MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

rob   Steeneik (Quercus ilex)

 • rob d.Help, onze net geplante meerstammige 3 steeneiken, net 6 weken in de grond krijgen mooie nieuwe verse bladeren maar sinds een paar dagen kleuren de jonge blaadjes naar licht groen met vlekken en zitten er rood/orange larveneitjes onder het blad.
  Wie weet wat het is en hoe ga ik dit verdelgen?
  Zondag 16 Juni 2019 om 22:30

4 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Het zijn bladgalletjes en de kleine vliegjes zijn galwespen. In principe zijn die niet schadelijk voor de boom, alleen zien sommige bladeren er vreemd uit. Ze kunnen niet de reden zijn van de bladverkleuring. Kan je een duidelijke foto maken van het lichte blad? Zijn de bomen bij een kweker gekocht? Wie heeft de bomen geplant? Dinsdag 18 Juni 2019 om 19:04
 • rob d. rob d. Dank voor je reactie, Jeanette. bomen zijn gekocht bij een kweker uit De Bilt en kwamen 2 weken daarvoor rechtstreeks uit ItaliĆ«. En inderdaad de andere jonge bladeren hebben allemaal kleine streepjes achter op het blad waarbij het blad ook sterk krult.
  Ik heb de bomen zelf geplant met beluchtingsbuizen rond onder de wortels en beregeningsslang merk rainbird om de wortels heen. Extra foto's van de bladeren heb ik geupload.
  Woensdag 19 Juni 2019 om 21:16
 • Jeannette v. Jeannette v. Ah, nu wordt het duidelijker. Dat is wel een flinke aantasting. Een aantal van de aangetaste bladeren zal snel afvallen omdat het blad bijna geen bladgroen meer over heeft en zo geen functie meer heeft. Als ik jou was, dan zou ik even contact opnemen met de kweker en wat foto's meesturen. Deze aantasting moet er al langer ingezeten hebben.
  De foto waarop te zien is dat er nog een witte draad om de takken zit maar niet meesturen. Hij/zij kan je dan vertellen wat je moet doen.
  Je hebt het ook over streepjes (bruin?), dan zou er ook nog bruine viltmijt onder de bladeren kunnen zitten.

  Overigens, het lijkt alsof de bomen wat diep in de grond staan. Mocht dat zo zijn - de kluit moet na het planten iets boven de grond uitsteken omdat losgewoelde grond nog nazakt - dan kan je dat nu nog corrigeren als het hiet te warm is en blijft.
  Woensdag 19 Juni 2019 om 22:09
 • Cynthia L. Cynthia L. beste, we hebben exact hetzelfde probleem. Kan je ons zeggen hoe je het weg hebt gekregen? Alvast bedankt. Donderdag 17 Juni 2021 om 12:56

1 tuinier vindt dit leuk