MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ersilia F.

 • Ersilia F.Hallo allemaal,
  Ik ben nieuw hier, dus excuses als ik iet ergens niet goed doe.

  Ik heb een vraag over mijn hortensia's. Ik heb een aantal verschillende hortensia's in mijn voor- en achtertuin staan. Vorig jaar heb ik in één hortensia in de achtertuin wollige dopluis aangetroffen. Ik heb deze toen helemaal kort gesnoeid. Hiermee was de dopluis besmetting onder controle en de hortensia is dit jaar erg mooi terug gekomen.
  Echter dit jaar had ik in mijn voortuin hetzelfde, maar toen in 4 van de 5 hortensia's die daar staan. Ik heb dit aangepakt om te beginnen met een harde waterstraal de bladeren en takken te bespuiten. Dit resulteerde erin dat het grootste gedeelte van de dopluis kapot ging en niet meer op de planten zat. Daarna nog een aantal keer behandeld met ECOstyle Promanal-R. Het lijkt nu voor 90% onder controle te zijn, maar ik zou het liefst echt mijn gehele planten schoon zien van de dopluis.
  Iemand nog dé tip om dat voor elkaar te krijgen? Of is het misschien verstandig om de planten na de bloei helemaal terug te snoeien? Ik vind dat nu eigenlijk zonde om te doen, want ik heb er best veel bloemen in staan. Ter situatie-schets, de hortensia's die zijn aangetast staan in de voortuin. Buitenom de hortensia's heb ik daar alleen wat lavendel staan. Geen andere planten. 1 van de 5 hortensia's is een andere soort en hier zit te dopluis niet op. Grappig genoeg staat deze in het midden van het rijtje van 5.
  Alvast bedankt voor de tips!
  Woensdag 24 Juli 2019 om 23:19

2 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Wollige dopluis is een vrij hardnekkig beestje merk ik hier: na enkele jaren behandelen met promanal dacht ik in een eerste hoera-stemming dat ik ze kwijt was zoals ik op deze site postte. Niet dus , maar door behandelen blijft de plaag hier beheersbaar. De hortensia's , die precies weinig last hebben van de beesten die erop zitten,behandel ik niet, die staan ver van de japanse esdoorns die ik wél behandel. Vergeet alleen niet dat ze meestal onderaan de blaadjes hangen en ook op de stam knn zitten. Helemaal kwijtraken zal vrees ik nooit lukken hier maar zoals het dit jaar is , kan ik ermee leven. En kan ik de meeste nog met de hand verwijderen ( vies werkje dat wel :-))
  Dat er eentje niet aangetast is,is volgens mij toeval: hier zitten ze ook op een aantal hortensia's in de voortuin maar op 1 esdoorn niet, en in de achtertuin op twee van de drie esdoorns en niet op de hortensia :-)
  Donderdag 25 Juli 2019 om 09:05
 • Geerte H. Geerte H. Probeer eens insmeren met olijfolie.
  Ik heb ooit wel eens ergens gelezen dat ze dan stikken en je kunt er lekker mee op moeilijke plekken komen. Niet al het blad anders kan de plant niet meer ademen..
  Donderdag 25 Juli 2019 om 11:37