MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Natascha K.

 • Natascha K.Ik heb een kamer in huis over. een kamertje van ongeveer 2.80 x 4 meter of zo.
  Nu lijkt het mij leuk om dat als een kweekcentrum voor plantjes te gaan inrichten.
  Maar ik weet niks van planten etc. Dus het wordt hoogtijd haha.
  Maar hoe kan ik dat het beste aanpakken?
  Ik neem aan zowiezo géén behang in die kamer maar gewoon muurverf?
  Ik wil het vanaf de bodem op gaan richten dus daar begin ik dan mee.
  Heeft een kleur van de wanden ook nog invloed op de groei van planten?
  Ik hoop dat jullie me willen helpen met advies om mijn kamertje in te gaan richten.
  Maandag 11 Maart 2019 om 13:27

22 reacties

 • Chris V. Chris V. Ik ben geen expert, maar ik denk meteen aan speciale keuken-/badkamerverf. Die neemt niet zo gemakkelijk vocht op en is makkelijker af te zemen. Zorg ook voor goede verluchting. Je moet je planten voldoende gieten, maar dat vocht blijft niet in die planten zitten, anders kregen ze een waterhoofd. Vochtige (pot)grond geeft ook een geur af. Verder lijkt het me handig om de schappen trapsgewijs te plaatsen, zodat de onderste breder is dan de bovenste. Dan kunnen die onderste ook beter rechtop staan. Als er veel zon-uren zijn (kamer op het zuiden of zo) dan zou ik toch ook zonnewering voorzien zodat je plantjes niet verbranden. Verder weet ik het niet zo direct en laat ik experts aan het woord.
  Succes met de (brave! legale!) plantjes, he. ;-)
  Maandag 11 Maart 2019 om 15:20
 • Natascha K. Natascha K. Zijn heeeeeele brave plantjes haha.... Dat soort planten wiet eeeeeh niet!!! haaaahahahah. Alhoewel ik moet zeggen dat ik het gewoonweg schitterende planten vind hoor. Dus daar zou het niet aan liggen haha.. En plantjes met een waterhoofd wil ik ook niet heheheh.. Ik heb een raam die helemaal open kan daar, dus luchten kan zeker heel goed. Ik heb ook een verwarming maar die zet ik liever niet aan. Ik ben niet zo'n stoker, dus in de winter kan het nog wel eens koud zijn in die kamer. Ik heb een kamer op het noorden dus verbranden zullen ze zéker niet. Lijkt me dus alleen maar ideaal. Maar nu houd ik zelf van wat donkerdere kleuren en hoor ik ook weer zeggen dat het licht weerkaatst op de muur dus dat dit wel degelijk invloed kan hebben op de plantjes. Dus voordat ik ga kweken wil ik dat eerst even helemaal goed hebben.. Ik denk wel dat daar nog zoveel bij komt kijken dat het ergens volgend jaar zal zijn dat ik ga kweken.. Denk ik... Vermoed ik... Eerst alles ideaal krijgen.
  Maandag 11 Maart 2019 om 15:44
 • Roos T. Roos T. Hoe ga je ze licht geven?Raam is veel te weinig..Er bestaan wel daglicht lampen die je er boven moet hangen.Planten hebben veel licht nodig.

  Maandag 11 Maart 2019 om 15:49
 • Natascha K. Natascha K. Ik zit dus te denken aan een paar kweektafels naast elkaar. Gewoon in de loop der tijd opsparen. Ik moet beginnen met niet veel geld dus het zal voorlopig één kweektafel of zo worden en dan iets van een daglicht tl er bij? Voorlopig zet ik die er dan bij neer of zo. En dan uiteindelijk moeten het een paar kweektafels naast elkaar worden en wat planken erboven. En het lijkt mij dan dat er tl armatuurtjes onder de planken gehangen kunnen worden voor de plantjes die op de plank eronder staan.
  Zoiets heb ik in gedachten.
  Maandag 11 Maart 2019 om 15:58
 • Roos T. Roos T. `Informeer je maar goed voor je kosten maakt.
  Maandag 11 Maart 2019 om 16:00
 • Natascha K. Natascha K. Dat probeer ik eerst hier. Want het valt me nu ZO vaak op dat je in de "zogenaamde" specialistische ketens als Intratuin gewoon géén zinnig antwoord krijgt. Net als die bouwmarkten niet.. Die hebben vaak géén idee waar ze het over hebben. Een forum waar de hobbyist bezig is leek mij het wijste om te doen. Maandag 11 Maart 2019 om 16:27
 • Roos T. Roos T. ik hoop dat er mensen zijn met ervaring.Kijk ook ens op ,Plant en tuin, daar kun je ook vragen stellen. Maandag 11 Maart 2019 om 16:37
 • Natascha K. Natascha K. Oké, dank je wel. Zal ik eens doen.
  Maandag 11 Maart 2019 om 16:49
 • Gert a. Gert a. alle muren en plafond wit schilderen en geen gordijnen hangen. de buitenmuur tegenover het raam (als die er is) wit schilderen helpt zelfs ook. de planten die licht nodig hebben bij het raam zetten en voor de rest alleen schaduwminnende planten (als je niet constant het licht wil aan laten). zorg dat je permanent kan verluchten, bijvoorbeeld raam op een kier, ook als het een hele week pijpenstelen regent. desnoods bouw je een klein sas aan de deur (met een paar houten latten, twee scharnieren en wat plastic folie) zodat je in huis minder last hebt van het temperatuurvershil, het vocht en het eenzame, ongelukkig verlorengelopen/vlogen kriebelbeestje. :-) Woensdag 13 Maart 2019 om 13:18
 • Natascha K. Natascha K. Allemaal heel erg bedankt voor jullie reactie. Ik heb weer van alles en nog wat geleerd. Er komt héél veel bij kijken besef ik wel. En ik zal er het nodige geld wel in moeten gaan steken.
  ik denk dat ik ook maar eens ga rondkijken bij kwekerijen en dergelijke. Als je daar als particulier kunt komen tenminste.
  Maar voorlopig heb ik het geld niet om er veel in te steken maar heb wel heeeeel veel zin om iets (hopelijk) te zien groeien.
  En dus heb ik iets kleins en hoogstwaarschijnlijk héél moeilijks gekocht.
  Een klein kweekkastje, cactuszaadjes en aarde. Dat kweekkastje is gewoon zo'n donkergroene bak met plastic kap met luikjes erop van het merk Nature.
  Jaaaaaaren geleden had ik dat al eens gedaan. En warempel..... Er kwamen van die kleine bolletjes boven de vloer.. ZO leuk... Maar volgens mijn toenmalige man moest de kap erop blijven voor bescherming van de kleintjes... En die kleintjes gingen dood.. Die werden een vreemde kleur paarsbruinig of zo en legden het loodje.
  nu hoorde ik later van een cactuskweker ergens in Maassluis dat ZODRA cactussen boven de aarde komen ze al direct "verwaarloosd" moeten worden.. Net als elke andere cactus.
  Dus dat zou de reden kunnen zijn dat ze het niet overleeft hebben.
  Feit is dat ik niet meer weet hoe ik dat gedaan had.
  Ik heb gisteren één vraag gesteld bij Intratuin aan vijf verschillende werknemers.... En vijf verschillende antwoorden.. Om heeeeelemaal gek van te worden zeg.
  Dus stel ik gewoon de vraag maar hier. Bij mensen die uit ervaring spreken?
  Ik heb dus deze kweekbak, cactusaarde en de zaadjes.
  Is het nu niet beter om eerst hydrokorrels in de bak te doen?
  Of zijn die "luchtingsluikjes" aan de bovenkant van de kap al genoeg?
  Moeten die luchtingsluikjes ook altijd open staan? Of een aantal uren per dag of zo?
  Ik hoor het graag van jullie.
  Ik vind het leuk om alvast even klein te beginnen.
  Maandag 18 Maart 2019 om 09:34
 • Kaatje v. Kaatje v. Er zijn veel manieren om zaden te kiemen. Hier beneden staat een aantal belangrijke stappen om op een succesvolle manier zaden van cactussen en vetplanten te zaaien.

  Basisstappen om succesvol zaden te kiemen

  1. Vul een potje met goede waterdoorlatende grond. We adviseren 50% normale potgrond met 50% brekerszand, bims, perliet of grind (1-3 mm). Verwijder dikke stukken (turf) uit de potgrond wanneer dit nodig is. Verdeel de zaden op het grondmengsel in het potje.
  2. Breng een dunne toplaag zaaigrond of grind aan over de zaden. Als de zaden erg klein zijn (zoals bij Lithops) dek ze dan niet af. Dikke zaden kiemen beter als je ze 24 uur in warm water weekt voordat je ze gaat zaaien.
  3. Laat het potje gedurende 5 minuten water opzuigen (van onderen).
  4. Laat overtollig water uit het potje weglekken.
  5. Plaats het potje met zaden in een zip-lock zakje of in een andere doorzichtige zak of (kweek)bak. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog is.
  6. De meeste zaden kiemen op een lichte plek bij ongeveer 24 °C.
  7. Verhoog langzaam de ventilatie wanneer de eerste zaadjes gekiemd zijn. Het kan 1-4 weken duren voordat de zaden gaan kiemen, afhankelijk van de soort.
  8. Laat de zaailingen nooit uitdrogen. Blijf het potje van onderaf water geven om zo schade aan de plantjes door opspattend water te voorkomen. Ventileer goed om infecties met schimmels te voorkomen.

  Cactus

  Cactus zaden kiemen prima met de bovenstaande methode. Dikkere zaden van soorten zoals Opuntia kunnen gedurende 24 uur geweekt worden in lauw warm water voordat je gaat zaaien.

  Kortom: Nadat de eerste kiemen zich laten zien. de ventilatieschuifjes steeds een beetje meer open zetten en vochtig houden. Moet lukken! Succes.
  Maandag 18 Maart 2019 om 09:57
 • Natascha K. Natascha K. Dat zou dan betekenen dat ik aan die kweekbak niks heb? Of zou ik bijvoorbeeld allemaal kleine potjes in die bak kunnen zetten met aarde en dan het water in die bak geven?
  Maandag 18 Maart 2019 om 10:06
 • Kaatje v. Kaatje v. Ja gewoon potjes gebruiken (kleine!) en daarin zaaien en opkweken. Geen water laten staan in de kweekbak. Als er echt (grotere) cactussen gaan groeien, heb je de bovenbak er allang afgehaald. Het ontkiemen heeft een beschermde/hoge vochtigheid omgeving nodig. Eenmaal onderweg gewoon in het open!! Maandag 18 Maart 2019 om 10:12
 • Natascha K. Natascha K. Oké, dank je wel. Ik heb brekerzand (Voor de tuin), dus dat kan ik mengen. Wel speciaal cactus aarde, maar dat zal ook geen probleem zijn denk ik. Ik moet de aarde niet uit laten drogen, dus mondjes maat wat water in de bak, wat opgezogen wordt zou moeten kunnen..
  Het zijn zaadjes van een milimeter of zo. Of anderhalf.. Die ga ik dan gewoon bovenop leggen denk ik.
  Maandag 18 Maart 2019 om 10:33
 • Natascha K. Natascha K. Staat er ook een vaste tijd om water aan te vullen? Of gewoon aanvullen wanneer de aarde droog wordt?
  ik heb inmidels twee bakken staan met zaadjes.
  Woensdag 20 Maart 2019 om 20:38
 • Natascha K. Natascha K. Inmiddels zijn er 3 plantjes boven de grond. Niet veel, maar alle beetjes helpen. Nu moet ik officieel dus de schuifjes al open gaan zetten. Maar de rest van de zaadjes dan? Die zijn zo te zien nog niet uit. Moeilijk eigenlijk. De zaadjes moeten nog door broeien, de plantjes moeten al wat lucht hebben.
  Jammer dat ik hier geen foto's neer kan zetten in dit gesprek.
  Ik heb drie foto's in een album op mijn profiel gezet.
  Wat denken jullie? Bak nog maar even dicht houden?
  Ik vind het wel bijzonder dat het opkomt. Aangezien er gevraagd wordt om minimaal 20 graden.
  En het is in mijn kamer tussen de 17,5 en 18 graden.
  Dinsdag 2 April 2019 om 20:13
 • Natascha K. Natascha K. Ik ga straks nog wat foto's neerzetten in een album op mijn profiel. Ik heb inmiddels 35 cactusjs. Echt zoooooo leuk. Maar ik ben wel een beetje kwijt over de voeding en het water geven.
  De één zegt omdat het jonge plantjes zijn, toch wat meer water geven dan anders, de ander zegt meteen verwaarlozen (en dit is allemaal in mijn omgeving dan)
  Ik was begonnen met verwaarlozen, dus slechts één keer in de maand water geven.. Toen werden de plantjes allemaal zo donker dat ze de zelfde kleur van de aarde hadden.. Toen ben ik wat meer water gaan geven en kwamen ze weer bij. Goed op kleur.
  Maar nu worden ze weer opnieuw donker. Is dat dan nu weer een teken van te veel water?
  Het is moeilijk om die balans te vinden.
  Zondag 1 September 2019 om 13:54
 • Kiki B. Kiki B. Wat leuk om te lezen, zo begon ik ooit toen ik 18 was en op een zolderkamer woonde. De hele kamer stond - langs de muren op stellingen- vol met stekjes, voornamelijk in kleine glazen flesjes. En een enkele kweekbak. Slechts 1 zolderraam (koekoek) maar aan de andere muur een hele grote spiegel zodat er voldoende licht binnen kwam. Kleine zaadjes altijd heel luchtig en flinterdun bedekken met grond anders kiemen ze niet. In het kweekkasje is het altijd wat warmer dan de omgevingstemperatuur. Niet laten uitdrogen maar teveel water is altijd funest. Dus zelf balans zien te vinden. Woensdag 4 September 2019 om 21:56
 • Natascha K. Natascha K. Is best moeilijk die balans.. Want zo staan de cactussen te droog en krijgen ze de kleur van de aarde... Geef je te veel water gaat de schimmel erop staan en verkleuren ze ook.
  Het is voor nu nog allemaal maar afwachten of het nog goed gaat.
  De rode lampenpoetser ga ik voortaan niet meer afdekken. Daar had ik echt maar een flinterlaagje aarde overheen gelegd, en er is géén enkel plantje omhoog gekomen. (Ik heb hier op mijn tuin nog een stukje staan over deze rode lampenpoetser)
  Ik ga het kweken van planten zeker meer doen. Maar ik ben wel zo'n "lapzwans" die wel een mooi gezellig huis wil hebben. Dus ik ga daar toch niet mijn muren ongezellig wit voor verven haha.
  Ik wil hopelijk ergens volgend jaar een mooie, gezellige plantenkamer inrichten. Met kweekbakken met verlichting erboven en een heel klein zithoekje.
  Dan kan ik me af en toe eens terugtrekken in dat kamertje. Met een boek of zo.. Of gewoon kijken hoe alles aan het groeien is.
  Maar ik wil het daar dan wel gezellig hebben. . Dus dan zorg ik gewoon voor voldoende belichting.
  Donderdag 5 September 2019 om 00:01
 • Kiki B. Kiki B. Door de aarde dun te bestrooien met kaneel heb je minder kans op schimmels. Donderdag 5 September 2019 om 14:21
 • Natascha K. Natascha K. Dat is fijn om te weten. Bedankt voor de tip. Het is echt een sprong in het diepe voor mij, zonder enige tuinierservaring haha. Ik heb in het verleden zelfs cactussen dood laten gaan. Dan moet je toch wel hardnekkig zijn he.
  Maar ik vind het leuk om het nu op te pakken
  Donderdag 5 September 2019 om 17:11
 • Kiki B. Kiki B. Haha, zo herkenbaar :-) Donderdag 5 September 2019 om 21:57

2 tuiniers vinden dit leuk

 • Renilde Renilde Dinsdag 12 Maart 2019 om 06:32
 • Kiki B. Kiki B. Woensdag 4 September 2019 om 21:56