Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Yolanda J.Beste tuinliefhebbers. Er moet mij iets van het hart over de Plantifier. Als ik daar de naam van een plant invul, bijvoorbeeld 'Spirea' dan geeft deze site vanuit de database een suggestie in het Nederlands dus 'Spierstruik' in dit geval.
    Best handig want dan heeft degene die op zoek is er meteen een foto bij en een beschrijving van de plant als hij of zij op de link klikt.

    En nu komt mijn ergernis: ga dit dan niet als fout bestempelen en er 'Spirea' van maken, dat is namelijk exact hetzelfde maar dan in het Latijn. A. Komt dit een beetje dom over en B. Zo komen er onnodig veel plantnamen bij de foto te staan. Hetzelfde geldt voor de Altheastruik dat is een Hibiscus Syriacus en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.
    Als ik het fout heb: prima. Ik weet ook niet alle planten bij naam. Maar als ik het niet vrij zeker weet, vul ik niks in of ik zet er een vraagteken achter of het woord misschien. Maar ga niet achter de juiste Nederlandse naam een kruisje zetten en 'verbeteren' met de Latijnse. Dit wilde ik even kwijt.
    Zondag 11 Augustus 2019 om 08:17

11 reacties

  • Yolanda J. Yolanda J. Daar gaat het helemaal niet om, Jos. Deze site werkt met de Nederlandse benamingen. Als je dan de door deze site aangereikte Nederlandse suggestie gebruikt als identificatie van een plant of struik, hoeft dit niet als foute benaming aangemerkt te worden. Het is namelijk niet fout. En dus is het onnodig dit verbeteren.
    Zondag 11 Augustus 2019 om 11:42
  • Yolanda J. Yolanda J. Bovendien zie je, als je vervolgens op de Nederlandse naam klikt, vanzelf de Latijnse benaming (Spiraea Japonica) eronder staan.
    Zondag 11 Augustus 2019 om 11:51
  • Kaatje v. Kaatje v. Even voor de duidelijkheid @Yolanda: Je kunt instellen onder voorkeuren of je op de site 'primair' wil werken met de Latijnse/wetenschappelijk naam van de planten (veelal eenduidiger..) danwel met de 'populaire' benaming. Kijk even hier als je e.e.a. wilt instellen: https://www.mijntuin.org/profi...
    Zondag 11 Augustus 2019 om 12:14
  • Yolanda J. Yolanda J. Je begrijpt mij nog steeds niet. Ik identificeerde zelf de plant Spierstruik. Deze suggestie werd mij gedaan door DEZE site, die dus in eerste instantie de Nederlandse benamingen gebruikt. Ik weet ook wel dat dit ook een Spiraea genoemd wordt.

    Vervolgens wordt er door iemand gezegd: nee, dit is geen Spierstruik, dit is een Spiraea. Zonder verder uitleg van welke soort Spiraea of wat dan ook.
    Mijn identificatie vind ik dan beter, want bij mij stond er nog een foto bij die aardig overeen kwam met de te identificeren plant. De persoon kan dan zelf verder kijken welke ondersoort het eventueel betreft.
    Zondag 11 Augustus 2019 om 12:15
  • Yolanda J. Yolanda J. @Kaatje vdB bedankt voor de toelichting. Maar dit doet verder niks af aan mijn betoog. Of komt dan in de Plantifier ook als eerste de Latijnse naam naar boven? Het wordt nu wel een lange discussie, dus ik zal er over ophouden. Ik gebruik ook beide namen door elkaar. Zo was ik gisteren in mijn plantenlijst mijn Pieris Japonica 'kwijt' Bleek hij onder Rotsheide te staan ;-)
    Zondag 11 Augustus 2019 om 12:23
  • Kaatje v. Kaatje v. In Plantifier komt dan de Latijnse benaming (en sortering) als eerste. Gewoon even proberen, je kunt het altijd weer binnen 3 seconden veranderen die voorkeur :)
    Zondag 11 Augustus 2019 om 12:34
  • Yolanda J. Yolanda J. Dank je wel Kaatje vdB! Ik hoop wel dat mijn punt een beetje is overgekomen. Ik zie dit namelijk ook bij anderen staan: twee verschillende benamingen voor dezelfde plant. Ik vind dat niet nodig.
    En de precieze variƫteit van een plant is toch vaak moeilijk te zien op een foto. Als iemand maar alvast een idee heeft in welke richting hij moet zoeken.
    Zondag 11 Augustus 2019 om 12:41
  • Marianne V. Marianne V. Je hebt zeker een punt , yolanda, maar op deze site zitten idd vooral amateurs en mss moet je de oorzaak daar zoeken. Probeer ervan uit te gaan dat sommige mensen gewoon willen helpen en dat andere mensen soms ietsiepietsie pietepeuteriger zijn als je mij begrijpt. Leven en laten leven , zou ik zeggen ( ik weet dat mijn reactie wat riskant is , maar ik heb een dikke huid hoor ) :-)
    Zondag 11 Augustus 2019 om 14:35
  • Yolanda J. Yolanda J. Ik ben ook maar een amateur hoor, Marianne :-). Ik zal proberen om me er niet meer druk om te maken, want ik vind het op zich een leuke bezigheid om planten te identificeren en mensen te helpen.
    Zondag 11 Augustus 2019 om 14:56
  • Marianne V. Marianne V. Groot gelijk :-)
    Zondag 11 Augustus 2019 om 14:57
  • Marianne V. Marianne V. Ok adrie , zo kan je het ook zeggen, ik probeerde het zachtjes aan te brengen ;-)
    Zondag 11 Augustus 2019 om 15:14

2 tuiniers vinden dit leuk