MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • KarelGoedemiddag,

  2 jaar geleden hebben wij 2 Papier Esdoorns geplant. Nu lijken dit jaar een aantal takken dood te zijn (in ieder geval geen blad meer, en als ik wat schors weg krab met mijn nagel zie ik geen groen, maar hout). Bij de ene gaat het vooral om de bovenkant en de zijkant, bij de ander om met name de bovenkant en de uiteindes van een paar takken (zie ook een foto).

  Wat kunnen we het beste doen? Kunnen we de takken afknippen of juist beter laten zitten?

  Alvast bedankt!
  Zaterdag 25 Mei 2019 om 16:12

4 reacties

 • Roos T. Roos T. Als ze dood zijn afknippen ,Wel zonde van de vorm van de boom Zaterdag 25 Mei 2019 om 17:20
 • Jeannette v. Jeannette v. Zeker afknippen (denk aan scherp, ontsmet gereedschap!). Voor de vorm maakt dat bij Acer griseum niet veel uit want die groeit vrij grillig.

  Staan ze in de volle grond of in verharding? Wanneer zijn ze geplant - voorjaar of najaar? Wie heeft de bomen geplant? Zie je rare plekken op de stammen?
  Vrijdag 31 Mei 2019 om 17:02
 • Karel Karel Hallo, bedankt voor jullie reacties!

  @ Jeanette, ze staan in de volle grond. Ze zijn in het voorjaar geplant door een hovenier. Ik zie zo gauw geen rare plekken op de stam. Kan ik de bovenkant ook afknippen, of loopt hij dan boven niet meer uit? Zou jammer zijn als hij niet hoger wordt. En kan ik ze nu al knippen of pas later in het jaar?
  Vrijdag 31 Mei 2019 om 17:35
 • Jeannette v. Jeannette v. Er zal op den duur best weer een twijg omhoog groeien, maar die moet je dan zelf aanbinden met bindbuis zodat dat de nieuwe top wordt. Die eenjarige twijg kan je dan als hij nog buigzaam is aanbinden. Durf je dat zelf niet aan, dan kan een hovenier dat doen.

  Al het dode hout kan je, zo gauw je dat constateert, wegknippen. Het geeft minder kans op schimmels.
  Zaterdag 1 Juni 2019 om 15:32