Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Adriaan B.Ik heb spontaan deze plant in de tuin gekregen, haal hem telkens weg maar ben benieuwd wat de naam van deze plant is. Ik vermoed een braam? zijn de vruchten die er aan komen veilig te eten?
    Zaterdag 10 Augustus 2019 om 15:20

7 reacties

  • Adriaan B. Adriaan B. Hoi, dankjewel! ai.. in dat geval toch maar weghalen of voor de sier laten staan en niet aankomen
    Zaterdag 10 Augustus 2019 om 15:40
  • Sonja H. Sonja H. De vogels eten wel van de bessen en de onverteerbare zaden worden uitgepoept, die kiemen dan en heb je weer een plant op die plek.....
    Zaterdag 10 Augustus 2019 om 15:54
  • Roos T. Roos T. Ik gooi hem er direkt uit .
    Zaterdag 10 Augustus 2019 om 15:56
  • Chris V. Chris V. Dit is karmozijnbes (Phytolacca). Er is een oosterse en een westerse variant en slechts één is niet giftig: https://tuinseizoen.com/karmoz... .
    Zaterdag 10 Augustus 2019 om 19:42
  • Kaatje v. Kaatje v. In de zuidelijke staten van de VS worden de jonge blaadjes van de karmozijnbes ook gegeten. Dat heet dan 'Polk Salad'. Inderdaad, de muziekkenners kennen het van Polk Salad Annie, bekend van Elvis P. en de schrijver Tony Joe White.
    Polk Salet is ook in blik verkrijgbaar: https://www2.palomar.edu/users...
    Maandag 12 Augustus 2019 om 09:21
  • Chris V. Chris V. Ik was eigenlijk op zoek naar een ander artikel en heb dit er mee verward, denk ik. Aangezien ik verder hier op de site ook al gelezen heb dat de eetbare soort smaakloos is, vraag ik me overigens wel af of het het risico op vergiftiging waard is. Het al dan niet eetbaar zijn van een plant staat los van het gebruik ervan als medicijn. Een beetje doordenken geeft algauw aan dat een plant die medicinale eigenschappen heeft/zou hebben, bij overdosering dus effectief ook giftig is. En aangezien over de dosis, welke delen gebruikt worden en hun toepassing (hoeft niet noodzakelijk orale inname te zijn, kan zomaar een compres zijn) niet direct veel publicaties van die indianenstammen beschikbaar zijn, zou ik met zelfmedicatie héél voorzichtig zijn. Bij twijfel is er maar één goeie maatregel: kijken mag, aankomen niet. ;-)
    Maandag 12 Augustus 2019 om 09:42
  • Chris V. Chris V. Hallo Jos, ik word al een dagje ouder en vergeet soms wat, maar ik herinner me niet geschreven te hebben dat je ze beter kan verwijderen. Ik heb er ook elk jaar een in de tuin, waar ze vandaan komt weet ik niet (vogelpoepjes?). Maar ik laat ze in principe ook staan, tenzij mijn kleinkinderen komen logeren. De jongste is nog in een stadium dat hij alles wat je verbiedt in overweging neemt ... ;-)
    Maandag 12 Augustus 2019 om 11:15