24
  • Margo G. Margo G. Dat is een mooie gedachte Sonja, laten we inderdaad hopen dat het gezond verstand wint.
    Donderdag 14 Februari 2019 om 14:04
  • Roos T. Roos T. Vooral bijen zijn belangrijk voor bevruchting dacht ik.
    Donderdag 14 Februari 2019 om 17:29
  • Pascal G. Pascal G. Dat is zo, Roos. Hier zie je in de zomer nog vrij veel honingbijen, vooral als de klavers in bloei staan.
    Donderdag 14 Februari 2019 om 20:18
  • Heidi Heidi Insecten zijn ook voedsel voor andere levende wezens die daarvan afhankelijk zijn. Het gaat inmiddels niet alleen meer over bijen en onze voedselvoorziening. En of mensen tijdig tot inkeer komen is naar mijn idee meer een vrome wens dan realiteit. Veel tijd tot inkeer komen hebben we overigens niet meer. Het zal nu moeten gebeuren. Vanzelfsprekend kan ‘de politiek’ een rol hebben maar ondertussen kunnen wij als tuiniers aardig wat zelf doen.
    Donderdag 14 Februari 2019 om 22:07
  • Roos T. Roos T. Heidi ik denk dat veel tuiniers de boodschap wel begrepen hebben maar er zijn natuurlijk mensen die kunstmest gebruiken omdat het goedkoper is of ziekte bestrijden om hun hagen te redden.wij snoeien hagen om die reden nog maar eenmaal .Hier zien we nog volop insekten maar in japan hebben ze ind alles om zeep geholpen.
    .
    Vrijdag 15 Februari 2019 om 16:55
  • Heidi Heidi Heb het bericht nogmaals gelezen en vind het opmerkelijk dat er, voor het filmpje begint, geschreven wordt dat ‘het desastreuze gevolgen zou hebben’ terwijl het natuurlijk moet zijn ‘dat het desastreuze gevolgen heeft’. Het is echt geen vraag meer, hoor!
    En laten wij ons niet rijk rekenen. Hier in deze contreien gaat het ook niet goed.
    Vrijdag 15 Februari 2019 om 19:50
  • Pascal G. Pascal G. Vroeger waren er hier veel braakliggende stukken bouwgrond en ook een groot arsenaal aan insectensoorten. Intussen is dit allemaal vol gebouwen en is ook de insectendiversiteit weg.In die tijd bestonden er geen vlindertellingen en het zou ook een onmogelijke taak geweest zijn om de fladderaars in een bloementuin te tellen. Vooral de Dagpauwoog en de Kleine vos kennen een enorme achteruitgang.
    Vrijdag 15 Februari 2019 om 20:54
  • Heidi Heidi Zo triest. En ook al kunnen wij tuiniers veel bijdragen, daarmee redden wij het vrees ik niet. Hoop dat mensen bewust worden van het risico dat wij allen lopen en niet hun tuinen volleggen met onderhoudsvrije grote tegels. Om nog maar iets te noemen. Want dat allerlei bestrijdingsmiddelen, indien onvermijdelijk, van de ‘groene’ soort moeten zijn, is hoop ik hier een open deur.
    Vrijdag 15 Februari 2019 om 21:05
  • Pascal G. Pascal G. Voor zover ik weet kan je als particulier in België geen onkruidbestrijders meer kopen. Dit sedert 1 jan. 2019. Insecticiden zijn wel nog verkrijgbaar.
    Niettegenstaande deze producten uiteraard niet goed zijn ligt hier de reden voornamelijk bij het verdwijnen van de voedselplanten. Op de toen braakliggende gronden waar ik het eerder over had kon alles groeien maar wie wil er brandnetels in zijn of haar tuin????

    https://www.vlinderstichting.n...

    Tuincentra proberen ons van alles en nog wat te verkopen voor insecten en dieren,.....ja,....... als ze er zelf aan verdienen. Meer dan regelmatig zie je insectenhotels welke veel te ondiep zijn en na 2 jaar rot uit elkaar vallen of vogelhuisjes voor meesjes uit veel te dun hout (hierin zullen meesjes niet nesten). Ook probeert men onterecht de mensen te laten geloven dat het aankopen van bepaalde bloemen de grote ommezwaai zal maken voor ons vlinderbestand.
    Vrijdag 15 Februari 2019 om 21:50
  • Heidi Heidi Zeker niet de grote ommezwaai. Maar de trend dat er steeds meer (wilde) bloemenweides komen vind ik wel toe te juichen. Hier wordt de boeren aangeraden om een rand bloemen om hun akkers aan te planten. Maar vrees dat ze dat niet gaan doen.
    Inderdaad moet je goed opletten wat je koopt of cadeau geeft aan vogelhuisjes en insectenhotels. Er is helaas veel rotzooi in omloop.
    Vrijdag 15 Februari 2019 om 21:57
  • Pascal G. Pascal G. Dat is inderdaad goed maar dan wel op voorwaarde dat deze randen nooit gemaaid of bespoten worden. Dat laatste lijkt me onvermijdelijk als ze de gewassen op hun land behandelen?
    Zaterdag 16 Februari 2019 om 09:28
  • Heidi Heidi Het idee erachter is dat die randen ongestoord moeten kunnen bloeien en zaad zetten en dan pas afgemaaid worden. Zodat de cyclus het volgende seizoen opnieuw kan beginnen. Een rand van een meter breed kan al genoeg zijn langs bijvoorbeeld een slootkant. Het vergt inderdaad wat zorg van de boeren om die randen ongemoeid te laten. Misschien dus wishful thinking dat ze dat voor de biodiversiteit over hebben. Biologisch werkende boeren kunnen ondertussen het goede voorbeeld geven.
    Zaterdag 16 Februari 2019 om 10:06