MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Naomi T.Onze buxusbol is nagenoeg in een week dood gegaan. Hij was tijdens de warme dagen nog groen. Na de eerste week regen was hij dood. Wat is hier gebeurd? Er ligt ook iets bij op de grond. Uitwerpselen van een beest?
  Zaterdag 17 Augustus 2019 om 10:35

11 reacties

 • Kees K. Kees K. Lijkt mij een aanval van de Buxus mot. Zaterdag 17 Augustus 2019 om 11:04
 • Roos T. Roos T. Heb gelezen dat ze zich kunnen herstellen .Zou wel de mot bestrijden dan als hij uitloopt Zaterdag 17 Augustus 2019 om 12:19
 • Astrid K. Astrid K. Hebben wij ook gehad. Is inderdaad de buxesrups/ mot Zaterdag 17 Augustus 2019 om 12:26
 • Adrie D. Adrie D. Ik heb bij mijn buren een buxusheggetje tot twee maal toe helenaal zien herstellen, nadat hij er helemaal kaalgevreten en doid uitzag door toedoen van de buxusmot.de derde masl is het heggetje helaas fataal geworden.
  Er is (denk ik althans) dus nog hoop voor je buxus , je zult dan wel de rupsen moeten bestrijden. Ik heb zelf goede ervaringen met xentari , maar er zijn ook een hoop tegenstanders van dit middel.
  Zaterdag 17 Augustus 2019 om 16:38
 • Roos T. Roos T. Wij hebben meerdere vallen hangen hier .Geen mot nog gevangen ook geen schade nog .
  Zaterdag 17 Augustus 2019 om 16:38
 • Roos T. Roos T. Als Xentari helpt dat zou toch geen gif zijn dacht ik gelezen te hebben?
  Zaterdag 17 Augustus 2019 om 16:39
 • Adrie D. Adrie D. De meningen over xentari lopen sterk uiteen. Voor mij is het middel wat perfect werkt tegen de rupsen. Maar ik heb dan ook niet zo veel buxus meer over . Zeker niet nadat ze, na de buxusmot , ook nog te prooi vielen aan taksterfte Zaterdag 17 Augustus 2019 om 16:46
 • Roos T. Roos T. Ja er zijn ook nog schimmels in de buxus.Vollutella en cylindrocladium,Wij snoeien ook nog maar een keer per jaar omdat via wonden de schimmels makkelijker binnen komen.Onze hovenier heeft ons wat geleverd tegen schimmels als cylincrocladium en volutella toen ik hem vroeg het hier te komen doen.Wij hebben zelf een groot spuitvat van 200l liter en gebruiken 300 l.Ik hoop het uit te zingen . Zaterdag 17 Augustus 2019 om 17:05
 • Adrie D. Adrie D. Die schimnelziektes zijn echt vréselijk, ik heb ze zelf , onwetend als ik was , met het snoeien van de buxus volledig over al mij buxussen verspreidt.
  Was paar jaar geleden en veel van de buxusplanten zijn nog steeds niet hersteld , krijg het maar niet weg :-(
  Zaterdag 17 Augustus 2019 om 17:13
 • Naomi T. Naomi T. Ik ga niets doen en het afwachten. Hij is nu helemaal kaalgevreten. Weer groeien zou prima zijn, maar dan verwacht ik dat hij volgend jaar niet haalt.
  Als hij niet meer uitloopt, zullen de nieuwe bewoners hem wel weghalen.
  De buxussen in de voortuin zal ik op rupsen controleren. Hoe groot zijn deze? Dan zal ik ze wel wegspoelen met water. Die motten vangen lijkt me niet zinvol meer. Die hebben blijkbaar toch al hun eitjes gelegd.
  Zondag 18 Augustus 2019 om 12:17
 • Kiki B. Kiki B. 1. Motten vangen is altijd zinvol. Dat kan met feromoonvallen.
  2. Rupsen zo snel mogelijk verwijderen of wegspuiten onder hoge druk is zeker zinvol.
  3. Rupsen bestrijden met een mengsel van groene zeep, spiritus en lauw water helpt prima, mits je het bijtijds doet en steeds herhaalt. Twee lepels groene zeep, 1 kopje spiritus op 1 liter water. Spuiten in de avond. De gehele plant van buiten en vooral van binnen goed nat maken.
  4. De plant in goede conditie houden is belangrijk, dus voldoende mesten en water geven.
  5. De plant onaantrekkelijk maken voor vraat door middel van veilige biologische preparaten helpt zeker.
  6. Snoeischaren slijpen en desinfecteren en zo min mogelijk snoeien zal het verspreiden van schimmelziekten verminderen.
  7. Het gebruik van Xentari of chemische preparaten zal mogelijk niet alleen de rups doden maar ook nuttige insecten en vogels . Zie https://www.vogelbescherming.n...
  Dinsdag 20 Augustus 2019 om 23:41