MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

leon   Japanse esdoorn 'Crimson Queen' (Acer palmatum 'Crimson Queen')

 • leon B.Wie kan me op weg helpen?
  Wij hebben al 5 maal geprobeerd om een Acer te planten. Na de winter gaan ze opeens dood! Dit jaar ook, eerst alle bladeren eraan en alles gaat god en dan plots bladeren werden slap en de struik ging dood.
  Ligt het aan de grond? Het grondwater dat we geven, mest?
  Dinsdag 28 Mei 2019 om 15:26

3 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hi Leon, het grondwater kan niet echt een reden zijn. Dan moet het zeer kalkrijk zijn wil dat in korte tijd een plant doen verwelken. Acers willen wel graag een losse, neutrale tot zure bodem en een pH van nog. 5,5 is het beste voor de plant. Is de grond niet zuur genoeg dan kan je die met tuinturf wat zuurder en losser maken. Tuinier je op een kalkrijke bodem dan kan een Acer palmatum eigenlijk alleen in een pot overleven.

  Er zijn meer redenen waarom het fout kan gaan. Even te vaste grond, bodenschimmels -en dan vooral verwelkingsziekte (Verticillium), late nachtvorst,
  uitdroging door wind en zon ( vooral op een tochtige standplaats), en overbemesting.

  Jonge esdoorns morgen het eerste jaar niet gemest worden en als de bodem voedselrijk is kan je daar gerust twee jaar mee wachten. Daarna voorzichtig wat bemesten met een organische meststof in het voorjaar.

  Daarnaast kan ook een verstoring in de bodem zorgen voor, al dan niet plaatselijk, een plek die te lang nat blijft. Daar kan geen enkele plant tegen.
  Dinsdag 28 Mei 2019 om 16:09
 • leon B. leon B. Beste, dit is een heldere uitleg, bedankt.
  Ik ga deze raad meenemen bij de volgende acer, want ik vind deze erg mooi.
  Dinsdag 28 Mei 2019 om 16:41
 • Margret v. Margret v. Ik heb dit voorjaar rhododendron mest gegeven knapte hij erg van op, zie ook in mijn tuin tv. hoe Japanse esdoorn verzorgen in de lente 9e filmpje Dinsdag 28 Mei 2019 om 19:45