MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Luc M.Ik probeer dit jaar voor het eerst zelf witlof te kweken. Bovengronds. Van zaaien tot wortels rooien geen probleem. Oppotten doe ik in grote plastic bloempotten (30 hoog/35 diam). Eén pot met turfvrije potgrond voor de wortels, één pot omgekeerd erbovenop. De drainagegaatjes bovenaan afgedekt met handdoek. Goed donker dus. De gewassen wortels (die eerst bijna 2 weken in het tuinhuis rusten) netjes op lengte bijgesneden, bovenaan een paar centimeter boven het grondniveau. Wat water bij het inpotten en dan niets meer. De potten staan vorstvrij in de wasruimte naast de keuken bij ong 16°)
  Tot zover lijkt mij alles goed.
  De eerste lichting (ik werk per 12 wortels) geeft echter alleen erg los witlof (zie foto). Hoe komt dit? Heeft dit met de temperatuur te maken? Moet er meststof bij de grond? Water te kort? Niet dicht genoeg van mekaar? Een andere oorzaak?
  Ikzelf vermoed dat het met temperatuur te maken heeft (te warm)maar wat is dan de ideale temperatuur dan om witlof op te kweken?
  Heeft iemand ervaring? Ik hoop dat lichting 2,3 en 4(die laatste staan nog in de volle grond) beter resultaat oplevert.
  Dank voor elke inbreng.
  Vrijdag 22 November 2019 om 08:11

1 reactie

 • Pascal G. Pascal G. Ik vermoed ook dat het met de temperatuur te maken heeft. 'k Heb dat vroeger ook nog een paar keer uitgeprobeerd. De eerste keren lukte dat goed (in een keldertje onder de trap)maar na een verhuis hetzelfde uitgeprobeerd op een iets warmere plaats (geïsoleerde zolder)gaf dit een gelijkaardig resultaat als het jouwe. De smaak zal er weliswaar niet minder door zijn.Het is ook belangrijk dat je echt grote wortels hebt. Veel meer weet ik er niet van maar er zullen hier ongetwijfeld wel kenners zijn. Zaterdag 23 November 2019 om 10:23

4 tuiniers vinden dit leuk

 • Roos T. Roos T. Vrijdag 22 November 2019 om 16:16
 • Pascal G. Pascal G. Vrijdag 22 November 2019 om 20:12
 • Anita V. Anita V. Vrijdag 22 November 2019 om 23:46
 • Marianne V. Marianne V. Zaterdag 23 November 2019 om 09:17