MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Harold R.

 • Harold R.Help!

  Mijn abrikozenboom ( in de Algarve Portugal staat mijn tuin sinds mijn pensioen) wordt massaal aangevallen door een kleinere soort wespen, niet die lange met de ranke taille soort die ons in de zomer lastig vallen op de terrassen (met fel geel zwarte kleur) maar de kleinere soort.
  Zij steken met hun achterste in alle abrikozen waarna al snel dat gaatje een tunneltje word en bij openbreken van het fruit zitten er 1 of 2 kleine witte wormen in de abrikoos, het fruit ruikt dan al slecht en is verloren.
  Meeste van de abrikozen valt dan ook vroegtijdig van de boom, rottend en stinkend en de witte wormen springen ook nog eens al een sprinkhaan uit de vrucht als ik de abrikoos openbreekt.

  Om te huilen. Ik had al de witte vallen met de lokhormoon van de zaagwesp en/of pruimen/abrikoosmotten opgehangen maar die vallen blijven jammerlijk leeg.

  Wie kan mij zeggen wat te doen of herkent dit probleem want ik lijk wel de enige op de wereld tot nu toe?!?
  Dinsdag 2 Juli 2019 om 03:47

4 reacties

 • Voor T. Voor T. Rapen! De gevallen vruchten meteen rapen en weggooien. En vruchten die nog aan de boom hangen controleren op zwarte gaatjes en indien aanwezig meteen plukken en weggooien. Je hebt vermoedelijk te maken met de pruimenzaagwesp. De larven vreten zich vol met vruchtvlees, laten zich vervolgens op de grond vallen alwaar ze overwinteren en in het voorjaar verpoppen ze. En dan begint het feest opnieuw. Daarom aangetast fruit meteen weggooien en in de herfst of in het voorjaar de grond om de boom schoffelen en de larven/poppen verwijderen. En al vroeg in het voorjaar vallen ophangen. Woensdag 3 Juli 2019 om 17:50
 • Harold R. Harold R. Nee, pruimenzaagwesp is het niet, daar heb ik de feromonen vallen voor opgehangen en die blijven al weken leeg. Gevallen fruit ruim ik meteen op want dat gaat zo stinken. Donderdag 4 Juli 2019 om 16:26
 • Voor T. Voor T. Heb je misschien buren die ook fruitbomen hebben? Misschien weten zij waar je mee te maken hebt (inheemse Portugese wespsoort?) en wat je er aan kunt doen. Of plaats een foto hier van wesp en larve. Donderdag 4 Juli 2019 om 18:25
 • Harold R. Harold R. Moest en zou toch de pruimenzaagwesp zijn geweest...
  Maar omdat onze abrikoos zo'n vroegbloeier is en de lente was voor t gevoel al vroeg in maart begonnen dit jaar, klopt het helemaal, levenscyclus van de zaagwesp vangt aan in april als de larven in de grond verpoppen en ze tijdens de bloei als volwassen zaagwesp tevoorschijn komen.
  Ze leven 2 weken maar mannelijke hebben de vrouwelijke al bevrucht en de eitjes worden dan gelegd.
  Nu dan logisch dat m'n vallen leeg bleven, eerste pas eind april kunnen ophangen maar ik bestel aantal nieuwe kokers met feromonen zodat ik volgend jaar (zou t weer vroeg lente worden) februari de vallen vers heb hangen.
  Toch nog dank voor uw informatie waarmee ik verder de goede richting heb opgezocht.
  En ik ga van de winter en in februari de grond onder en rondom de abrikozenboom doorschoffelen zodat ik de cocons van de larven van vorig jaar maar flink mag verstoren.
  Zaterdag 13 Juli 2019 om 02:55