MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • William J.Volgend jaar ga ik een schuur met veranda/overkapping maken met een dak van ongeveer 25m2 groot oppervlakte. Ik wil het dak volledig beplanten met oppervlakkig wortelende planten. Diepte van ongeveer 20cm.

  Kan iemand mij helpen aan een lijst van planten die geschikt hiervoor zijn, die niet te diep wortelen dus. Naast de standaard sedums en sempervivums wil ik ook andere planten gebruiken. Ze hoeven niet allemaal klein te blijven, hoge planten mag ook.

  Zijn bijvoorbeeld zonnehoed, verbenas en siergrassen geschikt hiervoor?

  Dank alvast, groet William
  Maandag 16 September 2019 om 09:22

5 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Hoi William, leuke plannen. Ga je het zelf aanleggen of laat je het doen? Ik zou zeker een berekening laten maken van de bouwconstructie, ivm de draagkracht van het dak en het te dragen gewicht. Ik neem aan dat je, gezien de hoogte, dus uitgaat van een extensief groendak met een dun substraat. Dan is de keuze, behalve de bekende sedumsoorten en sempervivens, wat kleiner. Kruiden en kleine siergrassen zijn dan nog wel mogelijk. Grotere siergrassen zeker niet. Verbena's zou je kunnen proberen, die passen zich wel aan. Nadeel is dat ze enorm uitzaaien. . Zonnehoed zal het door droogte afleggen. Hou vooral rekening met het onderhoud zoals het wieden/verwijderen van ongewenste zaailingen ( ja, ook van bomen ) , het bij planten nadat de kraaien er in huis gehouden hebben etc. Een extensief groendak is minder goed beloopbaar dan een intensief groendak. Maandag 16 September 2019 om 22:49
 • William J. William J. Dank voor je reactie Kiki,
  Zegt de max hoogte van een plant ook vaak wat over de diepte van wortelen? Of zijn er wel degelijk kleine planten die erg diep gaan?
  Dinsdag 17 September 2019 om 05:54
 • Kiki B. Kiki B. Kleine planten wortelen over het algemeen minder diep, mits je de natuurlijke habitat in ogenschouw neemt. Zo kan bijvoorbeeld een kleine buxus ( als algemeen voorbeeld) gemeen diep wortelen. Of een hogere plant zoals de Verbena bonariensis zich weer tevreden stellen met minder worteldiepte, bovendien zijn ze eenjarig. Ander voorbeeld : een Rhododendron wortelt redelijk oppervlakkig en kan toch best hoog worden, al zeker voor een dak weer niet geschikt omdat ze de droogte niet zouden kunnen overleven. Dit alles even ter illustratie. Het is een ongelofelijk gevoelig microklimaatje met een gevoelig evenwicht.
  Jij hebt een maximale worteldiepte van 20 cm. Dat is voor veel grotere planten te ondiep om een gezond en mooi wortelstelsel te ontwikkelen. Daarbij komt nog dat als de wortels zich ondiep maar horizontaal gaan ontwikkelen er weer weinig ruimte is voor andere planten. De hoogte van de plant hangt vooral af van het wortelsysteem. Zo zullen bijvoorbeeld stokrozen lange penwortels willen maken. Het is niet alleen de worteldiepte maar ook de resistentie tegen droogte die een rol speelt. Planten op een dak leven onder totaal andere omstandigheden dan planten in de volle grond. Droogte, wind en vorst spelen daarbij een grote rol.
  Ik zou je aanraden om te beginnen met een goed aangelegd sedumdak en daar nadien wat mee te experimenteren met kleine siergrassen en kruiden. Bovenal zou ik je aanbevelen om het professioneel en onder garantie aan te laten leggen. Dat bespaart een hoop ergernis.
  Dinsdag 17 September 2019 om 21:12
 • William J. William J. Bedankt voor alle info, Kiki. Woensdag 18 September 2019 om 16:52
 • Kiki B. Kiki B. Graag gedaan, William Woensdag 18 September 2019 om 22:31