MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Luc M.'s Zomers was onze tuin tot nog toe vooral groen. De lentebloeiers uitgebloeid en te weinig zomerbloeiers. Tot ik in onze gemeente de nieuwe bijentuin bezocht. Daar intrigeerden mij vooral de rijkbloeiende en bijvriendelijke salvia's. Intussen bloeien bij ons al voor het eerst de salvia Amistadt, de salvia nemorosa Ostfriesland en de Russische salie. De stekken van de eerste twee doen intussen hun uiterste best,die van de Russische salie zitten er nog maar pas in).
  Maar hoe zit het nu PRECIES met het SNOEIEN van salie. In een Nederlands filmpje op youtube hoor ik 'snoeien eind april tot vrijwel tegen de grond', dan na de eerste bloei insnoeien met een derde om nieuwe bloei te stimuleren. Idem dito in een Engels filmpje maar daar is geen sprake meer van "zomersnoei" (bij de Amistadt). Nu wil ik volgende lente niet alleen de stekken uitplanten, maar het liefst ook de "oudere" planten CORRECT snoeien. Iemand die weet hoe het PRECIES moet? Tips voor video's?
  Zondag 29 September 2019 om 21:51

9 reacties

 • Bert E. Bert E. De struikachtige salvia's knip ik in april flink terug. Als ze uitgelopen zijn knip ik de kopjes eruit. Verder in juli snoei ik te lange scheuten hier en daar weg. Deze salvia's zijn winterhard tot ongeveer -12. De echte winterharde salvia's kun je in het voorjaar tot de grond toe afknippen. Die lopen bij de basis weer uit. Na de bloei kun je ze flink terug knippen voor een tweede bloei. Maandag 30 September 2019 om 16:14
 • Luc M. Luc M. Thnx Bert. Maandag 30 September 2019 om 17:42
 • Kiki B. Kiki B.
  Hoi Luc,

  Salvia’s deel je op in 3 soorten.
  1.De niet winterharde Salvia.
  2.De winterharde borderplanten zoals o.a. de Salvia nemorosa ssp Mainacht, Ost Friesland etc. Al deze Salvia’s kan je de gehele winter zo laten staan en je knipt ze pas terug in Februari-Maart. Kan natuurlijk ook eerder, maar hoeft niet. Gedurende de zomer na de eerste bloei, meestal zo rond juli, knip je de planten diep terug, ze bloeien dan vaak een tweede keer.
  3.De kruidachtige Salvia’s zoals de Salvia officinalis en de prachtige Salvia officinalis “Berggarten.’ Deze Salvia’s behouden in de winter deels ( afhankelijk van de vorst) hun grijsgroene blad. Zolang je ze maar niet te laat inde herfst snoeit ( niet na eind augustus) en vooral niet te vroeg in de lente snoeit ( niet voor half april) gaat het allemaal goed. Snoei je ze in het voorjaar te vroeg en te diep dan raak je ze vrijwel zeker kwijt. Qua snoei zijn ze eigenlijk best vergelijkbaar met Lavendel. Je wacht eigenlijk totdat je ziet dat er over de gehele stengels van de plant nieuwe scheutjes verschijnen en dan snij je de toppen er beetje bij beetje van af. Gedurende de zomer knip je ze eens flink terug zodat ze weer mooi bossig worden.

  De Salvia ‘’Amistadt’’ behoort tot groep 1. Is dus niet echt winterhard en eigenlijk een kuipplant die bij een heel zachte winter tot min 10 graden buiten kan blijven staan, mits op een beschutte plek. Maar bij echte vorst zal ze als een orangerieplant behandeld moeten worden. In een koude kas of garage met licht zou ze het dan prima overleven.
  Maandag 30 September 2019 om 20:51
 • Luc M. Luc M. Wauw! Dankjewel voor al die info. Maandag 30 September 2019 om 22:36
 • Ellen A. Ellen A. Bij mij valt de salvia altijd weg. Ik heb het een paar keer geprobeerd maar het lukt gewoon niet. Om toch bloemen in de zomer te hebben, heb ik Kalimeris, Verbena, Veronicastrum, Cosmea en vlasleeuwebekje geplant. De laatste 2 bloeien nu nog en zaaien zich uit. Zijn de bijen ook blij mee.. Dinsdag 1 Oktober 2019 om 07:50
 • Luc M. Luc M. Jammer, maar.... Misschien eens proberen met ocimum basilicum (Braziliaanse basilicum). Alleen al het blad is mooi maar de plant bloeit met paarse bloemstelen en lijkt dus wel (een beetje) op vele salvia's. Daarenboven: de bijen zijn er verzot op en de plant stekt lekker makkelijk. O, ook in de keuken is ie best te smaken, letterlijk dan. Dinsdag 1 Oktober 2019 om 09:02
 • Bert E. Bert E. Ze staan bij mij op een droge plek waar veel puin in de grond zit. Je kunt niet goed winterharde salvia heel gemakkelijk stekken in augustus en binnen overwinteren. Dinsdag 1 Oktober 2019 om 10:24
 • Luc M. Luc M. Bert, "je kunt niet goed....gemakkelijk stekken"?? Wat bedoel je precies?
  Ik heb momenteel 7 potten met stekken staan: Amistadt, Ostfrieland, Petrovskia (russische salie), pratensis (veldsalie), ocimum basilicum. De oudste zijn van 1 september. De laatste van 30 september. Ze staan allemaal onder plastic stulpen (recyclage van Colruyt drinkwaterflessen) en dat lukt vrij aardig (voor zover ik dat nu al kan zeggen natuurlijk).

  Dat van die droge standplaats hoorde ik eerder ook al. Salvia's staan blijkbaar niet graag te lang met de voeten in het water. Er zou wel ergens één uitzondering zijn die lichte moerasomstandigheden zou aankunnen. Maar welke was dat nu ook weer?

  Zou ik de salvia amistadt (ik ben er gewoon dol op - en de bijen ook) die in volle grond staat, kort mogen snoeien als het dreigt te gaan vriezen en dan ter bescherming een grote bloempot omgekeerd erover zetten? Zou dit voldoende zijn?
  Dinsdag 1 Oktober 2019 om 10:42
 • Bert E. Bert E. Ja, de zin is wat raar geformuleerd. De niet-winterharde(tot -10 ongeveer, dus toch aardig winterhard) kun je goed stekken zoals ik al schreef.Amistad hoort daarbij.Ik zou hem pas in het voorjaar snoeien. Pak hem bij flinke vorst in met luchtig materiaal, zoals grof blad of stro. Ostfriesland en pratensis zijn goed winterhard.Petrovskia is geen salie, maar ook goed winterhard. Ik ken alleen salvia glutinosa als optie voor een vochtige plek in schaduw. Ook goed winterhard. Dinsdag 1 Oktober 2019 om 11:09