Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • P L.Vanmiddag heb ik een hibiscus uit de grond gestoken en vervolgens in een waterbad gezet om flink water tot zich te laten nemen alvorens ik m ga planten. Nu is de kluit niet groot en de kruin is vele malen groter. Moet ik deze nu snoeien? Ik heb nl wel eens gehoord dat de kruin in verhouding moet staan tot de kluit. Ongeveer even groot. En normaal moet deze in het voorjaar gesnoeid worden. wat is wijsheid? Kan iemand mij goede raad geven?
    Donderdag 12 September 2019 om 18:42

12 reacties

  • Roos T. Roos T. Sterk terug snoeien nu.in het voorjaar snoei ik mijn hibiscussen altijd sterk terug.Ze verhoutten anders snel.
    Donderdag 12 September 2019 om 20:03
  • P L. P L. Dank Roos voor je reactie.
    Het onderste deel is al verhout. Kan ik dan wel tot in het verhoute deel terugsnoeien?
    Vrijdag 13 September 2019 om 00:01
  • Roos T. Roos T. Ik snoei al mijn Hibiscus kort in het voorjaar.Heb geen last van verhoutten.Mijn struiken zijn 15 jaar oud en ook op stam doen ze het goed.

    Vrijdag 13 September 2019 om 08:55
  • Roos T. Roos T. Je zou een tak kunnen proberen.
    Vrijdag 13 September 2019 om 11:41
  • Ingrid T. Ingrid T. Misschien niet het juiste moment als hij nu bloeit. Gewoon terugsnorieb in de vorm dieje wilt op stok of 20 .cm boven de grond.als hij hoog staan steunen zoals bomen tot volgend jaar.
    Vrijdag 13 September 2019 om 12:24
  • P L. P L. Dank jullie wel voor de reacties.
    Ik kom alleen nog even terug op mijn vraag of ik nu móet snoeien omdat de kruin vele malen groter is dan de kluit wortels. Gaat ie t overleven als ik m nu gewoon ga planten en in het voorjaar ga snoeien?
    Vrijdag 13 September 2019 om 20:00
  • Roos T. Roos T. Ik snoei altijd na verplanten.Je hebt toch altijd wat wortelschade.
    Vrijdag 13 September 2019 om 20:23
  • Kiki B. Kiki B. Bert, ik denk dat je het advies van Roos ter harte of ter overweging kan nemen. Overigens even terug naar de vraag : van oudsher geld de regel dat je als je de wortels snoeit ( lees verplanten) ook bovengronds de struik snoeit. Het klopt dat de kluit in verhouding moet staan met de kroon.
    Zaterdag 14 September 2019 om 00:37
  • Kiki B. Kiki B. Na verplanten snoei ik ook altijd een plant/struik. Ondergrondse snoei = bovengrondse snoei.
    Zaterdag 14 September 2019 om 00:39
  • Roos T. Roos T. Ik tuinier 50 jaar en heb een tuin van 2,5 hekt Dit is mijn vierde en laatste tuin.Heb wel wat kennis en ervaring opgedaan in al die jaren.Heb ook nog een plank vol boeken over allerlei onderwerpen van hosta tot hortensia,s ,rozen en vaste planten.Vroeger was er geen internet en kocht je boeken .Nu vind je bijna alles op internet.Ik ben dus geen beginner en spreek uit mijn eigen ervaring en heb ook veel geleerd van mijn fouten.We hebben een hibiscus vorig jaar vergeten van de 10 die hier staan en je zou eens moeten zien hoe dik de takken nu al zijn. Mijn gesnoeide Hibiscussen zijn ook zeker 2 m hoog maar hebben jong bloei hout.Als iemand iets vraagt geef ik dus mijn advies en dat mag jij gerust raar vinden .
    Zondag 15 September 2019 om 09:55
  • P L. P L. Heel erg bedankt Roos, Bert, Ingrid en Kiki voor jullie advies. Ik kan er mee verder. Dank je wel.
    Zondag 15 September 2019 om 09:59
  • Kiki B. Kiki B. Er is niets mis met dat advies, Bert, het is haar eigen ervaring gestoeld op lang en intensief tuinieren. Een advies wat overigens onderschreven wordt. Jij kan het anders doen.
    Zondag 15 September 2019 om 21:28