MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • IngridEen moeilijke:
  Bevat kokos bodembedekker, looistoffen?
  Omdat ik nieuwe planten in de tuin heb (magnolia) die niet goed groeien en bloeien heb ik daarover een vraag gesteld aan een plantendeskundige.
  Nu ben ik nog niet veel wijzer met het antwoord. Het antwoord was dat de planten niet van looistoffen houden. Het zou betekenen: geen direct contact met schors.
  Dus is mijn vraag: wat zijn looistoffen?
  Ik heb geen schors rond de planten
  maar wel kokos bodembedekker. Zit er in kokos looistoffen?
  Ik hoop dat er iemand hier het antwoord op weet
  Dinsdag 23 April 2019 om 09:18

31 reacties

 • Alain Alain hallo , bij mijn weten zitten geen looistoffen (tanninnes) in deze bodemschors.
  belangrijk voor om het even welke plant is de samenstelling van de bodem , sommige planten zoals hosta , hortensia , rododendron , azalea , magnolia , camelia , houden van zure vochtige maar goed doorlatende grond , géén kalk dus.
  bodemschors zorgt ervoor dat de grond rond de plant minder rap uitdroogt en beschermt tevens de wortels tegen rechtstreeks zonlicht ( liguster is daar bv.zeer gevoelig voor.)
  een laagje bodemschors zal dus zeker géén negatieve invloed hebben op de groei , wel houden katten ervan om daarin hun behoefte te doen en dat kan wel nadelig zijn !
  groeten
  Alain
  Dinsdag 23 April 2019 om 11:13
 • Ingrid Ingrid Beste Alain, Bedankt voor je reactie op mijn bericht. Ik heb de struiken (als haag) in het najaar geplant met bodemverbeteraar met nog wat turf eronder. Dat zou dus goed moeten zijn en in het voorjaar heb ik nog voedingsstoffen voor zuurminnende planten toegediend maar helaas geen groei en bloei. Ik geef ook regelmatig water. Ik heb ook een mail gestuurd naar pokon om te vragen of er looistoffen in de kokos zit. Van pokon heb ik voorlopig nog geen reactie gehad. Misschien hebben de struiken gewoon wat tijd nodig om te 'aarden"? ik weet het niet, misschien ben ik te ongeduldig maar ik ben er niet gerust in: geen nieuwe blaadjes, niks groei en geen bloemen. Ik had er zo naar uitgekeken Dinsdag 23 April 2019 om 12:58
 • Alain Alain om welke magnolia gaat het precies ? er zijn zo veel soorten zowel als boom , struik.
  het kan ook geen kwaad even te krabben aan de stam of een tak , zo zie je of er nog leven in zit ! bruin (houterig = dood ) groen is oké = geduld hebben en nog niet afschrijven.
  heb het ook meegemaakt met een bolcatalpa.uit de grond gerukt met een kraan , stam en wortels beschadigd.
  opnieuw geplant en moet je nu zien , wel merkelijk later dan anders !!
  groeten
  Alain
  Dinsdag 23 April 2019 om 18:57
 • Ingrid Ingrid Bolcatalpa..mooi Alain. Ik heb er ook vier in de tuin staan. Prachtige bomen! Geeft echt een paradijsgevoel in de tuin.
  Ik heb struikmagnolia die ik als haag geplant heb en de planten zijn oké. Ondertussen ben ik via mail met de leverancier van mijn planten, wijzer geworden. Ook in kokos bodembedekker zitten looistoffen en daar kunnen de magnolia's absoluut niet tegen! daarom mag je de eerste drie jaar niks van boomschors/kokos rond de planten doen. Ik heb dus gisteren al de kokos rond de magnolia's weggehaald en weer goed water gegeven. Ik heb nu weer hoop gekregen dat het goed gaat komen. Groetjes, Ingrid
  Woensdag 24 April 2019 om 07:07
 • Alain Alain Goed om te horen Ingrid , blij dat het probleem opgelost is en zo hebben we weer iets bijgeleerd , zelf gebruik ik nooit schors , mijn borders zijn bedekt met een vochtdoorlatend gronddoek en daarbovenop rivierkeien , katten en vogels zoals de merel komen dan minder het zaakje omwoelen.
  succes verder met de magnolia ( en de andere planten ) en veel tuinplezier gewenst.
  groeten
  Alain
  Woensdag 24 April 2019 om 10:52
 • Ingrid Ingrid Bedankt Alain, we hebben zekers weer wat bijgeleerd en je gaat het niet geloven, ik krijg al nieuwe blaadjes aan de magnoliastruiken, en knoppekes! Yes Yes Yessssss!!!! kokos weg, en natuurlijk die vele regen dat we nu al sinds gisteren gehad hebben en hupekee, de planten zijn vertrokken. Ik wens jou ook veel tuinplezier toe Alain, dat heb je trouwens goed gedaan met die gronddoek, dat hou ook nog onkruid tegen. We zijn goe bezig. Groetjes Donderdag 25 April 2019 om 15:45
 • Alain Alain dank voor het complimentje Ingrid , en vooral leuk om te horen dat je magnolia er zin in krijgt.
  maar één vraagje , je spreekt over de vele regen van gisteren .........hier in west vlaanderen zo droog als kurk !! ben zonet begonnen met het beregenen van mijn gazon , is maar een goeie 50m² maar ik zie het toch liever groen.
  groeten
  Alain
  Donderdag 25 April 2019 om 18:08
 • Ingrid Ingrid Woensdagnamiddag is het in de provincie Antwerpen beginnen regenen, tot 's avonds laat! Was welkom want ik had 's morgens wat gras bij gezaaid in de voortuin en dan gisterenmiddag (donderdag) ook weer regen, op en af, buien dus. De regenton was leeg en is nu weer vol :-) Jammer dat het bij jullie droog is gebleven want ook bij jullie regen welkom natuurlijk. Ik denk dat jullie dat vanavond, of toch zeker morgen, ook wel mogen verwachten. laat ons hopen, hoef je je gazon voorlopig niet meer te beregenen. Wat hebben we het druk met onze tuin hé? maar onze plantjes mogen niets te kort komen. Groetjes en nog een mooi weekend! Ingrid Vrijdag 26 April 2019 om 05:38
 • Alain Alain Druk met onze tuin , goed gezegd Ingrid , er is altijd wel iets wat een beetje extra aandacht nodig heeft , daarom is het ook zo'n leuke hobby , zal dit weekend eens een poging doen om enkele foto's van mijn "tuintje" in mijn pas aangemaakt album te plaatsen want volgens de weerman word het een rotweekend.
  ik heb ook gemerkt dat mijn catalpa er zin in krijgt , ondanks alle schade opgelopen tijdens het verplanten.
  mijn Canna's heb ik ook reeds in de tuin (in pot) geplaatst , nog iets om extra in de gaten te houden !! nu nog wachten op de eerste tekenen van leven bij mijn dahliaknollen . geduld is een schone deugd zegt men.
  zo , dit was het weer , verder ook een leuk weekend gewenst.
  groeten
  Alain
  Vrijdag 26 April 2019 om 11:38
 • Ingrid Ingrid Dag Alain, Dat wil ik ook nog wel eens doen, hier een album maken met foto's van mijn tuin. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat dat kon maar ik heb net wat aan het zoeken geweest en weet nu hoe het moet.
  Ik vind het leuk voor je dat je bolcatalpa's er weer door komen na de schade. Wat een opluchting en iets om blij om te zijn.
  Een canna.. dat heb ik nu ook weer bijgeleerd vandaag want daar had ik nog niet van gehoord. Dat is dus een tropische plant. Ik heb een tropische boom in de voortuin staan waar ik helemaal zot van ben. Daar staan nu al kleine blaadjes aan maar als die helemaal bloeit dan zet ik die ook in mijn album.
  Vandaag heb ik bloemen gaan halen voor in de bloembakken maar met die grote woei die voorspeld is laat ik ze nog binnen staan. Geduld is de kunst om uw ongeduld te verbergen :o) Tot zover weer mijn klein tuinpraatje. Groetjes, Ingrid
  Vrijdag 26 April 2019 om 19:52
 • Alain Alain hallo Ingrid , ik zou die perk of bloembakplantjes ook nog even binnenhouden , zijn zéér vorstgevoelig !! één nachtvorst en je kunt herbeginnen.
  zelf ga ik morgen naar de de plaatselijke bloemenmarkt voor wat zomerplantjes maar ik zal ze nog binnenhouden tot 15 mei , je weet wel de ijsheiligen hé , dat geldt trouwens ook voor de canna , maar ze waren reeds een beetje groot aan het worden.
  en even nieuwsgierig.....welke plantjes heb je aangeschaft ? of ben ik nu onbeleefd ?
  groeten
  Alain
  Vrijdag 26 April 2019 om 20:20
 • Ingrid Ingrid Nee hoor Alaiin, je bent niet onbeleefd :o)
  Ik heb geraniums in prachtige kleuren gekocht, surfina's en nog een prachtige rode anjer om in volle grond te zetten (bij mijn andere anjers, rode had in nog niet
  en ruiken dat die doen, heerlijk !. O ja, en nog gele bloemetjes waar ik de naam niet van weet, wel heel mooi en die zouden tot november bloeien. Jammer dat we hier bij onze berichten geen foto's kunnen plaatsen. Groetjes en voorlopig valt het weer hier nog mee: bewolkt, soms een buitje met malse regen en de wind houdt zich nog redelijk gedeisd
  Zaterdag 27 April 2019 om 09:41
 • Alain Alain hallo Ingrid , ben net thuis van de bloemenmarkt , uitgewaaid en uitgeregend , verloren moeite , was heel slordig en bijna geen standhouders , spijtig.
  volgende week (1mei) zou er ook een bloemenmarkt zijn in Ieper die naar verluidt wel de moeite zou zijn , ga daar nog eens rondneuzen indien het weer het toelaat.
  Je hebt blijkbaar mooie planten aangekocht , geraniums zijn een must in de tuin hé , en anjers , die geuren ontegensprekelijk goed , dan nog wat ander perkgoed erbij en je hebt een prachtig zomers kleurenpallet.
  zelf heb ik één rode geranium van verleden jaar overgehouden en overwinterd in de veranda , op advies van een kennis en die staat nu heel bossig en begint te bloeien , zal binnenkort eens een foto plaatsen in mijn pas aangemaakt album , ben daar gisterenavond nog even mee bezig geweest , (moet je ook eens proberen ) lijkt me leuk en helemaal niet moeilijk.
  zo , tot het volgende tuinpraatje
  groeten
  Alain
  Zaterdag 27 April 2019 om 11:36
 • Alain Alain dag Ingrid , ben een beetje laat op gang gekomen vandaag , had nogal wat kleine klusjes op te knappen.
  gezien ik nogal wat reacties heb ontvangen , laat ik jou uiteraard ook niet links liggen.
  heb je uw nieuw aangeschafte plantjes reeds aangeplant , ben benieuwd naar het kleurenpallet , zal wellicht heel mooi zijn.( twijfel ik niet aan )
  ikzelf heb me in het weekend toegelegd op het aanmaken van mijn album , misschien heb je het nog niet gemerkt , maar veel plaatjes staan er nog niet , het is nog een beetje zoeken , en uiteraard maak ik graag een foto wanneer een plant op haar mooist is.
  als je nieuwtjes hebt , of vragen , dan hoor ik het graag .
  tot wederhoren
  groetjes
  Alain
  Maandag 29 April 2019 om 23:11
 • Ingrid Ingrid Dag Alain, ik haal mijn perkplantjes in een tuinbouwschool, niet ver van huis. Die zijn altijd zo mooi, sterk en prachtig van kleuren. Ik heb mijn perkplanten al in de bloembakken gedaan maar ze staan nog niet buiten. Ik zal zo meteen eens naar de foto's in je aangemaakte album kijken. Ik zal ook (proberen) een album aan temaken en daar kan ik al foto's in plaatsen van mijn prachtige choisya's (allemaal prachtige witte bloemetjes, echt een bloemenfeest) en ook van mijn rhododendron (de blauwe en citroengele zijn helaas al uitgebloemd) Tot later! Groetjes, Ingrid Dinsdag 30 April 2019 om 10:09
 • Alain Alain Het is je blijkbaar goed gelukt om een album aan te maken Ingrid , mooie foto's van een gezellige en lekker geurende tuin.
  groetjes
  Alain
  Dinsdag 30 April 2019 om 11:29
 • Ingrid Ingrid Dank je wel Alain. Er zullen nog meer foto's volgen want nog niet alles staat in bloei. Tot de volgende keer :o)
  Woensdag 1 Mei 2019 om 13:37
 • Alain Alain Dag Ingrid , ben er niet toe gekomen om mijn zomerplantjes te gaan kopen vandaag , mijn oudste zoon belde deze morgen in paniek omwille van de buxusrups die hij had opgemerkt , dus..........vader is gaan spuiten en terwijl je hier nu toch bent , kun je nog dit en misschien ook dat..........
  zo , mijn namiddag is voorbij zonder bloemekes kopen , morgen nieuwe poging wagen.
  leuk uw reacties en info te vernemen en succes met uw verdere tuin & foto activiteiten. kijk er naar uit.
  ik zal er ook nog wel bijplaatsen maar ook als die op hun mooist zijn .
  groetjes
  Alain
  Woensdag 1 Mei 2019 om 18:11
 • Ingrid Ingrid Hallo Alain, dat herken ik hoor, die paniek als je de buxusrups ziet. Ik zit er ook al het derde jaar mee en in maart zag ik er weer een paar, ik heb mijn buxussen dan behandeld maar ik had wel de indruk dat er een stuk minder rupsen waren dan voorheen. Ik heb horen zeggen dat ze drie jaar blijven en dan zou je er vanaf zijn. Als dat zo is dan is dit het laatste jaar :o)) Hopelijk slaag je vandaag om mooie bloemekes te kopen. Groetjesss Donderdag 2 Mei 2019 om 08:18
 • Alain Alain Hallo Ingrid , ik hoor je het graag zeggen dat je er na 3 jaar vanaf bent , maar persoonlijk ben ik van mening dat zolang die buxusmot haar eitjes kan leggen in de buxus , het gevaar van die vretende rups blijft bestaan temeer daar blijkt dat die eitjes kunnen overwinteren , uiteraard hoop ik dat jij gelijk hebt maar ik denk dat we aandachtig zullen moeten blijven,
  die helpen onze mooie hobby naar de vaantjes.
  en ja , vandaag zal ik wel even het tuincentrum kunnen bezoeken , heb niet zoveel nodig , maar ik vind het wel leuk om even tussen al die uitgestalde bloemen te kuieren en die geuren op te snuiven , je hoort er nog wel van .
  p.s.het weerbericht van Frank Deboosere gehoord ? het word blijkbaar een gevaarlijk weekend voor onze plantjes !!
  zo , tot later hé
  groetjes
  Alain
  Donderdag 2 Mei 2019 om 10:53
 • Ingrid Ingrid Dag Alain, ja ik heb de weerman gehoord, vooral zaterdag erg slecht weer met ook weer veel wind. Ik heb mijn tuin al een beetje voorbereid: wat binnen kan, staat binnen en wat ik kan afdekken is afgedekt en voor de rest moeten we het maar weer bekijken na het slechte weer. Er komen trouwens volgende week ook koude nachten aan (de fameuze ijsheiligen) oei oei voor de hortensia's weer. Geniet lekker tussen de plantjes in het tuincentrum en de buxusrups blijf ik in de gaten houden. Groetjes, Ingrid Donderdag 2 Mei 2019 om 12:28
 • Alain Alain Hey Ingrid , lekker genoten in het tuincentrum & gevonden wat ik wou , een 10 tal plantjes , maar er was nog véééél goesting.
  zal die morgen aanplanten maar nog binnenhouden
  ik zal je dan eens tonen wat ik gekocht heb.
  groetjes en tot later
  Alain
  Donderdag 2 Mei 2019 om 20:05
 • Ingrid Ingrid Hoi Alain, fijn dat je aan plantjes geraakt ben. Ik ken dat, voor plantjes gaan en nog veel meer willen meebrengen dan je eigenlijk nodig hebt (en meestal heb ik ook wel een beetje meer bij dan gepland) maar ja, je moet het nog kunnen zetten ook hé :o) Ik ben benieuwd naar de foto's. Daaaaag Vrijdag 3 Mei 2019 om 09:09
 • Alain Alain hallo Ingrid , k'heb een fototje in mijn album geplaatst van mijn aangekochte plantjes die ondertussen ongeduldig wachten om buiten te mogen op hun plaats , ook ééntje van mijn zelfgekweekte geranium.
  hoe zit het met die van jou , ook ongeduldig , of zijn wij de schuldigen.............??
  hoe is het trouwens met uw magnolias ??
  groetjes
  Alain
  Donderdag 9 Mei 2019 om 18:19
 • Ingrid Ingrid Hallo beste Alain, nu we het dan toch hebben over geduld en over mijn magnolia's..wel, met mijn magnolia's ervaar ik het meeste ongeduld. Ik weet dat ik eerder, na het wegdoen van de kokos, heel positief was over de magnolia's maar ik denk dat ik het zo hard gehoopt had dat ik waarschijnlijk DACHT dat er nieuwe blaadjes aan de planten kwamen. Nu twijfel ik weer: de ene dag denk ik: het groeit, en den andere dag denk ik: het blijft hetzelfde. Het is wat hoor. Wat wel zeker is, is dat mijn magnolia's bladziekte hebben. Ik ga een apart album aanmaken en daar de foto's plaatsen van de planten, ook van de bladeren. Ik heb eerder deze week voor het eerst de plantjes aangegoten met bestrijding tegen die bladziekte, hopelijk komt er verbetering. Dat is nu al 3 jaar dat ik bezig ben om een haag te hebben langs de straatkant maar is me dat een bevalling zeg. Ik was begonnen met buxus en een paar maanden nadat ik die geplant had kwam voor het eerst die buxusrups in het land (als ik dat geweten had...) Het voorbije najaar heb ik dan al die buxussen langs de straatkant uitgedaan, (een deel heb ik nog laten staan, de mooiste) en ik dacht bij het zetten van die struikmagnolia's : "als dit goed gaat dan gaan die ander buxussen ook weg en dan zet ik daar ook van die struikmagnolia's"
  Mijn gevulde plantenbakken staan ook te wachten om buiten te mogen maar ze voorspellen zondag, maandag en dinsdagnacht nog lichte grondvorst dusss...nog geen weer om buiten te zetten. En mijn rode anjers en die mooie gele bloemetjes moet ik nog in de volle grond zetten maar daar wacht ik dan ook nog mee, die staan voorlopig in een schotel met water. Ik zal eens gaan kijken naar de foto's in je album en daarna maak ik dan een album aan met mijn magnolia's. Vriendelijke groetjes, Ingrid
  Vrijdag 10 Mei 2019 om 12:45
 • Alain Alain Hallo Ingrid , blij dat ik je weer eens hoor , al heb je nu net niet het heuglijke nieuws te melden , die problemen blijven maar aanhouden bij jou lees ik.
  misschien zijn magnolia's nu ook niet de meest geschikte planten om aan de straatkant te plaatsen , heb ik géén ervaring mee , en indien het helemaal niet lukt om daar een deftige mooie haag neer te plaatsen , mag ik jou eens een tip geven ?
  niet dat ik me wil bemoeien , maar je kunt niet blijven proberen en steeds weer ontgoocheld zijn .
  liguster ovafolium is een hele sterke haagplant , evenals de aucuba japonica . eerstgenoemde bloeit eind mei begin juni met hele fijne witte bloempjes , oogstrelend , heb er zelf eentje aangeplant ( 16m)bij mijn zoon.
  één groot nadeel , beide soorten moeten af en toe gesnoeid worden , naar eigen wens natuurlijk en liguster ovafolium , die groeit terwijl je er naar kijkt , nog dit , de wortels zijn niet bestand tegen direct zonlicht , afdekken met een laagje schors of iets anders , en indien je géén geld wil uitgeven , dan stop je gewoon de langste snoeitakjes zo de grond in. liefst september.
  zo Ingrid , tot de volgende conversatie en ik kijk uit naar je komende foto's
  Groetjes
  Alain
  Vrijdag 10 Mei 2019 om 18:26
 • Ingrid Ingrid Ik neem je tips zeker ter harte Alain. hartelijk bedankt! Ik moet er wel rekening mee houden dat ik een zonnige voortuin heb, zon van 's morgens tot 's avonds (als ze schijnt) Vrijdag 10 Mei 2019 om 18:57
 • Alain Alain Graag gedaan Ingrid , zolang we elkaar maar kunnen helpen , tips en advies , we weten nooit genoeg.
  tot de volgende
  vriendelijke groetjes
  Alain
  Vrijdag 10 Mei 2019 om 20:11
 • Renilde W. Renilde W. Wat een mooie vriendschap :-)) Vrijdag 10 Mei 2019 om 22:04
 • Alain Alain Oeps Ingrid , merk nu pas dat je reeds foto's hebt bijgezet in je album en nog een magnolia-album hebt aangemaakt, zal die eens rustig bekijken , sorry !!
  zelf ben ik bezig met de aanleg van een nieuw tuinpad , vraagt nogal wat werk , maar dit zul je dan wel zien in mijn album.
  groetjes en tot........
  Alain
  Zaterdag 11 Mei 2019 om 10:18
 • Ingrid Ingrid Ik ben benieuwd Alain. Veel Succes! Groetjes, Ingrid Zondag 12 Mei 2019 om 08:30

1 tuinier vindt dit leuk

 • Ellen A. Ellen A. Vrijdag 26 April 2019 om 07:54