MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Andres V.hoe snoei ik pruimen bomen? ik heb er een aantal staan die nooit zijn gesnoeid toen we het huis kochten
  Wie o wie kan me helpen?!
  Dinsdag 12 Februari 2019 om 20:20

1 reactie

 • Sonja H. Sonja H.

  Periode om pruimenboom te snoeien
  Pruimenbomen en fruitbomen snoeien kan niet het hele jaar door. In de winterperiode mag je absoluut geen pruimenbomen snoeien. De periode waarin je de bomen het beste kunt snoeien begint medio april en eindigt medio september. Omdat veel pruimenbomen in augustus rijpe vruchten hebben, kun je het beste vlak na de oogst snoeien. Doe dit op een dag waarop het niet gaat regenen zodat de boom snel kan herstellen.

  Een grote misvatting is dat pruimenbomen die nauwelijks vruchten hebben, meer vruchten krijgen na het snoeien. Dit is niet het geval, de pruimenboom kan zelfs minder vruchten krijgen door snoeien. Dit is ook één van de redenen om pruimenbomen niet te vaak te snoeien. Eigenlijk moet je zo weinig mogelijk proberen te snoeien.
  Als je toch gaat snoeien haal dan niet meer dan één derde van de takken weg. Dit geldt ook voor pruimenbomen die er slecht aan toe zijn.

  Enkele tips voor het snoeien
  Om te voorkomen dat de pruimenboom dood gaat of minder vruchten gaat geven volgen enkele snoeitips. Er zijn verschillende soorten takken die je kunt snoeien. Ook kun je takken uitbuigen. Met uitbuigen zorg je ervoor dat de boom meer ruimte krijgt om de takken en de stam heen zodat er meer vruchten aan kunnen groeien.

  Vanaf de stam, de hoofdtak, van de pruimenboom volg je de zijtakken. Snoei zover mogelijk van de stam af zodat de boom goed kan herstellen na het snoeien. Het is verstandiger om niet te veel kleine takjes weg te halen. Voor de boom is het beter om een grotere tak te snoeien. Begin met de gekneusde en de dode takken. Probeer de stam van onderaf op te snoeien, dat wil zeggen zoveel mogelijk uitlopers aan de onderkant weghalen.

  Controleer na het snoeien alle wonden. Zijn er grote bij smeer die dan in met een wond helend middel. Een dergelijk middel zorgt voor een beschermende laag tegen schimmels. Haal ook alle vruchten weg die niet meer gezond zijn. Deze kunnen schimmels in de boom veroorzaken.
  Woensdag 13 Februari 2019 om 00:15